Het eerste team staat na twee ronden in de derde klasse aan kop na een verdiende 5,5-2,5 zege op Bergen op Zoom. Met een ‘sterk verjongd’ team traden we aan in Brabant. Bert kon helaas geen acte de presence geven en daarom kon ‘good old’ Paul van Rooijen voor hem invallen.
Na een echt werkelijk fantastische toespraak van de erg sympathieke voorzitter van Bergen op Zoom konden we de schoolbanken in. Waar we vorig jaar nog het biologielokaal mochten betreden was het nu het aardrijkskundelokaal aan de beurt. Gezien de vlekken op de vloer denk ik dat dit het scheikundelokaal was, maar dat even ter zijde. In het hok waar we zaten was het muisstil en dat zijn we natuurlijk als Souburg totaal niet gewend.
Dan de wedstrijd. Jeroen was al heel snel klaar met Marcel van Herck waarbij de reistijd voor Jeroen zijn tegenstander vanuit België beduidend langer was dan de partij. Marcel was even onoplettend en Jeroen kon daarmee snel naar de winst afwikkelen.
Stelling na 9. 0-0 (zie bovenstaand diagram)
9. … Lxh2+!
Deze zet had Jeroen zijn tegenstander even totaal gemist. Jeroen is er natuurlijk als de kippen bij.
10. Kxh2 Pg4+ 11. Kg3 Dxg5 12. f4 De7!
Geen 12. … Dd8? met De7 hou je druk op e3 en blijft de aanval in leven. Wit pakt het paard (wat anders), maar de witte koning begaat wel een angstig avontuur.
13. Kxg4 Dxe3
Blokkeert de derde rij om de koning terug te kunnen laten gaan naar de verdedigende linies.
14. f5? (zie diagram hieronder)
Met 14. Lc2 (beetje computerzet) had wit wellicht nog wat meer tegenspel gehad, maar na f5 weet Jeroen de witte stelling naar de vernieling te helpen.
14. … Pf6+ 15. Kh4 g5+!
De arme witte koning wordt steeds heftiger onder vuur genomen en Jeroen laat zijn prooi niet meer ontsnappen.
16. fxg6 (ep) fxg617. Tf3
Wit probeert er nog uit te komen, maar met de volgende combinatie wordt het enige actieve stuk van wit (de toren) ook afgeruild.
17. … g5+ 18. Kg3 Ph5+! 19. Kh2 Txf3 20. gxf3 Df2+!
Geen 20. … Dxf3. Met Df2+ moet wit verplicht met zijn koning zetten om daarna alsnog op f3 te slaan.
21. Kh1 Dxf3+ 22. Kh2 Df2+ 23. Kh1 Lg4! (zie diagram hieronder)
Dit is de slotstelling. De witspeler kan werkelijk geen kant meer uit en vond het hiermee ook wel mooi geweest.
Na deze fraaie overwinning was het Henrik die na maar liefst 10 zetten remise aanbood aan zijn tegenstander. Gezien het feit dat diens reisgenoot al klaar was en de stelling in evenwicht nam hij het aanbod aan. Wellicht speelde de harde nederlaag van afgelopen seizoen, overigens ook tegen Henrik, ook nog wel een rol.
Robin was met zijn 15 zetten de volgende die remiseerde. Arjon Severijnen, de sterkste speler van Bergen op Zoom, kon niet anders dan op zet herhaling ingaan, want anders ging er een pion verloren. En ook Arjon weet dat als Robin op een pion gaat zitten je deze nooit meer terug ziet. Robin had een andere, wel wat ingewikkelde, voortzetting kunnen kiezen, maar vond de snelle remise wel prima. Hij was wel even vergeten dat er in het knusse schooltje geen chips en bier verkocht werden. En om naar de supermarkt te lopen was toch wel weer te veel van het goede.
Vervolgens kwam Roeland in het duel der captains remise overeen met Freek Schouten. Vanuit de opening was er nog niet zoveel aan de hand, maar Roeland zag wat spoken die er niet waren en kwam in de verdrukking te staan met twee paarden op de derde rij tegen. Niet handig als je wit heb. Zwart leek met Lc5 een mooie kans naar winst te hebben, maar je hoeft natuurlijk niet te ruilen. De loper van e3 ging naar g5 in plaats van te slaan op c5. Nu stond de loper op c5 in de weg en daarmee kon Roeland eenvoudig afwikkelen naar een potremise eindspel.
Op het bord van René was het inmiddels duidelijk dat hij zou gaan winnen. Vanuit de opening zette hij zijn tegenstander met de rug tegen de muur. Desondanks verdedigde die zich erg taai en was het moeilijk voor René om er doorheen te komen. Een (tijdelijk) pionoffer maakten de witte stukken zeer effectief en daarmee kon René revanche nemen op de nederlaag van vorig seizoen tegen dezelfde tegenstander. Door deze winst heeft René de zuurverdiende elo-punten van onze Goese vriend Joey Grochal weer terug naar Zeeland gehaald waar deze natuurlijk ook terecht horen.
Corné wist vervolgens te winnen van Oliver de Hert. De opening gaf wellicht kleine aanknopingspunten voor de sympathieke tegenstander van Corné. Hij dacht ook een pion te gaan winnen op d5, maar kwam daarna bedrogen uit en werd aangeschoten wild. Corné won een kwaliteit en gezien de kwaliteiten die Corné heeft weet je dan natuurlijk dat het gedaan is. Na nog een stuk weggegeven te hebben vond Oliver het dan ook wel mooi geweest.
Invaller Paul had zijn stelling goed onder controle. De aanval op zijn koningsstelling leek gevaarlijk, maar Paul kon deze makkelijk neutraliseren en zelf het heft in handen nemen. Het dame-eindspel werd daarna solide naar de winst geschoven.
Daarmee was de wedstrijd gespeeld. Dan denken jullie: “Hoe zit dat dan met Rogier?” Goed opgelet. Zijn partij hadden we nog niet behandeld. Rogier was als laatste klaar en helaas kreeg hij een nederlaag aangesmeerd. Vanuit de opening had hij een prima zwarte loper die de gehele diagonaal in bedwang hield. Dat was wel een plus aan de stelling, ware het niet dat de stelling niet zo eenvoudig was om echte aanknopingspunten te hebben. Rogier overspeelde zichzelf ende loper die eerst zo mooi de zwarte velden onder controle had verdween van het bord. Dit was het begin van het einde. Zijn tegenstander nam de regie over en uiteindelijk werd Rogier dan ook mat gezet.
Bergen op Zoom 1-Souburg 1 2,5-5,5
- Edwin van Dongen (1985)-René Tiggelman (2198) 0-1
- Marcel van Herck (2083)-Jeroen Hekhuis (2091) 0-1
- Arjon Severijnen (2136)-Robin Bosters (2091) remise
- Semen Minyeyevtsev (2084)-Henrik Westerweele (2000) remise
- Freek Schouten (2075)-Roeland Alders (2011) remise
- Oliver de Hert (1925)-Corné Boogaard (1837) 0-1
- Hans Nunnikhoven (1819)-Paul van Rooijen (1839) 0-1
- Wim van Dijk (1903)-Rogier van Gemert (1834) 1-0