Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.

Bergen op Zoom te sterk voor eerste team

Het eerste team heeft een vervelende nederlaag geleden tegen Bergen op Zoom. Thuis werd met 5-3 verloren, waarmee we slechts op vijf punten blijven steken.

Met vader en zoon Dardha in de gelederen was Bergen op Zoom op de top borden prima bezet. De onderste borden kenden echter invallers van een wat minder kaliber op papier. Wij speelden zoals vertrouwd en het gehele seizoen al met de basis acht.

In de beginfase zag het allemaal nog wel aardig uit, al waren de stellingen van Robin, Bert en Roeland enigszins dubieus. Daar tegenover stonden aardige stellingen van Corné en Jeroen. Rogier stond als Rogier altijd stond, echter verslikte hij zich lelijk. Vanuit een niets aan de hand stelling beet Rogier lelijk in het stof. Rogier had nog niet gerokeerd en de dame en toren stonden op de e-pion van Rogier gericht. Alles netjes gedekt door de dame op d8, ware het niet dat wit Lc7! speelde. De dame moest weg, maar e7 kon niet meer gedekt worden. Zodoende al een snelle 1-0 achterstand.

René was de tweede die de bietenbrug op ging. Vanuit de opening leek het een tactische manoeuvreer partij tegen jonge Daniel Dardha, die zijn vader zo langzamerhand wel erg snel nadert met zijn rating. René lette even niet op en Daniel nam het heft in handen. René kwam moeilijker en moeilijker te staan en er was geen houden meer aan.

Jeroen had wat meer succes. Met de witte stukken was hij prima uit de opening gekomen tegen de vader van Daniel, Arben. De topspeler van Bergen op Zoom kraakte, maar viel niet om. Jeroen stond zoals hij zelf zei na thuis gekeken te hebben op ruim plus één, maar met een stelling van hoe moet je nu verder. Uiteindelijk konden de beide heren met een remise wel vrede hebben.

De volgende tegenslag was er bij Robin. Robin kreeg zijn stukken niet uit de startblokken en zijn eigen witte loper voorkwam korte rokade. Dan maar een lange rokade, maar dat was wel wat gevaarlijk. Zijn tegenstander had zijn koning wat veiliger staan en ging vrolijk op zoek naar die van Robin. Deze kwam dan ook flink op de tocht te staan en Robin kreeg een zeldzame nederlaag aan zijn broek gesmeerd.

Corné deed wat terug voor ons en even leek het nog wat te worden ook met ons team. Een stikmat dreigde en daarmee kon Corné een kwaliteit winnen. Zijn opponent had iets minder ver gekeken en de combinatie was eigenlijk gewoon goed. Nadat er wat stukken van het bord verdwenen waren en de rook was opgetrokken had Corné nog steeds de kwal meer met wat bonuspionnen. Genoeg voor de winst.

Roeland maakte er 2,5-3,5 van door te winnen vanuit dubieuze positie. Vanuit de opening was het al wat dubieus en na een pionoffer leken er wel wat kansen te komen door actief stukkenspel. Zijn tegenstander had de zaakjes echter goed onder controle en met wat secure zetten stond Roeland gewoon een volle pion achter. Daarbij kwam kijken dat zwart de aanval kon overnemen en het leek er even op dat Roeland over de voet gelopen zou worden. Een klein nadeel van de zwarte stelling was de wat mindere pionnenstructuur op de damevleugel en een achtergebleven d-pion. Bij ruil van wat stukken zou dat nog wat op kunnen leveren. En ja hoor. In de tijdnood kreeg Roeland het voor elkaar op een dame-eindspel met wat pionnen op het bord te krijgen. In plaats van een pion minder had hij er nu twee meer. De koning was veilig voor eeuwig schaak en de winst was binnen.

Henrik en Bert nog bezig. Bert had vanuit een zeer zware situatie opeens zicht op de winst. Henrik had weliswaar een pion meer en beide schakers hadden moeite een goed plan te vinden. Uiteindelijk pakte dit voor ons slecht uit, want Henrik kwam onder zware druk te staan. De koning was niet zo veilig en de activiteit van de stukken was ook verdwenen. Helaas maar deze partij ging verloren en daarmee gingen de matchpunten naar Bergen op Zoom.

Bert was daarna nog als enige bezig. Met beiden een toren en Bert een h-pion was er natuurlijk een remise stelling ontstaan. Bert had nog geen zin om te gaan eten en bleef het nog een uurtje proberen. Uiteindelijk zag ook hij dat er echt geen winst meer uit de stelling te halen was.

Souburg-Bergen op Zoom 3-5
1. René Tiggelman (2193)-Daniel Dardha (2106) 0-1
2. Jeroen Hekhuis (2107)-Arben Dardha (2327) remise
3. Henrik Westerweele (1991)-Tony Peleman (2083) 0-1
4. Robin Bosters (2091)-Erwin Kalle (1968) 0-1
5. Bert Henderikse (1927)-Marcel van Herck (2066) remise
6. Roeland Alders (1933)-Alexander Bruschke (1807) 1-0
7. Rogier van Gemert (1869)-Henry Groenveld (1745) 0-1
8. Corné Boogaard (1848)-Adry Goris-Schouwstra (1742) 1-0

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: