Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Bert Henderikse laat kans op koppositie liggen

In de tweede ronde van de competitie stond de interessante ontmoeting tussen Bert Henderikse en Roeland Alders op het programma. Daar waar Ronald Steijn bardienst had kon een van beide heren de koppositie overnemen.

In een interessante partij waren er wat kansjes over en weer op een betere stelling. Bert was de eerste die grof de fout inging. Roeland kon de witte koningsstelling al kapot offeren maar vergat dit te doen. Bert bleef in leven en uiteindelijk moest hij pas in de tijdnoodfase capituleren. Daarvoor had Roeland een fraaie mat gemist.

Bert Roeland

Stelling na 31. Kf1. Roeland speelde hier het onbegrijpelijke Dh3+ om de f-pion op te laten stomen. Roeland miste hier fraai een mat in 4. 31. ... Dg2+ 32. Ke1 f2+ 33. Kd2 f1P+! 34. Ke1 Df2#

Max Toetenel en Roel Schroevers deelden het pion. Gezien de stelling had Max misschien een iets betere stelling gezien de pionnen groepjes theorie, maar beiden vonden het wel prima met de remise.

Martin de Bock klaagde vooraf aan zijn partij tegen René Tiggelman over de indeling, dat deze niet deugde, maar na zijn partij hoorde je hem niet meer. René kwam goed uit de startblokken tegen Martin en leek simpel te gaan winnen. De zwarte velden waren erg zwak en ook de loper van René was veel actiever terwijl die van Martin tegen zijn eigen pionnen aan stond te hikken. Op een of andere manier lukte het René niet er doorheen te komen. Martin kwam er zelfs uit en had de winst voor het grijpen. Een remiseaanbod van Martin kon René onmogelijk weigeren waarmee René na de remise van vorige week tegen Jeroen Hekhuis wederom averij opliep.

1718 competitie02 01

Martin de Bock in zijn partij tegen René Tiggelman.

Jeroen deed wel wat hij moest doen, namelijk winnen van Xander Joosse. Xander heeft het nogal druk met school en kon snel weer aan zijn huiswerk na een rappe nederlaag. Jeroen sloot met La3 de lijn af voor de rokade en dat was erg vervelend. De zwarte koning bleef in het midden Jeroen kon al snel een winnende aanval inzetten.

Merijn van Broekhoven had de kans om Albert Vermue op een nederlaag te trakteren. Vanuit de opening kwam Merijn uitstekend te staan. Meerdere kansen werden niet benut en uiteindelijk bleef Merijn met lege handen achter.

1718 competitie02 02

Merijn in een gewonnen stelling.

Als je het bord zo ziet dan is de zwarte stelling een ruïne. Zet de stelling maar eens op en speel Pde6! Dit wint een kwaliteit en de stelling die overblijft is voor zwart een goede reden om de brui er aan te geven. Merijn koos een andere voortzetting, bleef goed staan, maar liet zich uiteindelijk overbluffen door onze voorzitter.

Frans Baljeu had het lang moeilijk met Christiaan de Winter. Het toreneindspel was waarschijnlijk wel te houden, maar Christiaan ging alsnog de boot in.

1718 competitie02 03

Frans Baljeu wist met pijn en moeite de overwinning te pakken.

Alex Jonkheer wist zijn nederlaag van vorige keer geen vervolg te geven. Jan Engelen was niet opgewassen tegen de goede zetten van Alex.

Competitie 2017/2018 ronde 2

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: