Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

Landau te sterk voor eerste team

Het eerste team heeft afgelopen zaterdag een pijnlijke nederlaag geleden in Axel. Tegen Landau werd met een vervelende 5,5-2,5 verloren.

Landau kwam wat gehavend aan de start van deze wedstrijd, maar het blik met Belgen dat opengetrokken kan worden was altijd nog van zo’n kaliber dat men toch een alleraardigs team op de been kon brengen.

Al snel was het duidelijk dat we een lastige middag zouden krijgen. Henrik was wat ziek en zijn stukken waren ook niet echt fris zo bleek. Wit kreeg al snel een pion cadeau, maar daarmee waren de problemen niet over voor Henrik. Zijn stukken waren ziek, zwak en misselijk en een beroerde pion moest de strijd ook staken. Dat waren al twee pionnen. Henrik probeerde het nog wel ook omdat zijn tegenstander niet direct kon profiteren van de griepepidemie onder de stukken van Henrik. Uiteindelijk was het toch de griep die de zwarte stelling fataal werd en daarmee stonden we 1-0 achter.

Gezien het feit dat ikzelf een lastige stelling had weet ik niet exact het scoreverloop. Wel weet ik dat mijn zeer sympathieke teamgenoot Bert naast me zat met een probleem. Allereerst omdat er geen chocomel te koop was en daarmee had de tegenstander al een tik uitgedeeld. Verder had Bert niet goed afgewikkeld, waarmee zijn tegenstander een kwal in de strijd gooide voor een flinke aanval. Bert kon de witte stukken niet meer van zich afslaan en mat was onontkoombaar.

René deed wat terug voor de onzen doordat  zijn tegenstander (die overigens best wel op Oboema van Jiskefet leek) in het middenspel wat verzwakkingen had gekregen. René vertrouwde pionwinst niet en terecht want dan was de witte koning sterk geweest tegen een te ver staande koning van René. De afwikkeling die hij koos was prima en daarmee werd het 2-1.

Jeroen aan het eerste bord had een wat beroerde opening. Nadat hij de boel weer in orde gemaakt had leek hij iets beter te staan. Ondertussen kwam er een verdwaalde zwarte piet de zaal in en Jeroen vond daarmee dat hij wel voor Sinterklaas kon gaan spelen door een stuk in de aanbieding te doen. Waar het op de rest van de borden lastig was, kwam deze nederlaag zeer ongewenst binnen.

Robin bracht de stand daarna snel op 3-2 voor de thuisploeg door zijn toreneindspel te winnen van talent Bas van Doren. Gemakkelijk was de partij niet, maar Bas speelde zijn damevleugelpionnen op waarmee hij het Robin makkelijker maakte. De fluwelen eindspeltechniek van Robin was Bas niet bekend en daarmee werd het even weer spannend.

Het werd 4-2 doordat Corné een rommelige partij niet wist te winnen. Zwart leek erg goed te staan, maar daarna werd het allemaal weer erg vaag. Ik snapte er weinig van, maar ook de rest van de zaal kreeg geen hoogte van deze pot.

Rogier en Roeland nog bezig. Rogier had een pion veroverd, maar daarmee was het nog niet zo duidelijk hoe te winnen. Roeland had inmiddels een stelling waarbij er waarschijnlijk niet meer inzat dan een remise.

Rogier zocht en zocht, maar vond geen winstplan althans niet voor zichzelf. Hij overzag dat wit de h-lijn over ging nemen en daar stond nou net de zwarte koning op de tocht. Mat was niet meer te voorkomen en daarmee was de match gespeeld. Dat Roeland daarna snel remise forceerde was meer voor de statistieken. Overigens had Roeland in het middenspel goede kansen laten liggen. In het eindspel moest hij nog uitkijken, maar in de slotstelling zat er niet meer in dan een halfje.

Volgende keer wacht het sterke CSV. Wellicht dan meer succes.

Landau Axel-Souburg 5,5-2,5

  1. Randy van Houtte (1986)-Jeroen Hekhuis (2152) 1-0
  2. Gertjan Verhaeren (2055)-René Tiggelman (2196) 0-1
  3. Bas van Doren (1782)-Robin Bosters (2073) 0-1
  4. Wim Versporten (1971)-Henrik Westerweele (1974) 1-0
  5. Yves Regniers (1983)-Roeland Alders (1952) remise
  6. Nick Dubbeldam (1988)- Bert Henderikse (1953) 1-0
  7. Janco Dees (1863)-Corné Boogaard (1869) 1-0
  8. Joop Maas (1871)-Rogier van Gemert (1857) 1-0

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: