Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Souburgse jeugd domineert het Zwemschaaktoernooi

De souburgse jeugd heeft zaterdag een prima dag beleefd bij het zwemschaaktoernooi in Goes. 15 jeugdleden speelden mee met dit 3e GrandPrix toernooi en wisten in 4 van de 6 groepen met de eerste prijs naar huis te gaan. Deze winnaars waren Xander, Zofyra, Brandon en Giovanni.

Ook Vincent ging er met een beker vandoor. Hij eindigde op de derde plaats. Bovendien vielen alle overige SKS-ers in de prijzen bij de verloting.

Helaas had het toernooi concurrentie van een schaaktoernooi in Maldechem waardoor de deelnemers aantal in de 60 bleef. De organisatie kan verder terugkijken op een geslaagde dag.

In de AB-groep speelde Larissa mee. Dapper want er hadden zich alleen maar Zeeuwse toppers ingeschreven. Desalniettemin was het een zeer leerzaam toernooi voor haar waarin ze openingen tegen zich kreeg welke op de jeugdavond niet voorkomen. Na een spoedcursus Schots sloeg ze haar slag door nummer 2 bij meisjes t/m 16 jaar van Nederland, Elize de Jong, te verslaan, wat natuurlijk een fantastisch resultaat is. Haar andere partijen gingen verloren, maar haar inzicht en zin om zich verder te ontwikkelen in schaken heeft zeker een boost gekregen. Ze wist zelfs Mathijs Dubbeldam achter zich te houden. Dankzij haar overwinning op Elize konden we de dag afsluiten met een etentje bij de MAC.  De AB-groep werd na barrages gewonnen door Iris Schelleman.

Larissa iris

larrisa in actie tegen winnares Iris

In de C-groep speelden Xander en Laura mee. Totaal onverwacht bleek Xander op weerstandspunten de eindwinnaar te zijn en wist hij voor het eerst het zwemschaak toernooi op zijn naam te schrijven. Hij bleef de Belgen Wouter Lahousse en Ellen Deleu nipt voor. Nu kan hij weer een item doorstrepen op zijn Bucket-list. Gemakkelijk ging het allemaal niet, omdat zijn tegenstanders allemaal een goede dag hadden. Tegen Wouter Lahousse ging een dame-pionnen eindspel verloren en tegen Nina de Putter (eigenlijk nog D-speelster) ging hij langs het randje van de afgrond. Maar met 7 uit 9 werd hij kampioen. Laura  moest het vandaag met de 8e plaats doen.

Xander wouter     laura en nina

       Xander verleist van Wouter, maar wint het toernooi                                                Laura en Nina een keer niet in de prijzen

De D-groep werd een prooi voor Zofyra en Vincent eindigde op de 3e plaats. Of Zofyra al haar partijen heeft gewonnen en hoe groot haar voorsprong was weet ik momenteel niet omdat de eindstanden nog niet zijn gepubliceerd. Wel heb ik een partij van Vincnet tegen Thomas Franse gezien waarin Thomas een volle toren voorstond in Dame toren eindspel. Vincent maakte optimaal gebruik van de kale koning en minder goede verdedigende kwaliteiten van Thomas en zette deze mat. Dit leverde Vincent de 3e plaats op. Dat Vincent in de problemen kwam tegen een B-speler bij ons op de club kan weer veel moois gaan opleveren bij het komende Jean de Decker toernooi op zaterdag 16 juli.

    zofyra            vincent

                        Zofyra wint de D-groep                                                                          Vincent wordt 3e

In de E-groep had Manuel een totale off-day. Weinig lukte en aanvallen op zijn stukken werden over het hoofd gezien, waadoor hij steeds maar weer materiaal verloor. Opvallen was wel zijn uitstekende partij tegen winnaar Sven de Putter die hij winnend had kunnen afsluiten, maar waarin hij tijdens de partij het winnende zetje niet kon vinden. Het volgden toernooi zal Manuel zeker zijn mannetje weer staan en met de koplopers meedoen om de prijzen.

                                       manuel

                                                       Manuel had vandaag een off-day

De F-groep werd vanwege de deelnemers aantallen samengevoegd met de GH-groep . Brandon was hierin oppermachtig en wist met 9 uit 9 weer een souburgs succes te halen. Ook Giovanni was weer op dreef en eindigde met 7 uit 9 op de derde plaats in deze groep en greep hiermee de titel in de GH-groep. Omdat de KNSB de ratingverwerking niet op orde heeft (sinds januari is geen enkele gespeelde jeugdpartij voor rating verwekt, waardoor goede spelers met een te lage rating beginnen) moesten Brandon en Giovanni het in de eerste ronde al tegen elkaar gaan opnemen. Brandon was deze partij de winnaar met een prima opgebouwde koningsaanval.

Giovanni Brandon          britt

De topper in de eerste ronde: Brandon wint van Giovanni                                Britt viel net buiten de prijzen

 

Op de site van Sv Goes zal binnekort denk ik de eindstanden bekend worden gemaakt.

De tussenstand van de GrandPrix waar Xander, Zofyra, Brandon en Giovanni  aan de leiding gaan en ook Laura, Vincent, Jason, Jens, Roan Manuel  en Britt nog volop meedoen voor een mooie eindklassering, staat ondertussen op de ZSB-site.

Het eerst volgende GrandPrix toernooi wordt in September in Sas van gent gespeeld.

Op onze facebook pagina staan meer gemaakte foto's gemaakt op het zwemschaaktoernooi.

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: