Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

  • Het Thematoernooi

    Door René Tiggelman

    De meeste Souburgers, broekies als ze zijn, zullen het niet weten maar in de jaren 80 van de vorige eeuw zijn er in Vlissingen een aantal roemruchte nachtschaaktoernooien gespeeld. Snelschaken van 8 uur ’s avonds tot 8 uur ’s ochtend in de Willem III-kazerne met Paul van Rooijen als organisator, wedstrijdleider, DJ en plaatsvervangend barman. 

    Bij één van de edities viel een Brabantse schaker op, die ondanks het straffe tempo van 7 minuten p.p.p.p. al zijn partijen noteerde, zodat hij ze later thuis zou kunnen analyseren. Het zal zo rond half zes ’s ochtends zijn geweest dat hij tegenover de Vlissingse schaker Martin de Smit mocht plaatsnemen. Martin, niet meer helemaal fris en waarschijnlijk ook niet geheel vrij van alcohol, opende de partij met 1.a4 en won vlotjes toen zijn tegenstander rond zet 10 zijn toren op h8 liet instaan. Terwijl de Brabander ijverig de zet Lxh8 noteerde, vertrouwde Martin hem behulpzaam toe “dat is een bekend thema in deze opening”.

    Afijn, thema’s in schaakopeningen dus. In Souburg beginnen we elk nieuw seizoen met een thematoernooi met ieder jaar een ander openingsgambiet. Ik dacht eigenlijk dat we de meeste gambieten intussen wel hadden gehad, maar sinds Jos van der Kaap lid is van SKS weet ik wel beter! Je hoeft Jos maar even ondersteboven te houden en de meeste vage gambieten rollen over de grond. Voor dit jaar kwam hij met het Orthoschnapp-gambiet op de proppen. Jeroen, die als een surrogaat-Roeland de functies deelnemer en wedstrijdleider verdienstelijk combineerde, maakte daar trouwens het Orthoschnapps-gambiet van. Waarschijnlijk omdat hij na een blik op de stelling een alcoholconnectie vermoedde.

     

    stell1

     

    Ik had, ondanks dat ik al bijna 50 jaar met regelmaat de Franse opening speel, nog nooit van dit gambiet gehoord. Op internet blijkt er echter een grote groep enthousiastelingen te zijn die opgewonden raakt van de zettenreeks 1.e4, e6 2. c4, d5 3. cxd5, exd5 4. Db3, dxe4 5. Lc4, De7 6. Pc3, Pf6 7. d3, exd3+ 8. Le3, d2+ 9. Kf1.  Het zal allemaal wel, maar ik was blij dat ik dit jaar 3x zwart en maar 2x wit kreeg. De witpartijen verliepen uiterst moeizaam: remise uit een verloren stelling tegen Henrik, winst uit een remisestelling tegen Jos. De zwartpartijen daarentegen gingen elke ronde soepeler. Brandon ging pas in het eindspel onderuit, Jeroen vroeg in het middelspel en tegen Louis stond na slechts 13 zetten de slotstelling al op het bord.

     

    stell2

     

    Met 4,5 uit 5 werd ik dus eerste, een half puntje voor Jos die nu al zal broeden op een nog obscuurder variant voor volgend jaar. Het voorlezen van de eindstand stopte trouwens rond plaats vijf, waardoor we niet weten op welke plek Jeroen is geëindigd.

    Ik zag dat Jos zijn verslag van de bekerfinale had opgeleukt met een foto van een lachende familie Van der Kaap met de beker in de handen van zijn jongste dochter. Om ook mijn verslag fotografisch wat op te leuken zal ik binnenkort langs Goes rijden voor een foto van beteuterd kijkende meisjes met lege handen.

     

     Tijdelijke afbeelding

verslag: H. Westerweele

 

Vrijdag de 13e speelde Souburg zijn bekerwedstrijd tegen Middelburg. Normaal gesproken is Souburg de favoriet tegen Middelburg, maar in deze bekerwedstrijd was Middelburg de favoriet. Dit jaar was de animo voor een bekerteam nihil binnen Souburg. Zodoende traden we aan met spelers uit het B & C team.

 

Na loting kregen we zwart op de oneven borden en konden we iets verlaat in het volle clubgebouw van Middelburg van start gaan.

 

Na een uur spelen moest Jan zijn koning omleggen. In een Engelse opening kwam hij beter te staan tegen Arjan van Tuijl op bord 4, maar pardoes gaf hij met een vorkje zijn dame weg en was de partij gespeeld. Jammer, want Jan speelde zeer degelijk tot dat moment.

Op bord 1 speelde Henrik weer tegen Marcel Nellen. Marcel speelde iets te opportunistisch en na een verkeerd offer in de opening kwam hij gelijk verloren te staan en niet veel later stond hij ook nog mat.

Op bord 2 en 3 was de strijd een stuk spannender.

Op bord 3 speelde Vincent met de zwarte stukken tegen Alex Jonkheer net als de dag ervoor in de interne competitie van Souburg. Lange tijd ging de partij gelijk op, maar uiteindelijk kwam Alex twee pionnen voor te staan en moest Vincent in tijdnood verdedigen. Dit was teveel gevraag en zodoende was het 2 – 1 voor Middelburg.

Op bord 2 was Carl onze invaller. Hij werd op het laatste moment opgeroepen, omdat Anton met griep thuis zat. Carl speelde met de witte stukken tegen Aart Kögeler. Zijn tegenstander had gedurende de partij wat overwicht, maar naarmate de partij vorderde kreeg Carl toch een gelijk stelling in de vorm van een toreneindspel. Tot in de late uurtjes probeerde Carl de winst te forceren. Mogelijk was deze winst er ook, maar de remise lag altijd op de loer. Uiteindelijk werd het ook remise.

 

Al met al een spannende wedstrijd, maar we kwamen net iets te kort in de eerste ronde van de bekercompetitie.

 

Gedetailleerd:

 

Middelburg – Souburg 2,5 – 1,5

 

Marcel Nellen (1800) – Henrik Westerweele (1892) 0 – 1

Aart Kögeler (1725) – Carl Schoor (1675) remise

Alex Jonkheer (1569) – Vincent Sleuyter (1652) 1 – 0

Arjan van Tuijl (1568) – Jan Engelen (1236) 1 – 0

 

 

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: