Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.

Meester verslaat leerling

In de 22e ronde van de competitie stond er een speciaal duel op het programma. Xander Joosse mocht aantreden tegen de grote meester René Tiggelman. René geeft les bij de jeugd en van zijn lessen kan de jeugd behoorlijk wat opsteken. Nu was het moment voor Xander om te laten zien wat hij kan tegen René. Zou hij voor een verrassing kunnen zorgen? De titel verrade eigenlijk al alles. Helaas. Vanuit de opening ging het eigenlijk al mis. René voerde de druk op de damevleugel flink op en daarbij bezweek een pionnetje van Xander. Ons jeugdtalent probeerde het nog wel, maar René was gewoon te sterk. 

170216 competitie22 03

René Tiggelman (rechts) was flink aan het beven aangezien hij niet scherp op de foto te krijgen was. 

Jeroen Hekhuis speelde niet. Hij zou moeten spelen tegen Carl Schoor, maar de competitieleider had niet goed opgelet bij de indeling en had over het hoofd gezien dat Carl zich gewoon had afgemeld. Balen voor Jeroen. De competitieleider lette echter wel goed op in zijn eigen partij tegen Max Toetenel. De opening kon alle kanten op totdat Max een paar mindere zetten deed. Zijn stukken kwamen niet goed te staan en Roeland wist hier wel raad mee. De witte stukken werkten goed samen en hielpen de zwarte koningsstelling flink de vernieling in. Uiteindelijk vond Max het wel genoeg en gooide hij de handdoek in de ring. Zwart kon werkelijk geen kant meer op.

Willem Coppoolse wist Alex Jonkheer te verschalken. In het middenspel wist hij een pion te veroveren en die klap kwam Alex eigenlijk niet meer te boven. Een beetje tegenspartelen gaf nog wat nadenkwerk en het leek of Willem wat sneller had kunnen winnen. Desondanks kwam Willem niet in de problemen en wist hij zijn partij terecht in winst om te zetten.

De verrassing van de dag kwam er in de partij tussen Henrik Westerweele en Albert Vermue. Een fantasieopening kon echt alle kanten op en voor de gemiddelde toeschouwer was het totaal niet duidelijk wie er nou beter stond. Albert voelt zich altijd erg prettig in zulke stellingen, maar Henrik gaat zulke gevallen ook niet uit de weg. De beslissing kwam er eigenlijk toen Albert zijn f-pion kon opspelen. Henrik had daarmee wel het centrum, maar zijn koning vond dit allemaal wat minder prettig. En passieve paardzet werd uiteindelijk de druppel. Albert ging voor de mat en om dat te voorkomen moest Henrik zijn knol weggeven. Daarmee was de koek op en greep Albert verrassend de zege.

170216 competitie22 01

Albert Vermue (rechts) wist Henrik Westerweele te verschalken.

Martin de Bock en Eric van Driel hielden elkaar in evenwicht. Nadat vele pionnen in elkaar geschoven waren en een aantal stukken van het bord verdwenen waren, was de stelling vervlakt en was er geen muziek meer van te maken.

Bert Henderikse greep alweer een overwinning al heeft hij natuulijk de toppers nog niet tegenover zich gehad. Subtopper Jean-Pierre van Gemert opende zoals gebruikelijk, maar had toch beter zijn koning veiliggesteld. Bert zette zijn stukken paraat voor een aanval en sneed het centrum open. Jean-Pierre zijn koning kwam lelijk op de tocht te staan en ondanks dat Jean-Pierre nog een alles of niets poging deed gaf Bert geen krimp meer. Overigens vermaakte Bert zich behoorlijk met Alex op z'n schoot. Onderstaande foto is hiervan het bewijs.

170216 competitie22 02

'The Muppets' hadden het erg naar hun zin op de clubavond. Ze zaten zelfs bij elkaar op schoot.

Frans Baljeu hield het lang vol tegen Roel Schroevers. Vanuit de opening gaf hij het loperpaar weg en Roel leek ook beter te staan. In het middenspel stond Roel echt beter omdat Frans zich vergiste. Het kostte een pion met later nog een pion. In het dame-eindspel was het de pluspion van Roel die ging promoveren. Frans vond het hiermee wel genoeg.

Joas Fontijn kon na zijn zege van vorige week geen potten breken tegen Merijn van Broekhoven. Nadat Merijn een stuk had gewonnen vond Joas het wel welletjes. 

Laura Tiggelman was te sterk voor Wolfgang Reichpietsch die nog niet hersteld was van zijn nederlaag tegen Joas de week er voor.

 

Competitie ronde 22

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: