Jeroen Hekhuis en Bert Henderikse hadden een erg lange partij. De wedstrijd werd gewonnen door Jeroen die iets handiger was in de tijdnood van Bert, maar Bert had waarschijnlijk wel remise kunnen houden.
Vanuit de opening was de stelling lang in evenwicht. Zeker toen Jeroen overzag dat Bert zijn paard kon ruil tegen de loper op e3. Er ontstond een eindspel met dames. Bert dacht dat dameruil wel kon, maar daarmee ging het mis. Met de dames op het bord leek de kans op remise behoorlijk groot. Nu was het eindspel prompt verloren.
Albert Vermue kwam met een puntendeling met de schrik vrij tegen Carl Schoor. De opening werd niet goed behandeld door onze voorzitter en Carl stond dan ook snel beter, waar Albert zijn damevleugel nog niet ontwikkeld was. Wonder boven wonder kreeg Albert het voor elkaar om remise te keepen. De twee torens van Albert hielden de toren, paard en loper in bedwang en de vrede werd getekend.
Willem Brouwer stond wel prima tegen Vincent Sleuyter, maar met een blunder draaide de partij onmiddellijk. Vincent pakte dit buitenkansje met beide handen aan.
Kees Polderman verloor van Johanna Brouwer, maar dat was niet echt nodig. Hieronder hun partij.
Wit: Kees Polderman
Zwart: Johanna Brouwer
Wintercompetitie 2022/2023, 20e ronde
Stelling na 14. … h6
15. Pxf7 Kxf7 16. Pe5+ Kg8 17. Pxg6
Johanna: “Hum, toch niet zo fijn, twee pionnen voor een paard en nu een heel vervelend paard op g6.” En dat klopt ook wel een beetje, want de engine geeft een klein plusje voor wit.
17. … Pe4
17. … Pd5 houdt de stelling in evenwicht. Nu staat wit ondanks het offert beter. Na bijvoorbeeld 18. c3 krijgt wit mooi tegenspel voor het stuk. De witte loper heerst en zwart staat behoorlijk passief. Het gespeelde Dd3 is ook prima.
18. Dd3 Ped6 19. Dd2
Da’s jammer. De dame staat prima op d3 en waarom dan naar d2. Vanwege slaan op h6 misschien, maar dat is makkelijk te voorkomen met wat Johanna gaat doen. Zetten als 19. c3 of 19. Tad1 zijn veel actiever.
19. … Pf5 20. c3 Pxe3
Waarom direct ruilen op e3. Dan kan wit 21. Txe3 spelen en staat ie wederom beter. Als zwart 20. … c5 of 20. … Pbd6 zou spelen dan is de stelling in evenwicht.
21. Dxe3?
Da’s jammer 21. Txe3 is beter. Je zou de andere toren op e1 kunnen zetten om te drukken op e6, maar ook Tg3 is een optie met aanval op de koning.
21. … Pc7 22. f4 Pd5 23. De4 Ld7 24. c4?
Da’s niet goed. Met 24.Lc2 schijnt de stelling in evenwicht te zijn. De witte velden zijn onder controle en zwart moet toch wel uitkijken.
24. … Pf6 25. Dd3 Ph7 26. c5 Pf8 27. Lc2
Nu wel 27. Lc2. Dat is helaas niet het juiste plan. 27. Pe5 is sterker. Wit blijft actiever en de witte loper van zwart is niet zo geweldig.
27. … Df6
Direct 27. Pxg6 is sterker. Er volgt dan 28. Dxg6 Df6 en het gevaar is wel geweken na dameruil.
28. Pxf8 Dxd4+ 0-1
Kees gaf op. Hij had wellicht nog even 29. Dxd4 Lxd4+ 30. Kh1 Txf8 31. Ted1 kunnen proberen met twee lopers op de d-lijn. Zwart staat dan iets beter, maar of het gewonnen is.
Frans Baljeu was aan het winnen tegen Alex Jonkheer. Alex overzag het een en ander en was prompt een kwaliteit kwijt. Daarna was het Frans die het nodig vond om materiaal kwijt te raken. Een hele toren was echter iets te veel van het goeden waarmee Alex met de schrik vrij kwam.
Ruud Stroo en Erik Pieterse speelden remise. In een paardeindspel met wat pionnen werd de winst niet gevonden. Waarschijnlijk heeft Erik de winst wel ergens laten liggen, want Ruud kon weinig kanten op met koning en paard.
Anton Nooijen versloeg Jan Engelen. Anton zette een koningsaanval in met een stukoffer. Jan verdedigde het niet goed en Anton wist gemakkelijk de arme koning van Jan te vangen.
Eric Bouman won van Erik Breure. Erik overzag een grapje en dat kostte de dame en later de partij.
Merijn van Broekhoven was snel klaar met Joas Fontijn. Al snel stond Merijn een stuk voor, waarna hij het zeer professioneel uitspeelde.