We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

Veel verrassingen vlak voor de herindeling

In de laatste ronde voor de herindeling waren er behoorlijk wat verrassingen te noteren.

Zo kwam de koploper Jeroen Hekhuis niet verder dan een remise tegen Roel Schroevers en kon Roeland Alders niet van Merijn van Broekhoven winnen.

Laten we beginnen bij de koploper. Jeroen speelde met de zwarte stukken tegen Roel. De witte stukken leken wat beter te staan, maar daar tegenover stonden de centrumpionnen van Jeroen. Het was dan ook moeilijk te zeggen wie echt beter stond. In het eindspel vertrouwde de koploper het niet helemaal en deed hij een remisevoorstel. Roel zag ook niet hoe hij verder moest en accepteerden het voorstel.

Dan stond er een waar klapstuk op het programma. René Tiggelman speelde met de witte stukken tegen Meesterklasse-speler Hans Groffen. Ook hier een verrassing van derde klasse-speler René wist de Meesterklasser te verschalken. Hans was vanuit de opening al niet blij met z’n stelling en René sloeg met zijn dame op b7 een pion. Wat men altijd zegt is dat je noot op b2 of b7 een pion moet slaan met je dame. De stelling was er blijkbaar toch naar en Hans kwam in een lastige situatie terecht. Het koste uiteindelijk een kleine kwaliteit, maar dat was niet genoeg om René van de zege af te houden.

Roeland speelde een slappe opening tegen Merijn en lange tijd was de partij in evenwicht. Merijn speelde een zeer behoorlijk potje schaak en bleef nauwkeurige zetten doen. Roeland had geen mogelijkheid tot het forceren naar de winst. Sterker nog, na een weigering van een remiseaanbod stond Merijn opeens prompt gewonnen. De witte velden waren voor Merijn en Roeland kon niet voorkomen dat zwart binnen zou komen zonder kloppen. Merijn zag de winst niet en Roeland kon alsnog naar remise vluchten.

Dan de volgende verrassing. We noemen ze meteen maar allemaal op dan hebben we dat maar gehad. Max Toetenel speelde tegen Jan Engelen. Max is iets beter en daar leek de stelling ook wel naar. Max won een pion. Waarschijnlijk had Jan met een schijnoffer de pion al terug kunnen winnen, maar dat gebeurde niet. In een betere stelling bood Jan remise aan en Max zag de directe winst niet en vond remise akkoord.

Dan de laatste echte verrassing, als je de winst van Albert Vermue op Laura Tiggelman weglaat is de remise bij de partij van Eric van Driel en Kees Polderman. Eric was Kees helemaal van het bord aan het spelen. Hij moest enkel nog de trekker overhalen en de partij was klaar. Op een of andere manier bleef Kees in de partij en werd de stelling door stukkengeruil alleen maar vlakker. Uiteindelijk bleven er slechts een paard en een paar pionnen over voor de beide heren en werd de partij onbeslist.

De partij tussen Martin de Bock en Alex Jonkheer was er een van twee gezichten. De beide heren kennen elkaar door en door en de rivaliteit is niet minder dan die tussen Ajax en Feyenoord. Martin zijn boekje lag iets over het veld en meteen dook Alex er op. Misschien moet dat boekje daar niet liggen, een wat rustigere reactie was wel op zijn plaats. De winst was er voor Martin die in een ongelijk loper-toreneindspel een pion door kon laten lopen. De partij had ook heel anders af kunnen lopen als Alex het matnet waar Martin in verzeild geraakt was gezien had. Alex pakte direct op h2 met schaak, waarmee de koning nog naar g5 kon. Als Alex eerder Kh6 of Kg6 gespeeld had dan ging Martin mat of koste het materiaal.

Carl Schoor stond lang minder tegen Remco Hekhuis. Qua materiaal verhouden was het gelijk, maar Carl moet met zijn loper pionnen dekken terwijl Remco ze kon aanvallen. Bovendien had Carl een lelijke dubbelpion op de c-lijn. Remco lette daarna even niet op en Carl greep plotsklaps de winst.

Albert had zoals gezegd van Laura gewonnen. Vanuit de opening kon Laura geen kant op en waren haar stukken totaal aan banden gelegd. Albert had vrij spel op de koning van Laura en er was geen redden meer aan.

Kees Verberkmoes had al snel een stuk veroverd tegen Joas Fontijn die een pionvork toe liet. Dat was het begin van de winst voor Kees en Joas kon het tij niet meer keren.

Xander Joosse wist van Johanna Brouwer te winnen. Ergens was Johanna een stuk kwijt geraakt en daarmee kon Xander gemakkelijk naar de winst spelen.

 

Competitie 2018/2019 ronde 12

 

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: