We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.

5K

Door de komst van De Verlosser, Waldorf en Houdini naar Souburg werd door de teamindelingscommissie een besluit genomen. Er is geen plaats meer in de basis van Souburg I voor Carlsen en Clubman. Zij werden terug gezet naar het Tweede en mochten afgelopen zaterdag voor het eerst in de vijfde klasse acteren.

Ook nieuw in de basis van het Tweede is onze nestor Bert, die na een sabbatical op de zaterdagen gelukkig de weg naar het bord voor het team weer heeft gevonden. Kijkend naar de andere spelers die uit kunnen komen voor het Tweede gaat het een gezellig seizoen worden. Een seizoen met 7 wedstrijden omdat de groepen in de vijfde klasse slechts 8 teams hebben.

 

De eerste wedstrijd, zaterdag 12 oktober 2024, 13:00 uur thuis tegen de reserves van SV Spijkenisse. Direct een zware kluif aangezien onze tegenstander vorig seizoen op een half bord punt was gedegradeerd en nu zeker tot de sterkste teams in 5K behoort.

De wedstrijd begon zoals gebruikelijk iets over de klok van 13:00 uur. Het was echter nog geen drie uur, de meeste spelers zaten net aan hun tweede bakkie koffie, toen het scorebord al op 0-1 kon worden gezet. Door een blessure van onze voorzitter was Merijn in plaats van non-playing captain nu ineens de bord 8 speler. Zijn tegenstander die nog niet zo lang schaakt had geen kind aan hem.

Een tien minuten later werd het 0-2. Erik stond aan bord 6 al geruime tijd een stuk achter en zijn tegenstander maakte het eenvoudig af.

De 0-2 bleef lang staan maar werd alsnog 0-3. Brandon maakt een goede ontwikkeling door en had ondanks een stelling met een slechte loper een kans om voor mat te gaan. Helaas werd dit aan bord 7 gemist en daarna was het gebrek aan velden voor de dame uiteindelijk fataal.

Kijkend naar de borden die nog bezig waren was het geloof in een goed resultaat al weg. Toch was Max de eerste die namens Souburg iets terug deed, in een vlakke partij met wit aan bord 4 werd na zet herhaling remise overeengekomen, ½-3½.

Aan bord 2 was het Roel die ook remise speelde en de stand daarmee op 1-4 bracht. Na een opening die door beide spelers prima werd behandeld werd er in het middenspel geen risico genomen. Ieder had 1 pion geslagen en het bleef lang een vol bord. Nadat uiteindelijk een groot aantal stukken en pionnen het bord hadden verlaten bleef een gelijkwaardige stelling over.

Aan bord 1 werd geen koffie gedronken maar wel herhaaldelijk met cola gesmeten. In de opening pakte Henrik niet het initiatief en kreeg daardoor een reeks zwakke zwarte velden die prooi waren voor de sterke loper van zijn tegenstander. Ondanks het zoet aan de broek, de halve partij op een nieuw papiertje overschrijven en wisseling van bord en stukken liet Henrik zich niet afleiden. De spannende gesloten stelling was in evenwicht en werd uiteindelijk opgebroken. Hoewel hij een pion verloor wist zijn tegenstander de weg naar winst in tijdnood niet te vinden. De counter was dodelijk met een mooie offer mat combinatie, 2-4.

Henrik

Na Pf4 speelde wit Le4 waarna Henrik met Txh4 won.

 

Aan bord 5 zag het er lang niet naar uit dat Vincent ging winnen maar hij was ook zeker nog niet verslagen. Door op het juiste moment met zijn vrijpion door te lopen pakte Vincent de volle buit. Een knappe prestatie, 3-4.

Al snel in de wedstrijd gingen er veel stukken van het bord en bleef aan bord 3 een toreneindspel over. Met een pion offer kreeg Bert een actieve stelling en werd remise afgeslagen. Het duurde lang voordat de pion achter werd omgezet in een pion voorsprong. Het toren-pion-toren eindspel dat overbleef ging langs de randen (of er zelfs overheen) van theoretisch remise. Maar ja, dat is op papier op het bord pakte Bert het volle punt en daarmee was de 4-4 een feit!

 

Sk Souburg II – SV Spijkenisse II 4 - 4

Henrik Westerweele (1995) – Wilmar Meijer (1935) 1 - 0

Roel Schroevers (1880) – Björn Verstraate (1940) ½ - ½

Bert Henderikse (1881) – Richard Koopman (1913) 1 - 0

Max Toetenel (1875) – Nick Groeneweg (1935) ½ - ½

Vincent Sleuyter (1776) – Arjan  Beaumont (1899) 1 - 0

Erik Wolf Blaschke (1704) – Werner Hubner (1831) 0 - 1

Brandon Haasbroek (1721) – Piet Hofstee (1780) 0 - 1

Merijn van Broekhoven (1699) – Alex van Alphen (0000)  0 - 1

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: