Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

Weinig tijd met moeilijke stelling

In de competitie een rustig programma met zes partijen aangezien SKS A thuis moest aantreden tegen Zierikzee. Het verslag van die wedstrijd kunt u op onze site terugvinden.

Merijn van Broekhoven moest daarmee niet aantreden tegen René of Jeroen maar slechts tegen Roel Schroevers. Merijn had zich voorbereid met een Caro-Cann en de opening kende dan ook lange tijd bekend terrein. In het middenspel leek Roel de overhand te hebben, maar koos voor een gevaarlijk plan. Na pionwinst op b2 stond Roel zijn knol een beetje buitenspel en de witte koning was inmiddels gevlucht van de damevleugel naar de koningsvleugel.

1819 competitie16 01

Het lastige eindspel op het bord van Merijn en Roel.

Het leek er op dat Merijn opeens de beste kansen had. Overigens had hij erg weinig bedenktijd om alles goed door te rekenen, als dat al mogelijk was gezien de ingewikkelde stelling die ontstaan was. Een logisch vervolg met een paard richting het zwakke veld g6 leek de beste voortzetting, maar de wijze heren kwamen er na afloop ook niet uit. Misschien viel het allemaal wel mee. Naar wat ik begreep had Merijn een gelijke stelling en was het plan met paard naar g6 wellicht niet de beste optie. Roel kon onder de druk uitkomen door dameruil af te dwingen en na deze ruil was het opeens Merijn die moest keepen. De verre c-pion gaf uiteindelijk de doorslag en Merijn moest Roel de felicitaties geven.

Carl Schoor kende weinig problemen met Martin de Bock. In het middenspel was de materiaalverhouding nog gelijk ware het niet dat de e-pion van Martin gepend stond en na een paar zetten zelfs overbelast werd. Dat was het begin van het einde en Carl, die enige tijd wat met zijn vorm in de knoop zat, toch de weg naar boven heeft ingeslagen met deze overwinning.

Albert Vermue moest een nederlaag incasseren tegen Max Toetenel. Vanuit de opening was er nog niet zoveel aan de hand en Albert had zelfs iets meer lebensraum. Het iets te enthousiaste f5 was waarschijnlijk is te veel van het goeden. Daarmee werd de pion op e4 kwetsbaar en kreeg Max de overhand. De witte stelling stortte in en klaar was Albert.

Alex Jonkheer kende weinig mededogen met Kees Polderman. Kees verloor een stuk en Alex liet zijn prooi niet meer los.

Johanna Brouwer greep de winst op Jan Engelen. Deze twee spelen altijd interessante potjes tegen elkaar en zijn ook erg aan elkaar gewaagd. Jan dacht op het einde even een pionnetje mee te snoepen. Johanna kon het paard wat de pion verslonden had gewoon pakken. Het schaakje op de achterste rij werd namelijk teniet gedaan door Pf1. Jan had dit niet gezien en kon inrukken.

Joan Fontijn greep zijn eerste zege van het seizoen. Ingel Baaijens was zijn slachtoffer. In het middenspel leken de stukken van Ingel niet goed samen te werken. Verdere details heb ik niet gezien behalve een blije Joas die tevreden kon zijn met zijn partij.

 

Competitie 2018/2019 ronde 16

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: