Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

Roeland verrast op het Open snelschaakkampioenschap Schouwen-Duiveland

Roeland Alders is verrassend winnaar geworden van het 43e Open snelschaakkampioenschap van Schouwen-Duiveland. Met 9,5 punt uit 11 duels bleef hij de grote favoriet Joey Grochal een half puntje voor. Derde werd Robin Bosters met 8 punten.

Al snel in het toernooi ging het mis voor Joey, die al sinds mensenheugnis voor Goes schaakt. De derde ronde had hij groot voordeel tegen Roeland en het leek daarmee ook een kwestie van tijd of hij had zijn punt binnen. Na een blunder was Joey compleet de weg kwijt al zag Roeland ook niet alle goede zetten meer. Hij zag echter nog net iets meer dat Joey en greep de winst. Daarna was het de beurt aan Albert Vermue om te winnen van de Goesenaar. Dit was te merken toen Joey wat rumoerig de zaal verliet. Daarmee was het duidelijk dat onze preses gewonnen had. Joey had een toren weggegeven en daarmee was de andere toren ook ten dode opgeschreven. 

1617 Open snelschaken S D03

Joey Grochal hier in actie tegen Ronald Steijn, waar hij met het Kersttoernooi nog remise tegen speelde.

 

Roeland bleef maar winnen. Willy Meulblok gaf een stuk weg en Henrik Westerweele werd na een matige opening van Roeland helemaal overlopen op de koningsvleugel. Robin moest de lange Souburg-schaker dan maar een halt toeroepen, maar Robin deed het allemaal niet zo handig in de opening. Dit kostte een stuk en de partij. Pas tegen Albert ging het mis. Een doldwaze partij kon alle kanten op. Doordat beide heren in een flinke tijdnood verkeerden was het amper nog tijd voor rekenwerk. Uiteindelijk ging Roeland de fout in en bracht Albert de spanning weer terug in het toernooi.

Roeland raakte bijna de draad kwijt tegen Eliza de Jong. Goede opening, maar daarna was het drama. Het is dat Eliza wat mindere zetten deed, want een nederlaag zat er dik in. Uiteindelijk ging het punt toch naar onze clubgenoot. Vervolgens werd de thuisspelende Sjaak Spiegels op een nederlaag getrakteerd om daarna Ronals Steijn een verliespartij aan te smeren. De laatste ronde was voldoende om een half punt te pakken. Een snelle remise werd overeengekomen met Niels de Feijter waarmee Roeland het toernooi na twaalf jaar weer op zijn naam schreef. 

1617 Open snelschaken S D04

Robin Bosters moest genoegen nemen met een derde plaats.

Joey werd met 9 punten tweede, want hijn maakte na de twee misstappen geen fouten meer en Robin werd derde. Albert had na overwinningen op Joey en Roeland de beste papieren voor de derde plaats, maar taste mis. Robin won van hem en daarna stortte hij volledig in. Ronald Steijn greep de winst in de tijdnood door het wegblunderen van een toren en tegen Eliza werd een gewonnen eindspel nog om zeep geholpen. Een vrijpion van het Goese talent was prompt niet meer te stoppen. Daarmee was de kans op brons verkeken en ging Robin er met het eremetaal vandoor. 

Eliza kon terugkijken op een prima toernooi. Ze won de jeugdprijs, maar als kers op de taart ook nog een de prijs voor beste toernooiprestatie. Erg netjes gespeeld. De beste schaker van het eiland was Sjaak Spiegels met 7 punten.

1617 Open snelschaken S D05

Een toernooi-impressie van de editie van 2017.

Eindstand na 11 ronden
1. Roeland Alders 9,5
2. Joey Grochal 9,0
3. Robin Bosters 8,0,
4. Henrik Westerweele, Albert Vermue, Sjaak Spiegels 7,0
7. Eilza de Jong, Niels de Feijter 6,5
9. Willy Meulblok, Ronald Steijn, Jan de Jonge, Pieter-Jan van Strien 6,0
13. Jan de Korte, Alex Jonkheer, Linda Greefhorst 5,5
16. Martin de Bock 5,0
17. Jari Groen, Paul Greefhorst, Fokko Baakman 4,5
20. Lars van Sieghem 4,0
21. Peter de Vrieze 3,5
22. John van Dalsen, Ron Blok 3,0
24. Stephan Kool 0,0

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: