Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.

Souburgers halen uit in Breda

De inhaalwedstrijd tegen De Baronie werd met klinkende cijfers gewonnen. In Breda werd er met maar liefst 7-1 gewonnen.

De teamleider van De Baronie heette ons van harte welkom in het Oudere centrum in Breda. Vooraf werd er netjes een minuut stilte in acht genomen om daarna aan onze nog openstaande wedstrijd te beginnen. De Baronie had zo’n beetje hun basisopstelling op kunnen stellen. Op de ratinglijst staat de welbekende FM Mark Smits en die deed niet mee. Uiteraard omdat hij voor De Pion uit Roosendaal speelt. Wij speelden met twee invallers, maar natuurlijk niet de minsten. De ervaring was er van Paul van Rooijen tegenover het talent van Laura Tiggelman, de dochter van de befaamde René Tiggelman.

René had zich uitstekend voorbereid op het aansluitende etentje dus daar hoefden de teamspelers zich geen zorgen over te maken. Vanaf het startschot waren de Souburgers erg bloeddorstig. Zou het te maken hebben met het feit dat René een vegetarisch restaurant had uitgezocht?

Henrik speelde een vlotte remise aan het tweede bord door zetherhaling. De stelling was behoorlijk interessant, maar de beide heren vonden de remise wel prima.

Een tijdje gebeurde er niets totdat de wedstrijd binnen vijf minuten gespeeld was. René won aan het eerste bord. Zijn tegenstander had vanuit de opening zijn paarden ietwat onhandig aan de rand geposteerd. Dat hij verstand van eten heeft is wel bekend, maar dat ie ook kan schaken…

In ieder geval wikkelde onze René af naar een gewonnen eindspel en was de 1,5-0,5 voorsprong een feit. Binnen een paar tellen was Jeroen de tweede speler van ons met een overwinning op zak. Tegen de welbekende Arno Slagboom die we van andere clubs kennen, maar ook van het Tilburgse kroegentoernooi (Jeroen en Roeland moesten de laatste twee edities tegen hem en de bord 2 speler spelen, red.) werd prima van start gegaan. Arno kreeg een geïsoleerde d-pion die ook nog eens ten doden opgeschreven was. Het pionnetje werd dan ook weggesnoept. Daarna werd er afgewikkeld naar een gewonnen stelling. Jeroen dreigde mat. Om dat te voorkomen zal de witte loper op f3 geruild worden met als gevolg een dubbele f-pion. Met een pion minder en een geruïneerde stelling vond Jeroen zijn tegenstander het wel mooi geweest.

Robin had een wat tamme opening, maar wist vrij snel na Jeroen ook een vol punt te noteren. René zat wat beteuterd te kijken naar de stelling alvorens hij er achter kwam dat Robin een stuk meer had. Zijn tegenstander probeerde de wat passieve stukken van Robin van de leg te krijgen, maar dat lukte niet. Robin had alles onder controle en wist uiteindelijk vrij eenvoudig te winnen. “Weer eens wat anders om op een stuk te gaan zitten dan op een pion”, moest Robin gedacht hebben.

Roeland (wellicht was Robin net wat later klaar) wist zijn partij ook om te zetten in een vol punt. De teamleider had wel zin om een leuke partij te spelen en zijn tegenstander wilde daar ook wel aan meewerken gezien de Siciliaanse Draak die op het bord kwam. Een erg ingewikkelde opening met kansen over en weer. Beide spelers spelen vol op de aanval en er is vaak geen weg meer terug, want dan ben je gezien. Er werd scherp gespeeld en of alles theorie was viel te bezien. In ieder geval kreeg Roeland een mooie stelling.

Bovenstaande diagram is ontstaan na 17. … Da5 (zie onderstaand diagram). Hier bood Roeland zijn tegenstander remise aan. Op zich een handig aanbod gezien de geringe tijd die Roeland nog had. Roeland wilde deze interessante stelling eigenlijk wel doorspelen ongeacht het resultaat. Er werd dan ook doorgespeeld.

De Baronie Souburg01

18. Lxg7 Kxg7.

Niet 18. … Pxg7 want dan gaat het helemaal mis. Er volgt dan 19. h5! Na bijvoorbeeld 19. … b4 volgt 20. hxg6 (Niet 20. … bxc3 want dan volgt 21. Th8+! Kxh8 22. Dh6+ Kg8 23. Dh7#) fxg6 21. Dh6 met een winnende aanval.

18. … Kxg7 19. Dg5!

 Er werd in de analyse geopperd voor 19. Tg5? Maar dan heb je niet zo veel voordeel meer na 19. … f6. Na 20. Txh5 gxh5 geeft Stockfish 11 0.00 aan. Het mooie van Dg5 is dat je dreigt op h5 te slaan, maar ook op e7. Na 19. … Pf6 is dat probleem opgelost, maar dan volgt weer het vervelende h5 met een vervelende afloop. Je kan dan na 20. h5 nog 20. … Ph7 proberen, maar dan volgt Dh6+! met een koning die ergens mat gaat. Overigens wel lastig te vinden met weinig tijd.

19. … Th8 20. Dxe7

Dit gooit de zwarte stelling om. Alle stukken staan onhandig terwijl de witte stukken juist erg prettig staan.

20. … Le6? (zie onderstaand diagram)

De stelling is al niet goed meer, maar dit geeft wit de gelegenheid direct hard toe te slaan.

De Baronie Souburg02

21. Txg6+!

Deze torenzet geeft wit winnend voordeel.

21. … Kh7

Na 21. … Kxg6 volgt 22. Dg5+ Kh7 23. Dxh5+ met veel materiaalwinst.  23. Tg1 kan overigens ook, maar na 23. … Lg4?! rekt zwart de boel nog.

22. Txe6 Tc7 23. Th6+

Daar moest de toren toch heen om de zwarte met rente terug te pakken.

23. … Kxh6 24. Dg5+ Kh7 25. Dxh5

En opgave.

Daarmee was de match gespeeld aangezien een 4,5-0,5 stand was bereikt.

Laura mocht daarna een verdienstelijk halfje binnenhalen. Vanuit de opening had wit een prima stelling met prachtige witte velden. Waarschijnlijk had een andere voortzetting het Laura erg moeilijk gemaakt. Nu kon zet de boel bij elkaar houden en kon een puntendeling genoteerd worden.

Corné maakte er vervolgens 6-1 van. De opening was niet zo heel fris en wit leek dan ook een uitstekende stelling te hebben. Vooral wat zwaktes op de damevleugel waren wat aanknopingspunten voor de witspeler. Met de mogelijkheden die hij had koos de speler van Baronie voor de verkeerde voortzetting, waarna Corné los kwam. De dame van de tegenstander verdween van het bord voor een handvol stukken, maar de dame bleek sterker dan de overgebleven witte stukken. In een verloren stelling ging Corné zijn tegenstander door zijn vlag.

Paul zorgde voor de welbekende kers op de taart. In het middenspel had hij al een prettige stelling en het eindspel leek ook erg goed voor hem, vanwege een goed paard tegen een slechte loper. Zo’n eindspel is aan Paul wel toevertrouwd en uiteindelijk wist hij dan ook netjes de partij te winnen.

Een bijzondere middag met een absurd resultaat. Zo vaak win je niet met 7-1.

1. Sebastiaan Dijksman (1879)-René Tiggelman (2186) 0-1
2. Carlos Hemmers (1916)-Henrik Westerweele (1998) remise
3. Willem van der Linden (1907)-Roeland Alders (1996) 0-1
4. Arno Slagboom (1863)-Jeroen Hekhuis (2099) 0-1
5. Michiel Antonisse (1896)-Robin Bosters (2088) 0-1
6. Kees Ooms (1928)-Corné Boogaard (1832) 0-1
7. Jasper Willeboordse (1830)-Paul van Rooijen (1862) 0-1
8. Frank de Jong (1852)-Laura Tiggelman (1557) remise

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: