Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.

Max Toetenel is nieuwe koploper

Max Toetenel mag zich na afgelopen donderdag de nieuwe koploper noemen. Na een duidelijke overwinning op Ronald Steijn pakte Max de nummer één positie van Ronald af.

Vanuit de opening was er nog weinig mis met het Londerder systeem van Ronald, maar naarmate de partij vorderde had Ronald toch steeds meer problemen op de damevleugel. Ook gingen de zwarte stukken steeds meer richting vijandelijk gebied. Na een kleine combinatie zag Ronald in dat doorspelen geen zin meer had. 

170928 competitie 04 02

Max Toetenel (links) greep de koppositie ten kosten van tegenstander Ronald Steijn.

Hans Groffen is de nieuwe nummer twee. In een boeiend gevecht met Eric van Driel was hij in eindspel beter. Hans veroverde een stuk, maar daarmee had hij wel een geruïneerde pionnenstructuur. Een dubbel pion op de h-lijn en zelfs een trippel pion op de c-lijn, terwijl Eric nog al zijn pionnen in goede gezondheid had. Als Eric in het eindspel niets had gedaan was het erg moeilijk geweest voor Hans om deze partij winnend af te sluiten, maar Eric wilde te veel waar dat niet kon. Hans pakte dit buitenkansje met beide handen aan.

Waar de eerste twee partijen niet in remise eindigden, werd nergens het punt gedeeld en bij de partij van Jeroen Hekhuis en Kees Verberkmoes al helemaal niet. Kees veslikte zich al snel in de opening en dit kostte een centrumpion waarmee het een zeer zware opgave om er nog wat van te maken. Jeroen zijn stukken werkten goed samen en dat leverde nog een loper op. Daarna was de stelling niet te houden en wist Jeroen met vakwerk het punt binnen te slepen.

Roel Schroevers begon erg sterk aan zijn partij met Roeland Alders. Vanuit de opening had Roeland geen grip op de actieve stukken van Roel en leek het erop dat Roeland gewoon weggedrukt zou worden. Roel  kon allerlei goede zetten doen en koos iets te snel voor de voortzetting d5 om de boel open te gooien. Het zou een pion gekost hebben, ware het niet dat Roeland een stuk cadeau kreeg. Daarmee was de partij meteen klaar.

Robin Bosters maakte na lang niet gespeeld te hebben in de competitie zijn rentree. Hij had meteen een zware dobber te pakken in René Tiggelman. Maar je weet het nooit want René is niet in de beste vorm van zijn carriére. Met drie remises uit evenveel partijen was René zwak begonnen aan de competitie. Robin snoepte vanuit de opening een pion mee, maar doordat pionnetje te pakken kwam Robin onder zware druk te staan. ZIjn koning stond nog in het midden en René zijn stukken waren zo'n beetje allemaal actief. Uiteindelijk bezweek Robin onder de druk en pakte René zijn eerste zege van het seizoen in deze nog prille competitie.

Bert Henderikse had de partij van zijn leven. Tegenstander Martin de Bock was taai, maar had toch wel een probleem met een geïsoleerde d-pion. Bert houdt wel van dit soort stellingen waarbij hij een klein plusje heeft. Dan gaat hij melken totdat de tegenstander er klaar mee is. Nu ook. De d-pion werd een prooi en toen er nog een pionnetje afging vond Martin het wel mooi geweest en was Bert dolgelukkig.

Wie niet dolgelukkig was was Albert Vermue. Als snel was het talent Laura Tiggelman die tegen een erg fijne stelling aankeek. Albert zijn koning werd naar het midden gedreven en daarmee zou hij mat gaan of nog simpeler een dame kwijt zijn in twee zetten. Laura kon zo een mooie en knappe overwinning bijschrijven. 

170928 competitie 04 01

De fotograaf kon nog net de slotstelling meenemen op de foto.
Als je goed kijkt dan zie je een defecte stelling van onze preses.

Deze partij had zo'n uurtje in beslag genomen. Toch was Laura niet als eerste klaar met een overwinning op zak. Martin Koolhoven was de snelste van de dag. Alex Jonkheer deed het vanuit de opening allemaal niet zo best en zeker na g5 was het vreselijk. Een paardschaakje gaf mat in twee en Alex was niet blij met deze nare zet. Op de foto is te zien dat Hans Groffen behoorlijk verbaasd was over de gang van zaken van deze partij.

170928 competitie 04 03 

Martin Koolhoven (rechts) zette hier Pf6+ waarna Dh7 met mat volgt.

Jean-Pierre van Gemert wist van Christiaan de Winter te winnen. Christiaan speelt nog niet zo heel lang mee, maar hij maakte het Jean-Pierre toch wel erg lastig. Een nadeel was dat hij alle pionnen naar voren gooide en dat vond zijn koning niet zo fijn. UIteindelijk werd de koning van Christiaan ook mat gezet. Desondanks toch een aardig potje van Christiaan en tegen tegen zo'n gerenomeerde speler als Jean-Pierre.

Kees Polderman had geen problemen met Joas Fontijn. Joas kwam best wel aardig uit de opening, maar hij zag een gemene zet van Kees over het hoofd. Kees deed e4 en daarmee keek de loper op f1 naar een ongedekt paard op c4 terwijl de pion van e4 de loper van f5 aanviel die het paard niet kon dekken. Het kostte een stuk laten de partij.

 

Competitie 2017/2018 ronde 4

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: