Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

René niet voorbij Bert

De eerste ronde van de competitie was meteen een lange zit. De partij tussen René Tiggelman en Bert Henderikse en de match tussen Paul van Rooijen en Carl Schoor duurden tot in de late uurtjes.

René had in zijn partij met Bert meteen een prettige stelling. Bert moest verdedigen en het leek een kwestie van tijd of René zou er wel door de defentie van zijn opponent gaan. Bert besloot een pion te geven, maar daar tegenover had hij compensatie met een actieve toren. Ook de d-pion van René was niet een van de meest betrouwbare factor. Uiteindelijk zag René de weg naar de winst niet, als deze er ook überhaupt was, en werd de vrede rond middernacht getekend.

Competitie 1920 01 Foto01

Bert in het verre eindspel tegen de huidige clubkampioen René.

Roeland Alders was een stuk sneller klaar met zijn partij en tegenstander. Roel Schroevers leek nog wel aardig uit de opening te komen, maar raakte direct het spoor bijster. Eerst gaf hij een kwaliteit om nog wat te proberen. Toen Roeland tijdelijk zijn dame in de aanbieding deed vond Roel het wel mooi geweest. Dit grapje kostte namelijk nog twee pionnen en dat was een beetje te veel van het goede. Roeland is hierdoor de eerste koploper van het seizoen.

Carl Schoor staat door zijn overwinning tweede in de nog prille competitie. Carl kon pas rond half één de felicitaties in ontvangst nemen van Paul van Rooijen. Paul heeft aangekondigd weer regelmatig te komen spelen op de clubavond. Gezien zijn stelling leek zijn rentree ook meteen een geslaagde te worden. Carl kon enkel tegenhouder. De tijdnood speelde Paul echter parten en daarin ging hij dan ook lelijk de fout in. Carl kwam los, won een pion en speelde het gewonnen eindspel netjes naar de winst.

Competitie 1920 01 Foto02

Paul van Rooijen en Carl Schoor waren tot diep in de nacht bezig met hun treffen in de competitie.

Willem Brouwer leek op de winst af te stevenen tegen Albert Vermue. Ergens had Albert het niet goed gedaan en zijn stelling leek dan ook niet goed genoeg voor een resultaat. Het afruilen van een paard tegen een loper gaf ongelijke lopers op het bord en dat wilde Albert wel. Uiteindelijk werd de partij dan ook remise.

Hans Groffen was de snelste met een zege deze avond en lag waarschijnlijk al een uur of 2 in zijn mand terwijl Paul en Carl nog aan het zwoegen waren. Hans speelde tegen Martin de Bock die zijn opening een beetje mishandelde. De witte paarden galoppeerden soepel de stelling binnen van Martin en daarmee was het snel klaar met de pret.

Frans Baljeu kwam er eigenlijk niet aan te pas tegen Laura Tiggelman, totdat hij opgaf in gewonnen stelling. Laura was de gehele partij aan de betere hand en ook het eindspel was totaal gewonnen. Een aftrekschaak zou de toren van Frans winnen en daarmee gaf Frans zijn partij dan ook op. Ware het niet dat de toren die aangevallen stond gewoon de loper die schaak veroorzaakte kon grijpen. 

De andere Tiggelman telg was met een overwinning op Kees Polderman een stuk soepeler naar een overwinning gegaan. In het eindspel met twee pionnen meer kreeg Vincent de felicitaties van Kees. Overigens hadden de heren het increment vergeten in te stellen. De competitieleider wilde de tijd nog herstellen, maar Kees vond het wel mooi geweest.

Alex Jonkheer speelde een puike pot tegen Kees Verberkmoes. Kees gaf een kwal om nog wat kansen te creëren, maar Alex liet zich niet van de wijs brengen. Alex gaf de kwal terug en Kees kreeg daarmee een kale koning. Deze werd hard onder vuur genomen en mat was onontkoombaar.

Johanna Brouwer kende een prima start van de competitie. Jan Engelen moest zijn meerdere erkennen en was snel klaar met een nederlaag op zak.

Competitie 2019/2020 ronde 1 

 

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: