Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

Souburg drukt reserves De Pion verder in de problemen

Door een 5-3 overwinning op De Pion 2 blijft het eerste in de top van de competitie meedraaien. Kampioen worden zit er niet meer in want die strijd gaat tussen Krimpen aan den IJssel en Schaakhuis. Doordat Landau verrassend won van Krimpen kan Schaakhuis nog kampioen worden. Voor de reserves van De Pion komt de overwinning van Landau ook slecht uit, want zij zijn een concurrent in strijd tegen degradatie.

Dan de wedstrijd. Teamleider Roeland was snel klaar met een vrij tamme remise. Er zaten best wel wat tactische wendingen in deze partij tegen de sympathieke Eric van Loon, maar de partij is altijd redelijk in evenwicht geweest. Op de andere borden zag het er allemaal niet duidelijk uit. René stond aan bord 1 tegen zijn naamgenoot wat lastig en Jeroen stond zeer moeilijk in een Siciliaan. Daar tegenover was een prima stelling van onze invaller Roel. Na het debacle van vorige ronde tegen Rijswijk, waar hij de gelijkmaker op de schoen had, maar hoog over schoot, wist hij zich nu te revancheren. Tegenstander Carlo Rens had de opening niet goed behandeld en kon niet voorkomen dat er een stuk af zou gaan. Na lang nadenken speelde de Roosendaler nog even door met een alles of niets aanval. Roel bleef cool en nam zo wraak voor de nederlaag in de vorige ronde.

Jeroen had inmiddels op diverse manieren kunnen verliezen, maar tegenstander Benny Onrust vond de winst niet. Nadat de rookwolken opgetrokken waren en alle stukken van het bord waren verdwenen bleef een pionneneindspel over dat in evenwicht was. Jeroen mocht dus zijn handjes dichtknijpen.

Intussen was René wat beter komen te staan en zat daar weer muziek in de stelling. Corné had inmiddels zijn stelling lelijk in de soep laten lopen hetgeen een kwal kostte. Daar tegenover was een goede stelling voor Henrik en een aardige stelling voor Robin die ook nog eens een pion verorberd had. Rogier had een ogenschijnlijk gelijke stelling. Wie hier zou denken dat alles normaal zou verlopen komt van een koude kermis thuis. Om te beginnen Corné. Onze Dordtenaar kreeg een toren cadeau en grabbelde zowaar zijn eerste overwinning van het seizoen binnen. De oplettende lezer zou denken dat het een 1 april-grap is dat Corné gewonnen heeft, maar dat is dus niet het geval. Een aardige 3-1 voorsprong, maar de wedstrijd was daarmee nog lang niet gespeeld. 

Daarna was het René die klaar was. Niet met een overwinning, maar verrassend genoeg met een nederlaag. Onze kopman zat even niet op te letten en trapje in een grap van zijn tegenstander waarmee hij direct kon opgeven. Rogier had zijn toreneindspel niet goed behandeld waarbij wit ook duidelijk wat actievere toren kreeg en verloor een aantal pionnen. Uiteindelijk was dat te veel van het goede en was de tussenstand in de match weer gelijk.

Henrik had in zijn goede stelling een kwaliteit weggegeven en leek te gaan verliezen als zwart op c3 binnen zou kunnen komen. Opponent Erik van Elven zette zijn torens echter niet handig neer en liet Henrik weer terug in de wedstrijd komen. Met een mooie combinatie greep Henrik zowaar nog de winst ook waardoor we op een 4-3 voorsprong kwamen.

Robin had inmiddels zo'n goede stelling dat hij zijn partij zeker niet meer ging verliezen. Met een toren+loper en een plus pion tegen toren+paard koos wit het verkeerde plan waarna torenverlies onontkoombaar was. Zodoende een 5-3 overwinning, al had deze stand ook andersom kunnen zijn, zeker gezien de andere uitslagen in deze klasse (allen 5-3 voor de thuisploeg). 

De Pion 2-Souburg 3-5
1. René van den Broek (1869)-René Tiggelman (2227) 1-0
2. Joris Kok (1891)-Robin Bosters (2068) 0-1
3. Erik van Elven (1819)-Henrik Westerweele (2007) 0-1
4. Benny Onrust (2045)-Jeroen Hekhuis (2169) remise
5. Paul Kuijpers (2034)-Corné Boogaard (1811) 0-1
6. Eric van Loon (1928)-Roeland Alders (1975) remise
7. Carlo Rens (1915)-Roel Schroevers (1827) 0-1
8. Ngo Hin Cheng (1916)-Rogier van Gemert (1818) remise

Competitie uitslagen en standen zijn te vinden via:

Uitslagen en stand klasse 3F

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: