Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

Souburgse offday in landelijke competitie

Het eerste team had een totale offday in de achtste ronde tegen het niet zo sterke Messemaker 1847 2 uit Gouda. Thuis werd een pijnlijke 4,5-3,5 nederlaag geleden ondanks dat we op papier op elk bord een betere rating hadden.

Al snel zag het er bedonderd uit op de Souburgse borden. Jeroen Hekhuis moest zijn dame in de aanbieding doen, maar vocht nog voor wat hij waard was en dit was nog maar het begin.

Henrik Westerweele was als eerste klaar. De opening leek allemaal nog wel okay, maar daarna raakte Henrik het spoor bijster. Uiteindelijk was het dameverlies de definitieve nekslag.

Na een overwinning van René Tiggelman leek er een beetje hoop terug te komen, maar deze hoop kon snel weer de koelkast in. Jeroen ging na lang stribbelen alsnog de bietenbrug op. René had het overigens lastig in het begin en elke keer vond de witspeler weer een verdedigingsmogelijkheid. Een mooi pionoffer bracht ruimte en aanval. De witte koning kon niet meer ontsnappen en René speelde het eindspel erg keurig naar de winst.

Daarna werd het nog wel 2-2 door Robin Bosters, maar toen zag het er verder al naar uit dat het mis zou gaan. Robin stond wat naar achter gedrukt vanuit de opening, maar verder was er weinig aan de hand. Zwart verzakte zijn koningsstelling en dat was de inleiding naar de winst. Robin had een gruwelijke zwarte loper en nadat hij op de damevleugel een lijn opende zag zijn tegenstander dat het gedaan was.

Roeland Alders had een tamelijk tamme pot en alles werd zo’n beetje afgeruild. Wat overbleef was een totaal gelijk eindspel met beiden het loperpaar en wat pionnen. Duidelijk dat dit remise werd.

Rogier van Gemert werd in een koningsaanval overlopen. Even leek het er nog op dat zijn tegenstander de winst niet zag in tijdnood, maar helaas voor ons zag hij een van de winnende varianten. Daarmee kwamen we 3,5-2,5 achter en werd het een onmogelijk karwei om nog te winnen. Reden was dat Corné Boogaard een kwaliteit in de aanbieding gedaan had, nadat hij volgens mij toch niet zo slecht stond. Het eindspel toren tegen loper was niet te houden en daarmee was de nederlaag een feit.

Bert Henderikse verzachtte de pijn een heel klein beetje door zijn fraaie eindspel netjes naar de winst te spelen. Het loperpaar van zijn tegenstander kwam niet uit de verf en Bert zijn paard was een doorn in het oog van de tegenstander. Na het verkrijgen van twee vrije centrum pionnen was het een koud kunstje voor Bert de partij te winnen.

Door deze nederlaag zijn we nog niet veilig. Winst of een gelijkspel in de laatste ronde tegen Het Witte Paard 3 volstaat. Bij een nederlaag zijn we afhankelijk van de andere wedstrijden.

Souburg-Messemaker 1847 2 3,5-4,5
1. Jeroen Hekhuis (2107)-Leen de Jong (2028) 0-1
2. Robin Bosters (2091)-Frans Bottenberg (1926) 1-0
3. René Tiggelman (2193)-Kees Brinkers (2014) 1-0
4. Roeland Alders (1933)-Wouter Schönwetter (1881) remise
5. Bert Henderikse (1927)-Henk de Kleijnen (1805) 1-0
6. Henrik Westerweele (1991)-Bernhard Evengroen (1859) 0-1
7. Rogier van Gemert (1869)-Leslie Tjoo (1781) 0-1
8. Corné Boogaard (1848)-Frank Michielen (1750) 0-1

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: