We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Eerste sluit seizoen in stijl af

Ons eerste heeft het seizoen met een mooie overwinning op Messemaker 1847 2 de competitie in stijl afgesloten door in Gouda me 5,5-2,5 te winnen.

Helaas konden we slechts met 7 man aantreden omdat Jeroen last minute was verhinderd. Daarmee kwam zijn onafgebroken reeks van partijen voor het eerste tot een einde. Jeroen speelde maar liefs 152 partijen zonder ook maar een teamwedstrijd te missen! 

Dit seizoen speelden we niet tegen Delft en daarmee dachten we dat onze vrolijke vriend Rens ter Veen als scheidsrechter te moeten missen. Wat schepte onze verbazing bij binnenkomst in de speelzaal... Met mooie zelfgemaakte posters met de mededeling dat mobiele telefoons verboden waren heette hij de schakers allen welkom. Het was weer een bijzondere vertoning.

Dan de wedstrijd. Bord 2 was leeg dus begonnen we met een 1-0 achterstand. Op de rest van de borden was het ook allemaal nog wat stroef. Dit is wel vaker het geval dit seizoen en ook deze keer zou het onze kant opgaan. Teamleider Roeland Alders was als eerste klaar met een puntendeling. Vanuit de opening had het wel wat handiger gekund en daarmee bracht hij zichzelf wat in de problemen. De gambiet pion werd teruggegeven, maar na het invoeren van de partij bleek dit helemaal niet nodig. De witte stukken waren actiever dan die van Roeland en daarmee was het uitkijken geblazen. Uiteindelijk kwam er een eindspel op het bord met een toren voor beiden met wat pionnen. Stelling nagenoeg weer in evenwicht en daarmee werd de vrede getekend.

Dacht dat Roel Schroevers, onze trouwe invaller, daarna klaar was met een overwinning. Had er weinig van gezien, maar deze partij kon alle kanten op. Eerst leek Roel zich makkelijk te redden, maar daarna leek zijn tegenstander de beste papieren te hebben. In een bloedstollend tijdnoodgevecht was zijn tegenstander te gretig. De loper van Roel werd overbelast, maar Roel zijn tegenstander vergat zijn toren. Roel nam dit buitenkansje aan en mat maakte pardoes een einde aan de partij.

Corné Boogaard is de laatste rondes op stoom gekomen. Ook nu pakte hij de volle buit. Een wat ongebruikelijke openingsopzet gaf te denken, maar uiteindelijk pakte dit prima uit. Twee sterke lopers gaven de weg naar de winst. Corné won een kwaliteit en offerde vervolgens een toren voor mat. In de tijdnood nam de tegenstander het offer aan, hetgeen hem duur kwam te staan met mat als gevolg. 2,5-1,5 voor ons.

Vervolgens speelde Robin Bosters vanuit een vrij vlakke partij remise. Op een blundertje na was alles correct. Robin dacht zijn tegenstander te foppen, maar eigenlijk had zijn opponent daarmee een stuk voor twee pionnen kunnen winnen. Zijn tegenstander zag het niet en daarna werd het punt gedeeld. 3-2 voor de onzen.

Henrik Westerweele leek erg moeilijk te staan met twee pionnen minder vanuit het Frans. Hij had wel wat initiatief als compensatie. Tegenstander gooide er vervolgens een stuk tegenaan voor een doos pionnen. Hij vergat echter de dame van Henrik die stiekem op c8 was binnengekomen. Uiteindelijk werd de zwarte koning naar het midden van het bord geleid om daar uiteindelijk zijn waterloo te vinden. 4-2 voor Souburg.

Rogier van Gemert en René Tiggelman nog bezig. Beiden stonden van goed tot gewonnen. Matchpunten zouden daarmee ook mee worden genomen naar Souburg. Rogier was de matchwinner, maar had zich hierbij wat anders voorgesteld, want zijn partij eindigde in remise. De gehele partij had hij een prettige stelling. Op het laatst had hij twee plannen kunnen kiezen die tot winst zouden leiden. Ofwel de pion op de b-lijn ophalen en daarmee wit's enige troef onschadelijk maken met als gevolg het makkelijk naar winst spelen van de stelling of gaan voor de mat. Het laatste was ook een prima optie. Rogier zag het helaas allemaal niet meer en offerde een kwal om zo de b-pion onschadelijk te maken. Daarna was er voor beiden geen winst meer in de stelling er werd de partij remise.

Als laatste was René bezig. Vanuit een rustige opening had hij het loperpaar vergaard. Van daaruit ging hij de damevleugel van zijn tegenstander aantasten hetgeen hem een pion opleverde. Het toreneindspel dat daarna op het bord kwam was niet al te makkelijk, maar René bleef koel en pakte alsnog de volle buit.

Hiermee werd het 5,5-2,5 en eindigen we als tweede in de competitie achter de terechte kampioen Krimpen a/d IJssel dat met een mix van ervaring en talent liet zien een ware kampioen te zijn.

Messemaker 1847 2-Souburg 1 2,5-5,5
1. Arjan van der Leij (2077)-René Tiggelman (2194) 0-1
2. Leen de Jong (1999)-N.O. 
3. Erich Karstan (2046)-Robin Bosters (2067) remise
4. Kees Brinkers (1978)-Roeland Alders (1998) remise
5. Wouter Schönwetter (1899)-Henrik Westerweele (1975) 0-1
6. Remco Hylkema (1980)-Rogier van Gemert (1824) remise
7. Frans Bottenberg (1971)-Corné Boogaard (1831) 0-1
8. Marcel van Oord (1807)-Roel Schroevers (1837) 0-1

 

Uitslagen en stand klasse 3F

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: