Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Hans Groffen houdt GM en FM van titel

Hans Groffen is winnaar geworden van het Oliebollentoernooi 2021. Met 6 punten uit 7 wedstrijden bleef hij FM René Tiggelman en GM Vjatsjeslav Ikonnikov op weerstandspunten voor.

Helaas konden we dit jaar weer niet fysiek aantreden in ons knusse clubgebouw om het gezelligste toernooi van het jaar te spelen. Daarop hadden we als club besloten het Oliebollentoernooi net als afgelopen jaar, waar Koen Leenhouts de winnaar werd, online via chess.com te spelen. 

Dat de Russische grootmeester Vjatsjeslav Ikonnikov meedeed was natuurlijk wel een verrassing, maar wel leuk. Hij was dan ook de gedoodverfde favoriet. In de derde ronde ging het al mis met onze Rus. Tegen Hans stond hij prima, maar met een blunder gaf hij pardoes een stuk weg. In het eindspel moest hij met een toren en een pion tegen twee torens nog remise zien te maken, maar Ikonnikov kon niet voorkomen dat Hans het met zijn fluwele eindspeltechniek toch voor elkaar  kreeg te winnen.

In de vijfde ronde ging het dan toch mis voor Hans. In de onderlinge strijd tegen René was het na een wisselvallige partij René die over de langste adem beschikte. Een ronde later kwam er weer goed nieuws voor Hans. René verloor van Collin. Vanuit de opening stond hij wel beter, maar met enkele mindere zetten was het opeens gedaan met onze Fide-meester. Hans kwam zelf met de schrik vrij. Hij was Roeland Alders helemaal van het bord aan het spelen, maar vergat de genadeklap uit te delen. Het eindspel dat ontstond was potremise. Roeland vond het echter nodig zich te laten foppen en mat was opeens niet meer te voorkomen. Daarmee stonden Hans, René,  Vjatsjeslav en Collin met 5 uit 6 aan kop. De laatste ronde moest de beslissing brengen.

Collin was niet blij met de loting want hij moest tegen onze Russische vriend spelen, terwijl Hans een ‘makkie’ had met Albert Vermue als loting. Ook René trof het met de loting in Jaap Dekker. Hans was snel klaar met een overwinning en ook René had niet zo veel moeite met zijn tegenstander al duurde het nog tot diep in het eindspel dat hij de overwinning kon pakken. Collin keek al snel tegen een lastige stelling aan en  ‘Slava’ had een enorm sterk loperpaar. Het eindspel was niet te houden en daarmee kukelde Collin van het podium af.

Nadat de rookwolken waren opgetrokken bleek dat Hans de meeste weerstandspunten had ten opzichten van René en Vjatsjeslav.  Daarmee werd Hans dan ook de verrassende winnaar van deze editie.  Hopelijk is de volgende editie wel weer fysiek, want online is een alternatief, maar ook niet meer dan dat. Zou mooi zijn als we snel weer ‘normaal’ kunnen gaan schaken. Namens het bestuur van Schaakklub Souburg wens ik jullie allemaal een fijne oudjaarsavond en alvast een gelukkig en gezond 2022! Tot volgend jaar!

Eindstand na 7 ronden
1. Hans Groffen 6,0 (26,5 wp)
2. René Tiggelman 6,0 (23 wp)
3. Vjatsjeslav Ikonnikov 6,0 (19,5 wp)
4. Collin Boelhouwer, Roeland Alders 5,0
6. Merijn van Broekhoven, Eric van Driel 4,5
8. Bart de Vogelaere, Jaap Dekker, Jean-Pierre van Gemert, Albert Vermue, Ronald de Pooter  4,0
13. Jan Damen, Jonathan Quist, Vincent Sleuter, Sara Temmerman, Ton van Vliet 3,5
18. Annelies Grijsbach, Henrik Westerweele, Herman van de Wynkele, Kurt Engels, Manuel Colsen 3,0
23. Ranco Bogaard, Willy Baete 2,5
25. Anton Nooijen, Adrie Jacobse, Drik de Baets 2,0
28. Carl Schoor, Maarten Van Quekelberghe 1,0
30. Jens de Visser 0,5

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: