Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.

Souburg bekert verder in ZSB-beker

Het Souburgse bekerteam is afgelopen donderdag een rondje verder gekomen in het toernooi om de ZSB-beker. Thuis werd Landau met 3,5-0,5 verslagen.

Op papier waren de team aan elkaar gewaagd. In de praktijk was snel duidelijk dat de Souburgers de beste kansen kregen. 

Max Toetenel stond met de zwarte stukken al snel 2 pionnen voor tegen Wim Sinke en Martin de Bock had oud-lid Mark Zootjes al snel uit balans gebracht met een variant in het Frans die Mark helemaal niet kende. Op de rest van de borden had Alex Jonkheer een mooie stelling en stond Eric van Driel heel slecht tegen 'good old' Ronald de Pooter.

Martin deed wat er van hem verwacht werd en speelde zijn prima opgezette partij netjes uit. Mark gaf er de brui aan toen materiaalverlies onafwendbaar was.

Alex verdubbelde de score. Alex die normaal speelt voor Middelburg, speelt voor de ZSB-beker bij Souburg. De Middelburger pende een paard van zijn tegenstander Ronald Janssens en dat leek de winst te geven. Het paard leek overbelast te worden, maar Alex dit opeens een totaal andere zet, waarmee het paard ontlast werd van de druk. Het eindspel leek een beetje remiseachtig te zijn, maar even later stond er toch weer een gewonnen stelling op het bord. Het eindspel werd dan ook naar de winst gespeeld waarmee het 2-0 in Souburgs voordeel kwam.

170119 ZSB beker02

Alex Jonkheer (rechts) in opperste concentratie tegen Ronald Janssens.

Max stond inmiddels nog steeds prima tegen Wim met een pion meer en een stelling die prima was. Het remise aanbod van Max werd door Wim zonder pardon geaccepteerd, aangezien er verder geen eer meer aan de stelling te behalen viel. Daarmee was het pleit beslecht en was de achterstand onoverbrugbaar voor het bekerteam uit Axel.

Als laatste was Eric nog bezig. Zijn tegenstander Ronald de Pooter had genadeklap uit kunnen delen, maar verzuimde dit te doen. Een torenruil gaf een soort van patstelling voor Eric met zijn wonderpaard op h1. Daarmee kon wit geen kant meer op en had Ronald de eindstand nog wat dragelijker kunnen maken voor de Zeeuws-Vlamingen. Hij deed het anders, waarna Eric een soort van alles of niets poging kon doen. Ronald raakte de draad kwijt en het witte paard van h1 werd opeens weer actief. Een grapje kostte Ronald uiteindelijk een toren en daarmee was de partij klaar.

170119 ZSB beker01

De Axelse topspeler Ronald de Pooter gaf zijn gewonnen stelling volledig uit handen.

Zodoende een prima 3,5-0,5 overwinning van onze kant. In de volgende ronde mag Middelburg-speler Alex Jonkheer het met zijn kornuiten opnemen tegen Middelburg. Kijken of Alex in de gaten heeft dat hij voor Souburg speelt in dit geval. Het belooft daarmee een beladen duel te worden.

Souburg-Landau Axel 3,5-0,5:
1. Max Toetenel-Wim Sinke remise
2. Eric van Driel-Ronald de Pooter 1-0
3. Martin de Bock-Mark Zootjes 1-0
4. Alex Jonkheer-Ronald Janssens 1-0

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: