Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

Eerste ontsnapt naar overwinning

Het eerste team  heeft in de vijfde ronde verrassend de koploper verslagen.  Na een lange slijtageslag werd er met 4,5-3,5 gewonnen van het sympathieke Haagse team. 

Schaakhuis kwam weliswaar met twee invallers opdraven, maar het Haagse team heeft al eerder deze competitie laten zien dat de invallers die gespeeld hebben ook best een aardig potje kunnen schaken. Ook nu wisten de invallers van Schaakhuis hun kansen te pakken. De basisspelers hadden meer kunnen halen, maar dat dit nagelaten werd vonden we achteraf niet zo heel erg. Overigens zijn de bijgevoegde foto's te danken aan Merijn waarvoor dank.

De wedstrijd begon met een remise van René Tiggelman tegen de kopman van Schaakhuis luisterend naar de makkelijke naam Giorgios Ketzetzis. René stond na de opening prima en wist een kwaliteit te grijpen. Het loperpaar van opponent gaf uiteindelijk voldoende compensatie om een puntendeling te forceren. Zeker nadat René nog een belangrijke pion had weggegeven.

161217 Souburg Schaakhuis01

René Tiggelman (met de rug tegen de verwarming) kwam niet verder dan remise.

De tweede die klaar was zou Corné Boogaard geweest zijn dacht ik. Hij was de ongelukkige dat hij juist net een invaller trof. Ik snapte niet veel van de opening, maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen gezien mijn opening ook niet altijd vlekkeloos is. In ieder geval kostte het Corné eerst een kwaliteit en later een stuk. Na het opschuiven van de e-pion was het gedaan. Had Corné dat niet gedaan dan was het nog wel verloren, alleen een heel stuk moeilijker. 

Verder zag het er niet al te best uit voor ons na een rondje langs de velden. Robin Bosters en Jeroen Hekhuis stonden niet fris op z'n zachts gezegd en ook Henrik Westerweele had het moeilijk. Lichtpuntje was Bert Henderikse. Vanuit een totaal gelijk toreneindspel wist hij een plusje te halen. Uiteindelijk leverde dat hem een vrije h-pion op. Met vakkundig spel, zoals we natuurlijk van onze Bert gewend zijn, wist hij zich naar een punt te schuiven.

161217 Souburg Schaakhuis03

Bert hier al met een betere stelling wist het toreneindspel netjes naar de winst te brengen.

Over schuiven gesproken. Rogier van Gemert had een vlakke stelling verkregen. De stukken werden flink afgeruild en uiteindelijk bleef er een loper+paard en wat pionnen over voor zijn tegenstander tegenover twee knollen met een zooi pionnen voor Rogier. Beide spelers hadden hier dan ook vrede met een puntendeling. 

Inmiddels had Henrik zijn stelling verknald en wikkelde Roeland Alders in tijdnood af naar een verloren stelling vanuit een niet onaardige stelling. Zijn tegenstander was echter net iets te gretig. Na een simpele paardzet had Roeland de felicitaties kunnen geven. Nu was dat andersom en ging zijn tegenstander pardoes mat. Een flinke meevaller, ondanks dat de rest van de overgebleven partijen eigenlijk nog geen kansen boden.

161217 Souburg Schaakhuis02

Henrik had zijn dag niet helemaal en moest zijn eerste nederlaag van het seizoen incasseren.

Henrik verloor van de tweede invaller van de Hagenezen en de stellingen van Robin en Jeroen waren niet fris. Het was hier dus 3-3 als tussenstand en de prognose was als het een beetje mee zat 4,5-3,5 voor Schaakhuis. Het zat inderdaad een beetje mee, wat zeg ik het onmogelijke gebeurde. Jeroen had zijn compleet verloren stelling omgeturnd naar een eindspel toren+loper tegen toren. Daarvoor had zijn tegenstander op diverse manieren de winst laten liggen. Een paar keer had het mat moeten gaan, maar ook materiaalwinst behoorde tot de mogelijkheden. Een foutieve slag op e3 gaf Jeroen een stuk cadeau. Het eindspel dat ontstond zou remise te houden moeten zijn, maar je kunt gerust op winst proberen te spelen. En laat zo'n stelling dan net aan Jeroen over. Zijn tegenstander wist de verdediging niet te vinden en verloor het eindspel waardoor we opeens op 4-3 voorsprong kwamen. 

Robin had ik al een tijdje op een remise ingeschat en mijn inschatting bleek juist, want het dame eindspel met beiden een loper van de verschillend veld werd uiteindelijk na veel gezwoeg remise. Robin had daarbij lange tijd een pion minder die hij klungelig in het middenspel had weggegeven. Het eindspel was zoals ik zei behoorlijk zwoegen, maar toch knap remise gehouden. 

Zodoende werd ons een verrassende 4,5-3,5 overwinning in de schoot geworpen.

Souburg-Schaakhuis 4,5-3,5
1. FM René Tiggelman (2245)-FM Giorgios Ketzetzis (2332) remise
2. Robin Bosters (2053)-Mike Hoogland (2193) remise
3. Henrik Westerweele (2011)-Boudewijn van de Haar (1793) 0-1
4. Jeroen Hekhuis (2152)-Marco van Straaten (2036) 1-0
5. Bert Henderikse (1945)-Tjomme Klop (2052) 1-0
6. Roeland Alders (1928)-Gerard Milort (1997) 1-0
7. Rogier van Gemert (1804)-Norbert Harmanus (1847) remise
8. Corné Boogaard (1848)-Bilal Yalçin (1682) 0-1

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: