Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.

Absurd slot geeft eerste een matchpunt

Het eerste team heeft in de achtste ronde een punt overgehouden aan de ontmoeting met het sterke Bergen op Zoom. In de slotfase leek het mis te gaan, maar een bizar slot in de partij van teamleider Roeland gaf de Souburgers eigenlijk iets te veel. 

Met Laura in de gelederen voor Rogier begonnen we aan de ontmoeting met Bergen op Zoom. Met dat team weet je nooit exact wat voor niveau je tegenover je krijgt. Vandaag kwamen ze behoorlijk sterk opdraven en het leek voorafgaand aan het duel dan ook een pittige middag te worden.

Na een uurtje spelen en men zo’n beetje de openingen verlaten had leek het er op dat Bergen op Zoom aan de goede kant van de score zou zitten.

Aan het eerste bord had Bergen op Zoom niet een van hun topspelers geposteerd terwijl wij wel onze kopman in de persoon van René hadden neergezet. Tegen een wat lager geratte speler zou dit een punt voor de onzen moeten zijn. Zeker René met de witte stukken. Vanuit de opening was er nog weinig aan de hand, maar in het middenspel ging het mis. De zwakke pionnen van René verdwenen van het bord en even later werd er opgegeven. Een verrassend en teleurstellend begin van deze wedstrijd. René had in de voorbereiding op het aansluitende eten beter zijn huiswerk gedaan. Het Italiaanse restaurant was uitstekend. Het is het een of het ander.

Jeroen had na de opening wel een plus, maar speelde te passief waarmee de captain van Bergen op Zoom uit de problemen kwam. Jeroen zag geen aanknopingspunten meer en bood remise aan. Zijn tegenstander vond dit prima. Naar later bleek dat Jeroen daar niet over te klagen mocht hebben.

Laura had het vanuit de opening moeilijk. Ze had Frans op het bord gekregen en de variant die ze kreeg kende ze niet goed. Haar tegenstander won twee pionnen en leek simpel te gaan winnen, ook omdat Laura haar stukken twee matvelden moesten dekken. Ze kwam nog knap terug in de partij door de twee pionnen terug te winnen, maar het pionneneindspel was daarna verloren. Erg jammer en een slechte dag voor de familie Tiggelman.

Henrik had een interessante partij met de zwarte stukken. Overigens was het opvallend dat de zwartspelers deze middag meer punten bij elkaar haalden dan de spelers met de witte stukken. Henrik zijn tegenstander is een goede schaker, maar komt zoals gebruikelijk altijd in flinke tijdnood. In de opening had hij al flink wat tijd verloren en dat werd gedurende de partij alleen maar erger. De aanval op de witte koning was dan ook succesvol en Henrik kon zijn leuke partij prima afsluiten met een punt.

Corné heeft tot dusver ook een prima seizoen. Ook Corné speelde met de zwarte stukken en dat ging hem goed af. Ook zijn tegenstander was er een die wel een potje kan schaken. Zo waren in het verleden al diverse Souburgers tegen een nederlaag aangelopen tegen deze speler. Wit gaf zichzelf wat zwaktes met zijn pionnen en daarmee was de toon gezet. Hieronder het slot van deze partij.

Wit: Tony Peleman (Bergen op Zoom, 2049)
Zwart: Corné Boogaard (Souburg, 1865)
KNSB-competitie 2018/2019, achtste ronde. Klasse 3F, Bergen op Zoom-Souburg

Corné01

Stelling na 38. Tb4.

Wit probeert op de damevleugel toe te slaan en als zwart hier te passief te werk gaat zou dit in de tijdnood nog wat op kunnen leveren. Zwart staat hier echter voortreffelijk. Corné had het goed in de smissen en maakte zijn partij gedecideerd af. Er volgde:
38. … f4!
Dit breekt de f-lijn open hetgeen zeer prettig is voor de zwartspeler.
39. Kf1
Dit is niet goed, maar ook andere zetten leiden naar een nederlaag. Na 39. Txb5 volgt 39. … fxe3. Na 40. Txb8? Volgt 40. … Tf1 met mat. Ook 39. Txe4 loopt verkeerd af. Er volgt dan 39. … fxe3 40. g3 (is verplicht vanwege mat) 40. … e2+ 41. Kg2 exd1L met stukwinst.
39. … fxe3+ 40. Ke2 Dxh2 41. Dxe4
De witte koning is rijp voor de sloop.

Corné02

Corné speelde hier het rustige 41. ...Dg1!

Na deze zet is het al mat in 9 zetten, maar de variant die wit koos levert al eerder het punt op.
42. Txa7 Tf2+
42. … Df1+ levert ook de winst op. Na 43. Kxe3 volgt 43. … De1+ 44. Kd3 Dxd1+ met winst.
43. Pxf2 Dxf2+ 44. Kd3 Dd2#

Met een 3-3 tussenstand leek de koek wel op. Roeland had een verloren stelling en Robin was aan het vechten voor remise in een niet actieve stelling waar wit een aantal aanknopingspunten had.

De partij van Roeland kende een uitermate verrassend slot. Zoals gezegd had Roeland totaal verloren gestaan. Met een kleine combinatie kreeg hij nog een kans om wellicht een halfje uit het vuur te slepen omdat enkel nog een dame-eindspel met wat pionnen op het bord bleven.

Wit: Arjon Severijnen (Bergen op Zoom, 2149)
Zwart: Roeland Alders (Souburg, 1943)
KNSB-competitie 2018/2019, achtste ronde. Klasse 3F, Bergen op Zoom-Souburg

Roeland01

Stelling na 61. Kg4

Ondanks de pion meer is deze stelling bij correct spel niet te winnen met wit. Met zwart uiteraard al helemaal niet. Na 61. …  Dc4+ 62. f4 De2+ 63. Kh3 Dd3. 63. … Df1+ kan ook alleen is iets minder want na 64. Dg2 heeft wit een extra aanknopingspunt met c6. Al is het dan nog erg lastig om te winnen. Wellicht dat de schaakcomputer van René nog een mooie variant heeft. In de partij tussen René en Gert van Rij in de avondcompetitie kwam er een hele studie tevoorschijn. Dat was overigens nog een ingewikkelendere stelling.

Roeland speelde 61. … Kh6?
Dit geeft wit eigenlijk weer kansen al blijft eeuwig schaak in de lucht hangen.
62. Dd6 Kh7 63. Df4 Kg7 64. Dd4+ Kh7 65. Kg5?
Wit heeft nog genoeg bedenktijd, maar maakt hier de eerste fout. Nu hoeft zwart helemaal niet meer te verliezen en remise ligt voor het oprapen.
65. … Dxf3 66. Df4 Dd5+ 67. Kg4?
Na 67. Kf6 Dxc5 68. Kxf7 e5 is het remise. Nu opeens niet meer. Hoe bizar. Na de volgende zet van zwart wat de sympathieke tegenstander van Roeland helemaal verbouwereerd.

Roeland02

67. … f5+!
Waar moet de witte koning nu heen? Echt absurd dit. Na 68. Kh3 is 68. … Dh1 mat. 68. Dxf5 is natuurlijk ook klaar en het gespeelde geeft ook pardoes mat.
68. Kg5 Dd8#

Zeer tegen de verhouding in en een meevaller.

Robin was nog bezig en dacht na de eerdere stelling bij Roeland gezien te hebben dat hij wel moest winnen. De stelling was daar eigenlijk niet geschikt voor. Robin wilde te veel, deed het nog een paar keer niet handig en verloor. Zijn teamleider bood daarop ook zijn excuses aan dat ie niet verloren had. Overigens de complimenten aan Robin zijn tegenstander die onder de tijdnood de stelling erg koel naar de winst voerde.

Zodoende een zeer onterecht gelijkspel. De laatste ronde wacht Middelburg en dan is het competitie seizoen weer ten einde.

Bergen op Zoom-Souburg 4-4
1. Edwin van Dongen (1953) - René Tiggelman (2172) 1-0
2. Marcel van Herck (2058) - Robin Bosters (2097) 1-0
3. Freek Schouten (2063) - Jeroen Hekhuis (2089) remise
4. Arjon Severijnen (2149) - Roeland Alders (1943) 0-1
5. Erwin Kalle (2074) - Bert Henderikse (1907) remise
6. Semen Minyeyevtsev (2080) - Henrik Westerweele (1952) 0-1
7. Lars van Dort (1879) - Laura Tiggelman (1582) 1-0
8. Tony Peleman (2049) - Corné Boogaard (1865) 0-1

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: