Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.

De Bekerfinale

Door Jos van der Kaap

In de schaduw van de titanenstrijd om de zomercompetitie werd afgelopen donderdag ook nog de bekerfinale gespeeld.

Je weet natuurlijk dat het een lastig verhaal gaat worden als je als nummer 5 van de zomercompetitie (achter onder andere een goed presterende Erik Wolf en Johanna Brouwer!) mag plaatsnemen tegenover onder meer  4-voudig bekerwinnaar en 1 van de "eindbazen" van het Zeeuwse schaakleven van de afgelopen decennia, Hans Groffen .

En wie de koppen op de website een beetje volgt  ( "Jos komt met de schrik vrij" kwam 2x voorbij in enkele weken) vraagt zich misschien af waarom ik sowieso nog schaak als ik op de clubavond regelmatig moet ontsnappen met het angstzweet tussen de billen.

De middelen en de tijd ontbreken me echter voor een retraite a la Bert Henderikse, zodat ik de overweging van mijn  geliefde echtgenote, dat ze "geen gezeur meer wil horen over schaken als ik  na enkele verliespartijen dreig met stoppen en me daarna toch weer vrolijk aanmeld voor allerlei competities en toernooien" ter harte neem .

Grimmig vastbesloten was ik dus toen ik tegenover Hans plaatsnam om gewoon een leuk potje te schaken.

Dat dat goed is gelukt is tijdens de partij zou goed kunnen komen door de onvermoede krachten die bekerfinales los kunnen maken; het gezeur in het verslag wordt nog aan gewerkt, maar alle begin is moeilijk.

Hans week in de opening af van zijn vaste repertoire ten faveure van een variant die hij zich de afgelopen maanden in vluggertjes op internet eigen had gemaakt.

Dit kwam hem wel op een reprimande van René te staan "dat het er niet uitzag". Nou had Hans pech dat ik recent de adviezen van Fabiano Caruana over deze variant had bestudeerd.  Fabiano is een goede kennis van Hans, die hij nog steeds 1x in de 17 jaar spreekt. Ik weet niet of dit nog consequenties voor hun vriendschap gaat hebben, maar ik wil op deze plaats wel zeggen dat Fabiano zelf van zijn hulp geen weet heeft gehad.

Ik heb er wel alle vertrouwen in dat Hans met deze variant nog vele punten gaat pakken dit seizoen tegen mensen die niet kunnen citeren uit andermans werk.

Toen de adviezen van Fabiano op waren, werd de partij voor mij wat lastiger en begon ik zeeën bedenktijd te gebruiken voor weinig bijzondere zetten. Desondanks bleef het stellingsoordeel van de computer stabiel rond de +1.

Uiteindelijk werd de partij beslist door een stellingsgelukje toen Hans dacht me toch de duimschroeven aan te kunnen draaien door mijn zwakke pion op b2 aan te vallen:

24Beker diagram01

Voor zijn geestesoog kwamen al varianten langs met een dame-offer op c3 met een loper op h3 na Tb1 vertelde hij in de analyse. Ik kan ook geen b3 spelen omdat het paard op c3 hangt.

Helaas voor Hans had ik echter wel 22.e5!, en na 22...,dxe5 23.Pe4 De7 24. f5 blijkt dat zwart veld e7 zowel voor de dame als het paard nodig heeft.

24Beker diagram02

Hans had weinig trek in Ph8 en probeerde nog 24..,c4, maar gooide  na 25.Lxc4 Db4 26. fxg6 Dxc4 27. Pd6 Dxa4 28.gxf7+ de handdoek in ring, omdat na 28..,Kh8 29.Pxc8 het paard niet geslagen kan worden wegens mat op d8.

Zo zie je maar weer hoe een koe een haas vangt , en mijn jongste dochter heeft al aangegeven open te staan voor een reprise van de foto van afgelopen jaar:

24Beker foto01

Foto van Jos en z'n dochters met de prachtige Beker van Souburg (foto: waarschijnlijk vrouw van Jos)

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: