We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

Soms zit het mee, soms zit het tegen

Deze en de vorige ronde was er een met verschillende contrasten voor Bert Henderikse. Waar hij vorige week eigenlijk teveel kreeg tegen Hans Groffen, kreeg hij te weinig tegen René Tiggelman.

René zette druk op de zwarte damevleugel en offerde tijdelijk een pion. Daarmee kreeg Bert een isolanie en had wit wel iets om op te spelen. Bert was echter taai, waar René probeerde te forceren. In het eindspel gooide René er nog eens een pion tegenaan, maar dat was te veel van het goede. Bert kon nu naar remise spelen. Op het moment suprême maakte hij echter een pijnlijke fout. Het kostte een kwaliteit daarmee kon hij ook wel het halfje vergeten. Soms zit het mee…

190124 competitie18 02

Bert Henderikse in opperste concentratie in zijn partij tegen René Tiggelman.

Jeroen Hekhuis en Roeland Alders kwamen na 21 zetten remise overeen. In een Siciliaan zaten verschillende tactische wendingen. Roeland hield zijn koning op het midden van het bord en vertrouwde het niet om de dames op het bord te houden. Waarschijnlijk had dat wel meegevallen. Na dameruil was de angel er eigenlijk wel uit. De slotstelling geeft nog wel licht voordeel voor Roeland, maar in een rumoerig kippenhok nam hij het remisevoorstel van Jeroen maar aan.

Willem Brouwer was lang taai tegen Hans Groffen, maar kon niet voorkomen dat die met de winst op zak naar huis ging. Willem kende een klein nadeel doordat Hans een verbonden vrijpion in het centrum had. Beiden hadden nog een dame en wat pionnen en dameruil zou waarschijnlijk goed voor Hans zijn. Desondanks blijft zo’n eindspel lastig te spelen. In het slot van de partij kon Willem geen goede verdediging meer vinden en was de partij klaar.

Frans Baljeu had een korte, maar vervelende avond. Tegenstander Albert Vermue creëerde een matnet op de verzwakte koningsstelling van Frans. De witte stukken konden de arme koning niet meer te hulp schieten en de witte vlag werd gehesen.

Jean-Pierre van Gemert moest een puntendeling toestaan tegen Laura Tiggelman. Jean-Pierre had diverse mogelijkheden gehad om voordeel op het bord te krijgen. Laura kon na een mindere voortzetting gemakkelijk naar de remise vluchten.

Eric van Driel maakte gehakt van Alex Jonkheer. Alex snoepte een giftige pion mee en daarmee werden de stukken van Eric volle bak op de koning gericht van Alex. Na nog wat proberen zag Alex het nut van doorspelen niet meer in en gaf hij Eric de felicitaties.

190124 competitie18 01

Alex Jonkheer hier diep in de problemen tegen Eric van Driel.

Xander Joosse kende geen problemen met Jan Engelen door in het middenspel iets handiger te spelen dan zijn opponent.

Kees Polderman greep de winst op Johanna Brouwer in een vermakelijk potje. Kees had de trekker al eerder over kunnen halen door Pf4 te spelen met dubbele aanval op dame en loper. Pd4 was ook niet slecht, maar hield Johanna staande. Johanna kreeg nog wel wat kansjes, maar Kees had dit door en counterde zich naar de winst.

190124 competitie18 03

Kees Polderman in zijn partij tegen Johanna Brouwer.

Verder waren er twee nieuwkomers. Christoph van Gorsel en Tim Hooijer kwamen een kijkje nemen. Ze mochten meteen aantreden in de competitie en begonnen beiden niet slecht. Tim wist te winnen van Ingel Baaijens, waar Christoph zijn remisevoorstel geaccepteerd zag worden door Wolfgang.

 

Competitie 2018/2019 ronde 18

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: