Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Hans geeft op in remisestelling!

Het was een interessante competitieronde met als topper de partij tussen Hans Groffen en René Tiggelman. Op de rest van de borden was het krachtsverschil tussen de spelers wat groter, maar dat maakt de partijen vaak niet minder interessant.

Wit: Hans Groffen (2061)
Zwart: René Tiggelman (2179)
Competitie 2024/2025, ronde 3, 19 september 2024

2425Competitie03 Diagram01

Stelling na weet ik veel welke zet. Wit is aan zet. Hans dacht dat alles gewonnen was voor zwart, maar dat bleek dus niet het geval.  De engine maakt zulke stellingen altijd een stuk gemakkelijker, maar vindt dit maar achter het bord. Hans dacht dat het na Kxf4 uit was vanwege h3 en de pion loopt door. Blijkbaar is het zelfs op meerdere manieren remise, maar dit soort eindspelen zijn altijd erg lastig. Theoretisch zijn een toreneindspel met f- en h-pion vaak remise, maar ja dan moet deze remise nog wel zien te vinden. Grootmeester Ikonnikov was ook aanwezig om dit pareltje te bekijken, maar ook hij dacht dat de eindstelling gewonnen was.  Daarvoor schotelde hij wel wat remise varianten op het bord. Ik hoop dat hij zijn partij voor HWP beter beoordeelt.

1. Kxf4 h3 2. Tg3+
Dit is wel de enige zet die werkt aangezien de andere varianten verloren zijn voor wit. Bijvoorbeeld een Tb8 is veel te traag. Na Tg3+ zijn er diverse mogelijkheden.
A. 2. … Kf1 3. Txh3. Dat lijkt me duidelijk. Beiden een toren en de pionnen zijn op.
B. 2. … Kf2 3. Txh3 en hetzelfde als bij variant A. Simpel remise. Dus variant C moet wel.
C. 2. … Kh2

De toren moet wel weg want anders volgt Ta4+. Overigens kan de toren in plaats van op de derde rij blijven ook op de g-lijn actief zijn voor remise.

Variant met 3. Tg8
3. Tg8 Tg2 4. Th8 Tg7

Zwart probeert daarmee zijn koning naar de g-lijn te krijgen en dan gaat wit met de toren naar de andere kant.
5. Tb8. 5. … Tf7+ haalt niets uit na Kg4. Na bijvoorbeeld 6. Kg4 Kg2 volgt 7. Tb2+ met remise. Na 7. … Tf2 8. Txf2+ Kxf2 9. Kxh3 en de stukken zijn op.

Variant met 3. Td3
3. Td3. Dit is ook remise. 3. … Kg2 helpt niet vanwege wederom Tg3+. Na bijvoorbeeld 3. … Tg2 volgt 4. Tc3.
A. 4. … Tg1 5. Tc2+ Tg2 6. Tc3 is remise. 6. Tc1 is echter wel verloren. Na 6. … Tf2+ 7. Ke3 Kg2 8. Tc8 Tf3+ 9. Ke2 h2 10. Tg8+ Tg3 is verloren voor wit.
B. 4. … Tg8 5. Tc2+ Kg1 6. Tc1+ en daarmee komt zwart ook niet verder.

Teleurstellend voor Hans en een mazzeltje voor René. Ik verwacht echter nog een duidelijkere uitleg van een van de twee heren aangezien zij tegen deze stelling aangekeken hebben. Ik was maar een toevallige voorbijganger net als grootmeester Ikonnikov.

2425Competitie03 Foto02

Hans (met de zwarte trui en witte stukken) in actie tegen de ongeslagen koploper (Foto: Roeland Alders)

Jeroen Hekhuis speelde tegen Brandon Haasbroek. Het lijkt erop dat Brandon door zijn trainingen van Koen Leenthouts wel beter wordt. Hij zit in ieder geval langer op zijn handen, waar hij in het verleden vaak te snel een zet deed. Jeroen won snel een pion en had daarmee ook de betere stelling, maar Brandon was erg taai. Een toren + paard voor beiden in het eindspel speelde Jeroen gewoon wat handiger en het paard van Brandon werd steeds kreupeler. Uiteindelijk wist Jeroen de partij netjes te winnen van de taaie Brandon.

Roel Schroevers had het niet zo lastig met Jip Dechamps die dit seizoen door is gestroomd naar de senioren. Een goede en leerzame keuze denk ik. Roel was gewoon beter en bracht Jip in een Engels systeempje onder druk. Het kostte Jip materiaal en dat leverde Roel zijn tweede overwinning op van het seizoen.

Henrik Westerweele en Ruud Stroo hadden een leuke partij. Henrik gaf twee stukken tegen een toren, maar kreeg daar wel een aantal pionnen extra bij. De pionnen streden ten aanval. Henrik moest het nog wel nauwkeurig spelen, want met het loperpaar tegen dan kan dat nog wel lastig zijn. De lopers konden niet echt actief worden . Een mooi schijnoffer van Henrik zijn toren kon promotie niet meer voorkomen.

2425Competitie03 Foto04

Henrik Westerweele (rechts) in zijn partij tegen Ruud Stroo (foto: Roeland Alders)

Albert Vermue was snel klaar met Gilbert Suurmond ondanks 15 damezetten achter elkaar. Bij de jeugd mag het niet meer, maar het was wel erg effectief tegen Gilbert die geen antwoord had op al die damezetten.

2425Competitie03 Foto03

De zwarte dame van Albert Vermue heeft heel de damevleugel van Gilbert Suurmond kaalgeplukt (Foto: Roeland Alders)

Jos van der Kaap speelde tegen Anton Nooijen. Anton had tegen de competitieleider nog zo gezegd dat hij tegen iedereen wilde spelen, behalve tegen Jos. Niet dat hij Jos een vervelende man vindt, maar hij speelt simpelweg altijd slecht tegen Jos. Het lot van het indelingsprogramma was Anton slecht gezind. De uitslag was al bekend.

Erik Wolf kwam wel aardig uit de opening tegen Roeland Alders. In het middenspel draaide de rollen om en speelde Roeland het wat handiger. Het eindspel was totaal verloren voor Erik en een nederlaag was dan ook een logisch vervolg.

Wessel Kuiper kreeg al snel een dame cadeau van Joas Fontijn. Er stond een paard gepend en Joas lette even niet op. Dag dame, dag punt.

2425Competitie03 Foto01

Joas Fontijn wrijft nog eens in z'n ogen nadat hij zijn dame cadeau gedaan had (Foto: Roeland Alders)

Ralph den Nederlanden won van Raymond van de Ven in een zeer vermakelijk duel. Raymond leek beter te staan, maar vergooide zijn stelling helemaal. Alles stond in. Even leek het misschien nog mee te vallen, maar een geniepige tussenschaak leverde Ralph een vol stuk op.

Kees Polderman won van eenmalige nieuwkomer Loek Kwakkelaar. De heer Kwakkelaar kwam kijken of het iets voor hem was. Of het door de nederlaag kwam of iets anders… Hij houdt het bij internetschaken. Uiteraard is de heer Kwakkelaar als hij wel weer op de club wil spelen natuurlijk welkom.

Eric Bouman kreeg de winst cadeau van Merijn van Broekhoven. Merijn had een pion veroverd en er was een interessante stelling ontstaan. Wellicht was deze gewonnen voor Merijn. We zullen het nooit weten. Merijn overzag een schaakje en dacht met Df1 mat te zetten. Echter was het een loper op d5 die de koning op g8 schaak had gezet. Lullige voor Merijn is dat hij met zijn dame het schaak moest opheffen. De stukken konden daarmee terug in het doosje.

Erik Breure won na vijf zetten al zijn partij van Cecile Goud. In een nog tweede partij won hij met de nodige kunst- en vliegwerk van debutant Cecile. Cecile had zowaar de dame van Erik te pakken, maar Erik kreeg de dame terug en wist uiteindelijk ook te winnen.

2425 Wintercompetitie03

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: