Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

Dochter verliest van vader

In de interne competitie stonden wat interessante partijen op het programma. Zo moest Laura Tiggelman tegen haar eigen vader aantreden. Het is voor haar niet de leukste indeling en zeker niet als er verloren wordt. Bij winst van Laura is het helemaal feest in huize Tiggelman, want dan zou René nog lang aan moeten horen dat ie verloren had.

1920Competitie12 02

De familie Tiggelman hier in hefige strijd tegen elkaar. Brandon kijkt aandachtig toe.

De partij werd helaas voor Laura gewonnen door haar papa. Na de opening stond de oude Tiggelman al beter en uiteindelijk kon Laura niet meer terugkomen in de partij. Zou leuk zijn als het de volgende keer wel lukt voor Laura om haar vader te verslaan.

Max Toetenel speelde met de witte stukken tegen Roeland Alders. Max is altijd taai en aangezien Roeland in zijn partij tegen Goes met zwart flink op z’n donder gehad had kon dit wel eens een lastige partij worden. Het blijft een raar spel. Max speelde de opening te passief waardoor Roeland eigenlijk snel het heft in handen kon nemen. De witte stukken werden teruggedrongen waarna het voor Roeland geen probleem meer was om de overwinning binnen te halen.

Alex Jonkheer en Albert Vermue maakten er een leuk spektakel van. Vanaf de opening schommelde de kansen voor de beide heren: dan stond Alex weer wat beter en dan Albert weer. Uiteindelijk was het Albert die het allemaal net wat handiger deed. Alex deed het iets te passief en dat kwam hem op een nederlaag te staan. Hieronder de diagramstelling na 23. Ta4?

1920Competitie12 01

De stelling was voor wit al wat aan de wankele kant, maar nu is het helemaal gedaan met de pret. Albert speelde 23. … Df6! 24. Da3?

Wat kan wit nog doen. Na 24. Pc3 volgt 24. … Pxc3 25. Txc3 (na 25. Txb4 volgt 25. … Pe2+! 26. Dxe2 Txc1 en kwaliteitswinst) 25. … Txc3  26. Txb4 Txe3 . Na 24. Dxf6 volgt het sterke 24. … Txc1! En de dame van wit blijft in staan omdat mat op e1 dreigt. Na het gespeelde Da3 werd Alex mat gezet.
24. … Dxf2+ 25. Kh1 Df1#

Martin de Bock en Willem Brouwer kwamen remise overeen. In de slotstelling waar Martin remise aanbood had hij weliswaar een pion meer, maar het dame-eindspel met beiden een loper die verschillende kleuren verstreken was dit materiele voordeel niet in winst om te zetten.

Waar Willem het punt deelde was zijn vrouw Johanna meer succesvol. Tegen Frans Baljeu speelde ze een zeer goede partij. Vanuit de Franse opening werd eerst een pionnetje meegesnoept op d4 waarna de pion op e5 vervolgens ook nog sneuvelde. Frans probeerde nog wat met zijn stukken, maar Johanna bleef koel. Het eindspel met drie pionnen meer werd soepel afgewikkeld naar de overwinning.

1920Competitie12 04

Johanna hier in haar gewonnen eindspel tegen Frans. Willem ziet dat het goed gaat komen.

Dan stond er nog een ware jeugdbattle op het programma. Vincent Tiggelman speelde tegen Brandon Haasbroek. Vincent is al een stapje verder dan Brandon, maar dat wil niet zeggen dat je dan al gewonnen hebt. Lang hield Brandon stand totdat een onoplettendheidje hem een kwaliteit kostte. Daarna was er geen houden meer aan en moest Brandon teleurgesteld opgeven. 

1920Competitie12 03

Brandon en Vincent moesten uit maken wie de sterkste speler in de jeugd is buiten Laura.

Patrick Looij is nieuw op de club. Hij kon het Jan Engelen een lange tijd flink lastig maken, maar moest uiteindelijk toch buigen voor de ervaren Jan.

 

Competitie 2019/2020 ronde 12

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: