We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

Eerste team blijft in derde klasse

Mede dankzij een overwinning op HWP Sas van Gent 3 heeft ons eerste team zich veiliggespeeld in de derde klasse van de landelijke competitie. Daarmee kende het toch wat tegenvallende seizoen in ieder geval nog een aardig slot. 

Zelf hadden we de boel een beetje door elkaar gegooid aangezien elke tegenstander zich nogal voorbereid op ons en er enkele spelers niet echt de goede vorm hadden. Daarmee moesten vooraf de wit spelers het eigenlijk wel doen. In de wedstrijd pakte dit weer heel anders uit mede doordat de Sasse formatie zijn opstelling ook had gehusseld en een joker aan bord 1 gezet had. 

Al snel werd duidelijk dat we de handhaving wel zouden veiligstellen. We hadden 4-4 nodig en Robin en Roeland hadden snel een goede stelling. Ook René kwam uitstekend uit de startblokken. Dat kon van Henrik niet gezegd worden. Hij kwam snel onder druk te staan, maar was snel klaar met remise. Zijn tegenstander stond duidelijk beter maar zag blijkbaar de goede voortzetting niet, waarmee Henrik gretig het halfje aannam.

De tweede remise volgde snel. U raadt het al het was Bert die snel tegen zijn goede vriend Cees het punt deelde. Vanuit de opening werd er weinig gecreëerd en de stelling bleef in evenwicht. Her en der werd een stuk geruild waarna de beide heren het wel prima vonden en lekker een pilsje met elkaar gingen drinken.

De teamleider dacht daar iets anders over. Tegen een onbekende Pool stond hij al snel lekker. Wit had niet in de gaten dat zwart een koningsaanval aan het opzetten was en daarna was het te laat. Het sterke La3! deed de witte stelling de das om. Wit kan de loper slaan maar gaat daarna mat terwijl een ongedekte toren op a6 ook niet geslagen kon worden. Daarna speelde wit nog wel door ook al had dat geen zin meer. Roeland had dan ook geen problemen met het veiligstellen van de winst.

Met het feit dat Robin erg goed stond speelde Rogier remise tegen André Galle. André is altijd wel in voor een puntendeling, maar in de slotstelling had Rogier nog wel even door kunnen gaan. Daarvoor had Rogier zijn opponent het wel beter kunnen doen. Hij won een pion, maar pakte het daarna te passief aan. Rogier won de pion terug en gezien de stand in de match vond hij een remise okay. 

Onze invaller Roel verloor vanuit het niets opeens. Volgens mij had hij een iets betere stelling dan zijn tegenstander, maar het niet opgemerkte Pg5 gooide roet in het eten. Het kostte Roel zijn stelling en na stukverlies was het prompt weer gelijk (2,5-2,5). Overigens was er niets aan de hand, want Jeroen en René stonden gelijk terwijl Robin huizen hoog gewonnen stond.

Jeroen speelde inderdaad remise. Met wit had hij weinig bereikt en gezien het feit dat de kans groot was dat we zouden winnen nam hij het remiseaanbod van zijn tegenstander aan. Wellicht had hij nog lang door kunnen wurmen, maar dit was duidelijker. 

Robin won vervolgens inderdaad van hun 'joker' aan bord een. Een mooi paardoffer op e6 brokkelde de gehele zwarte stelling af en nadat de rookwolken waren opgetrokken had Robin een stuk en pion meer. Zwart modderde nog wat aan, maar wist ook dat dit geen zin meer had naar verloop van tijd.

René stelde de matchwinst veilig. Nadat hij een prima opening had gehad taste hij in het middenspel mis. Het kostte een pion en hij moest alle zeilen bijzetten om in de partij te blijven. Na wat onnauwkeurigheden van zijn ervaren tegenstander kreeg hij een iets beter toreneindspel op het bord. Niet genoeg om te winnen, maar wel om de 4,5 binnen te halen. 

Overigens waren we al om 16.00 uur klaar zodat we nog even naar het tweede konden gaan kijken. Toen we aankwamen waren ze net klaar met een flink pak slaag. Het tweede van Landau werd kampioen met de hakken over de sloot omdat Middelburg haar kansen niet verzilverden. Daarna nog even wat aan de teamspirit gedaan door even met het team uit eten te gaan. Bij de Chinees werd Bert, die niet meekon, nodig gemist door de bediening aangezien ze al een Chinese cappuccino hadden klaargezet en omdat zijn enorme humor nodig gemist werd.

Volgend jaar hopelijk een beter seizoen al was er met de teamdrive niets mis.

Overigens eerst nog vergeten te melden, maar zeker niet onbelangrijk. Robin had een uitstekend seizoen en werd met 7 uit 9 afgetekend teamtopscorer waarvoor de complimenten.

HWP Sas van Gent 3-Souburg 3,5-4,5
1. Manuel Colsen (1586)-Robin Bosters (2091) 0-1
2. Janusz Dudka (1900)-Roeland Alders (1933) 0-1
3. Etienne van Leeuwen (2018)-René  Tiggelman (2193) remise
4. André Galle (1976)-Rogier van Gemert (1869) remise
5. Rudi Pauwels (1780)-Jeroen Hekhuis (2107) remise
6. Erik van de Wynkele (2024)-Roel Schroevers (1837) 1-0
7. Cees de Wolf (1892)-Bert Henderikse (1927) remise
8. Marnix van der Zalm (2055)-Henrik Westerweele (1991) remise

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: