Omdat Hans Groffen had besloten om zich nu eens al in de maand december aan zijn goede voornemens te gaan houden, deden er dit jaar maar drie Souburgers mee aan het jaarlijkse schaaktoernooi in het Noord-Franse Béthune. Nu is SKS niet de enige schaakclub in Zeeland en tezamen met spelers van andere verenigingen waren er zo'n 15 Zeeuwen aan de start. Hoe lang de Zeeuwen daar nog welkom blijven is de vraag, want de Zeeuwse jeugd deed weer een flinke greep in de prijzenpot. Vooral de C-groep was het jachtterrein van de Zeeuwen met klassements-, leeftijds- en ratingprijzen voor Nina de Putter, Eliza de Jong, Mathijs Dubbeldam (zus Lydia scoorde in de B-groep), Luna en Mare Morote en Vincent en Laura Tiggelman.
Liefhebbers van scherpe en bizarre stellingen konden hun hart ophalen bij de partijen van Laura. Zomaar een greep uit een paar van haar partijen:
Arne Nemegeer - Laura Tiggelman
Niet bepaald een alledaagse stelling. Na ..., Txb2 staat zwart ondanks de materiële achterstand gewonnen: de andere toren kan naar f2 waarna wit hooguit nog een paar schaakjes kan geven voordat hij mat gaat of veel materiaal verliest. Helaas miste Laura Tff2, waarna de partij na nog wat bizarre wendingen in remise eindigde.
Ruben Micciche - Laura Tiggelman
Alweer staat Laura flink wat materiaal achter en alweer is het juist wit die zich zorgen mag maken. Na 1.., e3! 2. fxe3, Dxe3 3. Pb3? (ook na het iets betere Pxf5 staat zwart gewonnen), Dc3+ 4. Kd1, Lg4+ 5. Te2, Td8+ 6. Pd2, Dxd2 stond er een ander mooi plaatje op het bord:
Ruben Micciche - Laura Tiggelman
Wie bovenstaande stellingen al te rommelig vond, moet het volgende diagram maar overslaan:
Samer Ismail - Laura Tiggelman
Een witte koning nog midden op het bord, een zwarte koning die in twee zetten mat zou kunnen staan, aangevallen stukken, gepende stukken, mogelijke aftrekaanvallen of dubbele aanvallen, deze stelling heeft het allemaal. Wit is aan zet en het gekke is dat de stelling volgens de computer volledig in evenwicht is. Zo een stelling foutloos spelen is menselijk niet mogelijk en nadat beide partijen afwisselend al een paar keer gewonnen hadden gestaan, kreeg wit uiteindelijk duidelijk de overhand. Hij leek de stelling rustig te kunnen uitspelen, totdat......
Samer Ismail - Laura Tiggelman
.... wit blunderde met 1. a5??, maar helaas miste Laura dit buitenkansje, ze had met 1..., e2! 2. Kxe2, h2 nog kunnen winnen! Na 1. .., h2 was er geen redden meer aan.
Laura eindigde uiteindelijk op 5,5 uit 9, goed voor de 1e prijs in haar ratingcategorie. Broer Vincent kwam tot 4,5 punten wat precies genoeg was voor de 2e prijs in zijn leeftijdscategorie. Ook vader René kon niet aan de 5,5 punten van Laura tippen, in de A-groep kwam hij niet verder dan 50%. Wel kwam er ook in zijn partijen het nodige vuurwerk op het bord, helaas zat hij daarbij telkens aan de verkeerde kant.
Rene Tiggelman - F. Rakotomaharo
De restanten van wat ooit een heel goede stelling voor wit was. Zwart, een IM uit Madagascar, verdedigde zich echter zeer inventief en zelfs na afloop was er geen moment aan te wijzen waarop wit echt winnend voordeel had kunnen behalen. Wel een aantal afwikkelingen naar remise, maar dat was de witspeler te min. Met voor beide spelers bijna geen bedenktijd meer vond de zwartspeler nu: 1.., f3! 2. Kxf3, Tf8 3. Kg2, Txf2!! en na 4. Kxf2, Te2+ mag wit kiezen hoe hij wordt mat gezet: 5. Kf3, De4 of 5. Kg1, Te1+ 6. Kh2, De2+ 7. Kh3, Th1.
Nog fraaier ging het tegen de Belg Martijn Maddens :
Martijn Maddens - Rene Tiggelman
Zwart heeft net .., Pg4 gespeeld. Een bekend thema in de Franse opening, het paard kan via h6 naar f5 om de d-pion onder druk te zetten. Iedereen die regelmatig Frans speelt weet dat hij in dit soort stellingen altijd moet opletten voor offers op h7. De zwartspeler had dit braaf gecheckt en er leek geen vuiltje aan de lucht. De partij ging als volgt verder: 1. Pg5!, Lxg5 2. fxg5, Pxe3?? Als zwart de moeite had genomen om e.e.a. nogmaals te checken dan had hij hier zeker 2. .., e5 gespeeld met een vrijwel gelijke stelling, nu sloeg de bliksem alsnog in: 3. Lxh7!! Na enig rekenwerk was er maar één fatsoenlijke oplossing: de hele combinatie op het bord laten verschijnen. 3. .., Kxh7 4. Dh5+, Kg8 5. g6, Txf1 6. Txf1, Pf5 7. Txf5!, exf5 8. Dh7+, Kf8 9. Dh8+, Ke7 10. Dxg7, Ke6 11. Df7+, Kd6 12. Pb5
vuurwerk afgelopen, iemand nog oliebollen?
De Zeeuwse jeugd is of erg handig of erg lui: door vooraan te gaan zitten hoefden ze niet zo ver te lopen voor de prijzen