Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Vijf op een rij

Vier op een rij kennen we allemaal wel, maar vijf op een rij is iets heel anders. Zeker in de competitie. Roeland wist vijf partijen achter elkaar in de competitie te verliezen en moet nu zelfs ene Bert voor zich dulden. 

 

Na nederlagen tegen Jeroen, René, Bert (!), Henrik was het Robin die Roeland afgelopen donderdag een nederlaag aansmeerde. Vanuit een tamme opening had Robin wel wat meer ruimte, maar lang leek het remise te worden. Roeland stond wel passief met de zwarte stukken en wit speelde dan ook wat gemakkelijker. In het eindspel ging Roeland alsnog onderuit.

 

Robin Bosters op weg naar de winst tegen Roeland Alders

 

Jeroen deed het een stuk beter dan Roeland. De koploper versloeg onze preses Albert Vermue vrij gemakkelijk. Eerst werd een pionnetje buitgemaakt. Albert deed nog wel een kamikaze poging. Waar Jeroen al eerder naar de winst had kunnen gaan, deed hij er nog wat langer over, maar de winst is nooit in gevaar geweest. 

 

René blijft in het kielzog van Jeroen want hij wist zijn partijtje tegen Henrik W. in winst om te zetten. Gemakkelijk ging het allemaal niet en een gebrek aan concentratie bracht hem nog even in de problemen. Uiteindelijk werkten de stukken van Henrik niet goed genoeg samen en kon bij René de vlag uit.

 

Bert is door een zeer goede overwinning op Max naar de derde plaats geklommen. Vanuit de opening had hij niets in te brengen tegen een ontketende Max. Een geïsoleerde dubbel pion op de d-lijn een gare koningsstelling en ruiziënde stukken waren Bert's deel. Het leek een kwestie van tijd dat Bert zijn stukken van ellende maar in het doosje zou doen. Max was echter niet ingesteld op de trukendoos van Bert. Een vies dameoffer zou mat betekenen en dat kosste Max te veel materiaal. Door deze zwijnerij klimt Bert naar de derde plaats hetgeen recht geeft op een schitterende beker.

 

Bert (rechts) wist hier nog niet dat ie in de problemen zou komen tegen Max.

 

Paul heeft een aardig seizoen in de competitie, maar overspande de boog tegen Jean-Pierre. Vanuit de opening dacht iedereen dat Paul snel klaar zou zijn met een klinkende overwinning. Jean-Pierre stond als een krant en Paul kennende is het dan vaak een koud kunstje om te winnen. Naarmate de partij vorderde werd het allemaal een stuk onduidelijker wie de winst zou gaan grijpen. Paul wilde uiteindelijk te veel en dat kwam hem duur te staan. Jean-Pierre wist het eindspel naar zich toe te trekken en Paul bleef met lege handen achter.

 

Laura Tiggelman baarde opzien met haar partij tegen Roel Schroevers. Roel had een pion veroverd, maar de stelling met ieder twee torens en een loper was allerminst gewonnen voor Roel. Sterker nog. Laura had een winnende combinatie uit kunnen voeren, nadat Roel even niet opgelet had.

 

Stelling na a5 van zwart. 

 

Voor de duidelijkheid. Laura heeft wit en Roel zwart. De partij had in een keer klaar kunnen zijn als Laura de winnende zet gedaan had. Helaas voor haar zag ze de winst niet en moest ze toezien dat Roel alsnog de winst greep. Wat nou als Laura Txc4 gespeeld had? Dan denk ik dat Roel erg verbaasd zou zijn geweest. Na ... dxc4 volgt Td8+! en dan is het klaar. Laura had dus een stuk kunnen winnen. Helaas. Ondanks dat speelde ze zeer verdienstelijk tegen een op papier veel betere tegenstander.

 

Debutant in de competitie is Zofyra Joosse. Het zusje van Xander liet zien dat ze over genoeg talent beschikt. Joas Fontijn werd verslagen. Als volgende week de jongste Tiggelman telg (Vincent) ook zijn debuut maakt, dan hebben we vier talenten in de competitie rondlopen. Overigens wist Xander zijn partij tegen Frans Baljeu overtuigend naar de winst te brengen. Sterker nog, hij is de tweede speler die Frans ooit matgezet heeft. Koos K. deed dit een jaartje of tien geleden al eens en daarna was het niemand meer gegund om Frans mat te zetten.

 

Wie ook mat gezet werd was Alex Jonkheer. Bram Baljeu was de dader. In een interessant schouwspel was het moeilijk te bepalen wie er nou beter stond. Na een onoplettendheidje van Alex was het Bram die er met een stuk vandoor ging. Het eindspel was nog niet zo heel eenvoudig met dat stuk meer, maar Alex dacht daar anders over en liet zich pardoes mat zetten.

 

Willem Coppoolse wist Merijn van Broekhoven opzij te zetten. Vanuit de opening kende Merijn al wat problemen. Even leek hij nog weg te komen, maar Willem vond toch de winst. Carl was Martin de B. de baas en Arend B. zette Wolfgang R. op overtuigende wijze opzij.

 

Tot slot Kees Polderman. Hij had de winst voor het grijpen tegen Koos Koolhoven. Kees wist een stuk te veroveren, maar kon uiteindelijk de winst niet meer vinden. Omdat hij de juiste voortzetting niet meer zag werd er remise aangeboden. Koos nam het cadeautje graag aan.

 

 

 

Competitie ronde 23

 

 

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: