We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Veel animo start competitie

Op de rol voor de eerste ronde stonden maar liefst twaalf partijen op het programma en het clublokaal was daarmee lekker gevuld. We hebben ook een paar nieuwkomers in de competitie en dat is natuurlijk ook altijd leuk. Overigens hadden deze spelers wisselend succes.

Laten we bij de top beginnen. Er stond meteen een heuse topper op het programma. Kampioen van vorig jaar Jos van der Kaap moest aantreden tegen de ‘recordmeister’ René Tiggelman. De beide heren zijn natuurlijk erg aan elkaar gewaagd en ook nu leek het een spannende strijd te worden. René had een pion minder, maar daar tegenover had Jos een mindere pionnenstructuur. Dat pionnetje zei dus niet zoveel. Volgens de computer was het in ieder geval ook lang gelijk. Het gespeelde g3 van René leek echt fantastisch, maar de computer was niet direct onder de indruk. Jos speelde het daarna eigenlijk te passief en toen hij minder stond was het eigenlijk te laat. Jos probeerde actief te worden, maar dat werkte averechts. René kende geen genade en won het eindspel gemakkelijk.

2425Competitie01 Foto08

René Tiggelman in opperste concentratie (foto: Merijn van Broekhoven)

Roeland Alders speelde een ongebruikelijke variant in het Frans en tegenstander Henrik Westerweele anticipeerde daar in eerste instantie niet goed op. Met Pe5 stond Roeland prima al gaf de computer later f5 als betere zet aan. Roeland had er naar gekeken, maar het zag er wel erg ingewikkeld uit. Een flinke inschattingsfout deed de partij kantelen. Roeland ruilde het mooie paard voor een gare loper en dacht daarmee de koning van Henrik op de tocht te zetten. Twee zetten werden gemist en dat kostte een stuk en ook de partij.

Dan de eerste nieuweling in ons midden. Louis Nieuwenhuijse. Hij speelde altijd bij de Goese SV, maar vond in Souburg een nieuwe uitdaging. Hij had zich echter meer voorgesteld van zijn debuut. Na een stukoffer verloor hij verrassend van Albert Vermue. Albert speelde ergens f6 in de opening en Louis vond het tijd voor een paardoffer op e5. Het lijkt heel erg op een ruïne voor zwart, maar een stuk is wel een stuk. De witte stukken bleken te traag om zich met de aanval te bemoeien. Uiteindelijk had Albert een grapje waarna de stukken in het doosje konden.

2425Competitie01 Foto01a

Albert Vermue (rechts) wordt hier onder druk gezet. Uiteindelijk wint hij verrassend wel (Foto: Roeland Alders)

Erik Wolf stond lang goed tegen de kersverse Souburg 1-speler Hans Groffen. Er ontstond een toreneindspel waar remise een feit leek. Erik dacht echter door een truc van Hans te kunnen winnen, maar de truc was goed voor Hans, waarmee Erik met lege handen achter bleef.

Merijn van Broekhoven verloor van Brandon Haasbroek. Brandon heeft nog wel eens last van te snel zetten, maar in deze partij speelde hij goed geconcentreerd. Merijn rokeerde lang en Brandon hanteerde de korte rokade. Merijn kon echter weinig aanrichten op de koningsstelling van Brandon. Brandon daar en tegen had goede kansen op de arme koning van Merijn. Met een tijdelijk offer werd de arme koning kaalgeplukt en niet veel later was het ook gedaan met de pret.

Arno Boutens greep de winst tegen Eric Bouman. Arno had al snel een kwaliteit gegrepen. Het slotakkoord was. Leuk. De witte koning stond achter de pionnen op de damevleugel. De toren van e8 kon geen mat zetten vanwege een paard op f3. Met Dg1+ moest het paard de dame slaan en daarna was Te8 wel mat. Aardig grapje van Arno.

2425Competitie01 Foto02b

Arno Boutens (met zwart) hier in actie tegen Eric Bouman (Foto: Roeland Alders)

Ralph den Nederlanden was als eerste klaar. Het talent won vrij eenvoudig van Kees Polderman.

Ruud Stroo won van Wessel Kuiper. Opvallend genoeg was Ruud de enige witspeler die de volle buit pakte. In een eindspel met beiden twee torens en voor Ruud een actieve loper tegen een minder paard voor Wessel, was het duidelijk dat Ruud goed stond. Na afwikkeling hield hij een gewonnen toreneindspel over.

Frans Baljeu kon het niet waarmaken tegen Roel Schroevers. Later bleek dat Frans in de opening simpel een pion had kunnen winnen. Roel had het ook niet gezien. Later in de partij deed Frans het verkeerd. Een loper op b6 kon na c5 niet meer weg en dat kostte een stuk. Na wat door modderen had Roel het punt te pakken.

 

2425Competitie01 Foto05a

Roel Schroevers had in de stelling op de foto een pion kunnen verliezen (foto: Roeland Alders)

Melchior Snel was rap klaar. Zijn Duitse tegenstander Lars Kramer won materiaal waarmee Melchior het direct voor gezien hield.

Joas Fontijn had zijn partij kunnen winnen tegen debutant bij de senioren Jip Dechamps. Er werd remise overeengekomen, maar in de analyse bleek dat Joas een fraaie aanval had kunnen plaatsen met winst als gevolg.

Tessa van Kleven is een andere debutant in de competitie al had ze al wel meegedaan in de zomercompetitie. Gilbert Suurmond was net iets te sterk voor haar. Ook voor Gilbert was het zijn eerste partij in de Souburgse competitie.

Het competitiebestand kan op een of andere manier niet geupload worden. Excuses voor het ongemak. Hieronder in afbeelding de huidige stand van zaken.

2425 Wintercompetitie01 2

 

 

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: