Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

Eerste team rekent af met de nummer laatst

Het eerste team heeft de wedstrijd tegen HWP Sas van Gent 4 gewonnen. In Sas van Gent werd er met 5-3 gewonnen van de nummer laatst.

Gemakkelijk ging het helemaal niet. Corné, Henrik en Roeland kwamen niet als beste uit de opening. Op de rest van de borden was het vrij normaal in de beginfase. 

Roel Schroevers mocht aan de start verschijnen aangezien Rogier van Gemert er niet bij kon zijn. Met een solide remise tegen Cees de Wolf was zijn debuut niet slecht. Roel stond vanuit de opening met wat meer ruimte, maar echt problemen waren er niet voor zwart. Na een ruil van stukken vonden beide spelers het ook wel prima om het punt te delen. Toen had Souburg overigens al met 1-0 achter kunnen staan want Henrik Westerweele stond zeer beroerd. Over die partij straks meer.

De tweede partij die klaar was was die tussen Philip de Vroe en Bert Henderikse. Onze Bert had misschien ergens een klein plusje, maar volgens mij bleef de partij de gehele tijd in evenwicht en daarmee werd de tussenstand 1-1. 

Na de 1-1 ging het lopen. René Tiggelman speelde tegen de solide Gert van Rij en stond al snel prettig. De afwikkeling naar een eindspel met lopers van ongelijke kleur gaf de HWP'er misschien nog hoop, maar René liet er geen gras over groeien. De twee gezonde pluspionnen waren duidelijk voldoende voor de winst en met zulke eindspelen weet onze kopman dan ook wel raad. 2-1.

Henrik was de volgende die klaar was met het vermoeden dat hij verloren had. Tot grote verbazing van iedereen in de speelzaal kwam hij weg met een blauw oog en greep hij de remise die hij 'kreeg' met beide handen aan. De sympahieke tegenstander Adrie den Hamer had op diverse manieren kunnen winnen. Volgens Henrik was het na zet 10 eigenlijk al klaar. Zijn tegenstander speelde een gambiet en Henrik wilde dit niet met als gevolg een pion minder (!) en slechte stelling. Adrie haalde de trekker maar niet over, waarmee Henrik er uiteindelijk nog een puntendeling uit kon slepen. 2,5-1,5 voor Souburg.

Roeland Alders had zijn opening weer eens niet goed behandeld en het leek alsof hij moest vechten voor een remise. Materiaalverhouding was gelijk alleen Roeland had een dubbel pion op de c-lijn. Met actief spel kwamen er echter kansen voor de captain en daarbij werkten de zwarte stukken ook helemaal niet samen. De witte loper die eerst bagger op c1 stond werd prompt een beest en daarmee stond zwart in een houtgreep. Het zwarte paard stond klem en daarbij won Roeland ook nog enkele pionnen. Dat werd tegenstander Rudi Pauwels wat te veel van het goeden waardoor het 3,5-1,5 werd.

Corné Boogaard speelde vervolgens remise door zetherhaling toe te staan van zijn Hongaarse tegenstander. Mariana Karikas moest invallen voor de Sassenaren waar normaal gesproken toch wel iemand van Belgische komaf als invaller aan zou treden. Teamgenoten van haar kenden haar ook niet. Wel stond ze vanuit de opening beter en moest Corné alle zeilen bijzetten. Corné treft het overigens wel met de tegenstanders. Een Hongaarse meid stond nog niet op die lijst, waar 'Oboema' achtige types en 12-jarige talenten daar al wel toe behoorden. Het eind van de partij was wat raar. Zetherhaling werd gespeeld, waarbij Corné gebaren maakte van 'draw'. Wellicht dacht zijn tegenstander dat hij wat andere gebaren maakte, want ze was wat van slag. Door dit aparte einde van de partij werd het 4-2 voor de onzen.

Daarmee een herkenbaar beeld. Robin Bosters en Jeroen Hekhuis nog als laatste bezig. En dat is vaak met succes. Een halfje zou genoeg zijn voor de matchpunten. Robin pakte geen halfje tegen Johan de Zwart, maar zelfs de volle mep. Vanuit de opening was er weinig aan de hand en had De zwart met zwart geen problemen meer. Een grapje van Robin kostte hem echter wel een pion en ja, je weet dat Robin dit materiaalvoordeel vaak niet meer weggeeft. Na een afwikkeling bleef er een goede loper voor Robin over tegen een kreupele viervoeter voor zijn opponent. Daarbij ook nog dat extra pionnetje erbij was het voor onze Bosters een gewonnen wedstrijd en was de match gespeeld.

Jeroen had tegen de altijd voorzichtig spelende Herman van de Wynkele niet veel melk in de pap te brokkelen en de wedstrijd leek naar remise te gaan. Jeroen bood een puntendeling aan, maar dat werd geweigerd. Uiteindelijk bleek dat terecht want Jeroen deed het daarna niet zo best meer en verloor zijn partij. Hiermee komt hij qua rating voorlopig niet dichterbij onze René die zoals jullie eerder hadden kunnen lezen gewonnen had.

Met 10 punten uit 6 duels staan we nu tweede, hetgeen we voorafgaand aan het seizoen alleen maar van hadden kunnen dromen. Volgende keer komt Rijswijk op bezoek.

HWP Sas van Gent 4-Souburg 3-5
1. Gert van Rij (1923)-René Tiggelman (2227) 0-1
2. Herman van de Wynkele (1946)-Jeroen Hekhuis (2169) 1-0
3. Johan de Zwart (1945)-Robin Bosters (2068) 0-1
4. Adrie den Hamer (1795)-Henrik Westerweele (2007) remise
5. Rudi Pauwels (1774)-Roeland Alders (1975) 0-1
6. Philip de Vroe (1805)-Bert Henderikse (1963) remise
7. Cees de Wolf (1905)-Roel Schroevers (1827)  remise
8. Mariana Karikas (1848-fide)-Corné Boogaard (1811) remise

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: