Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

Eerste team met de hakken over de sloot naar zege

Ons eerste team is het seizoen goed begonnen met een overwinning op de reserves van De Pion uit Roosendaal. Thuis werd er met 5-3 gewonnen, al zat het her en der wel wat mee.

Waar onze sympathieke tegenstander ietwat verzwakt op kwam dagen waren wij in volle oorlogssterkte. Ondanks dat werd het een spannend treffen met de Roosendalers.

We beginnen bij Rogier. Rogier had vorig jaar een goed seizoen gespeeld, maar op het HZ-toernooi is hij wat zelfvertrouwen en ratingpunten kwijtgeraakt. Helaas zette de toon van het HZ-toernooi door en kon hij snel aan het bier om zijn nederlaag weg te spoelen. Rogier probeerde een aanval in te zetten op de koningsvleugel, maar vergat dat daarmee zijn damevleugel in de problemen kwam. Tegenstander René van den Broek wist hier wel raad mee en counterde simpel naar de winst.

Kort daarna had Henrik de stand weer gelijk getrokken. Tegenstander Aronian zoals hij door zijn teamgenoten genoemd werd had lang gerokeerd. Henrik, spelend met de zwarte stuken, zette een aanval op waar wit weinig tegenover kon stellen. Uiteindelijk een gemakkelijke overwinning voor Henke.

Jeroen zette ons op een voorsprong door een prima partij in winst om te zetten. Zoals je op de diagram kunt zien heeft zwart een behoorlijke verzwakking op e6. Na een korte combinatie vond de zwart speler het wel mooi geweest.

Jeroen

Stelling na 24. ... Pb6.

Er volgde nog 25. Lxe6+ Lxe6 26. Txe6 waarna de zwartspeler het wel welletjes vond.

Bert speelde vanuit de opening een goede partij en had een paar momenten in de partij om tot winnend voordeel te komen. Helaas werden deze gemist en na een lange rokade zag het er opeens best eng uit. Zijn tegenstander rook opeens kansen en de arme koning van Bert werd onder vuur genomen. Het nuttigen van een banaan werd Bert daarna fataal. De schil belandde op het bord en deed een aantal stukken van Bert doen uitglijden waarbij mat niet meer te voorkomen was. Zodoende was de tussenstand weer in evenwicht.

René zette de onzen weer op voorsprong door vanuit een toreneindspel af te wikkelen naar een gewonnen stelling. In de opening had René er een pion tegen aangegooid voor compensatie. Naar eigen zeggen had hij deze genoeg. De pion werd teruggewonnen, maar daar had zijn opponent wellicht ergens de remise kans gemist. Daarna was het een koud kunstje om het eindspel om te zetten in een punt.

Roeland zette Souburg daarna zelfs op een 4-2 voorsprong. De opening was weer eens niet best en zijn sympahieke tegenstander Eric van Loon kwam prima uit de startblokken. De witte stelling was eigenlijk een puinhoop. Eric wist echter niet de trekker over te halen en de motor ging haperen. Roeland kon profiteren, maar liet dit ook weer na waarmee de Roosendaler weer de kansen kreeg. Een grapje gaf Roeland echter de winst. Op d5 werd een loper geslagen. Als zwart de loper terug zou nemen volgt Lc4 met damewinst, dus kreeg Roeland een gratis stuk en dus de zege.

Corné wist het beslissende halfje binnen te halen op wel heel spectaculaire wijze. Corné dacht rustig een koningsaanval op te kunnen zetten, maar die kwam niet uit de verf. Zwart, de vader van de welbekende Mark Smits, had ondertussen de d-lijn gekregen en wit kwam met de zet slechter te staan waarbij de computer zelfs -5 aangaf. Zetherhaling volgde bijzonder genoeg.

Corné

Stelling na Le1.

Zwart kan op een aantal manieren zijn stelling verbeteren. Bijvoorbeeld met Lc6 of Td3. In plaats daarvan speelde zwart Pd3. Corné deed weer Ld2, waar zwart weer terug ging naar c5 met het paard. Na een paar keer dit te herhalen sleepte Corné zijn tegenstander over het bord om het halfje met een brede grijns aan te nemen. Zou Corné zijn tegenstander zo onder de indruk geweest zijn van Corné zijn briljante spel?

Met deze remise was de wedstrijd gespeeld. Enkel Robin was nog bezig tegen de altijd vrolijke Marcel Huijser. Robin riep de problemen over zich af en in de analyse na afloop bleek ook dat de stelling verloren was voor hem. Marcel zag de winst niet en na lang zwoegen werd de vrede getekend. 

Zodoende werd het een benauwde, ietwat gelukkige overwinning voor ons.

 

Souburg 1

De Pion 2

Tiggelman, R. (René) 2189 Cheng, N.H. (Ngo Hin) 2021 z-w 1 - 0
Hekhuis, J. (Jeroen) 2081 Riemens, K. (Koen) 1934 w-z 1 - 0
Bosters, R. (Robin) 2097 Huijser, M.W. (Marcel) 1911 z-w ½ - ½
Alders, R.M. (Roeland) 2000 Loon van, E. (Eric) 1894 w-z 1 - 0
Gemert van, R. (Rogier) 1893 Broek van den, R. (René) 1890 z-w 0 - 1
Henderikse, H.M. (Bert) 1883 Lambregts, F.J.J. (Frank) 1830 w-z 0 - 1
Westerweele, H. (Henrik) 1988 Gevorkjan, L. (Lewon) 1788 z-w 1 - 0
Boogaard, C. (Corné) 1844 Smits, C.I. (Jacques) 1621 w-z ½ - ½
Gemiddelde Rating:1997Gemiddelde Rating:18615-3

 

KNSB-competitie, klasse 3G

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: