Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.

Jeroen verliest dame, maar wint toch

Jeroen Hekhuis is in de achttiende ronde ontsnapt aan een nederlaag. De nummer twee van de competitie verslikte zich bijna in Kees Verberkmoes, maar won uiteindelijk toch. René Tiggelman had het ook niet gemakkelijk tegen Martin Koolhoven, maar kon in het eindspel de winst vrij gemakkelijk veiligstellen.

Jeroen dacht dit varkentje wel even te wassen. Hij kwam bedrogen uit en zijn dame moest er aan geloven. Hij kreeg er een toren en twee pionnen voor als compensatie, als er al sprake was van compensatie. Kees wist zich echter geen raad met deze weelde en daarbij kreeg hij zijn zwarte loper ook nog eens niet aan de praat. De loper stond in de weg en dat belemmerde Kees in activiteit. Jeroen probeerde een aanval op te zetten en creëerde zowaar een vrije a-pion. Op zich niets aan de hand, maar Kees raakte de grip volledig kwijt. Met de stukken die Jeroen nog had werd de dame en de andere stukken lam gelegd. Uiteindelijk was het de a-pion die niet meer te stoppen was en het Kees noodzaakte om te capituleren.

170119 competitie18 01

Jeroen Hekhuis (links) in de problemen tegen Kees Verberkmoes.

 

René had gedurende zijn partij tegen Martin licht voordeel. Martin verbruikte wel veel tijd, maar leek de boel goed bij elkaar te houden. Een puntendeling behoorde zeker tot de mogelijkheden, maar waarschijnlijk speelde de tijdnood toch parten. René verkreeg een paard en loper tegen een toren van Martin. Verder waren de pionnen van Martin ook wat aangetast, waarmee de twee stukken duidelijk handiger waren dan die ene toren. Uiteindelijk moest Martin dan ook de felicitaties aan René overhandigen.

170119 competitie18 03

René Tiggelman had het lang lastig met Martin Koolhoven. Uiteindelijk won hij wel.

 

Bert Henderikse klimt langzaam uit de kelder van de competitie. Tom van Gemert was zijn slachtoffer. Met positioneel spel stond hij al snel comfortabel tegen Tom. Een aanval op de koning kon niet meer gepareerd worden door Tom, want alles stond zo'n beetje fout. Een gepend paard op c3, een loper op g1 die niet weg kan omdat er dan mat wordt gezet op h2 en een koning die opgesloten stond in de hoek. Bert speelde de partij soepel uit en toen er veel materiaal verdween van het bord vond Tom het wel genoeg.

Merijn van Broekhoven baarde opzien door zomaar twee keer op rij in de competitie te winnen. Kees Polderman kreeg de nederlaag aangesmeerd, hoewel dit totaal niet nodig was. Merijn speelde slordig en Kees kreeg voordeel met een plus pion op c6 (Kees had wit). Dit was een lelijke doorn in het oog van Merijn. Kees maakte daarna een blunder en dat kostte een stuk. Gezien zijn open koning ook eigenlijk wel direct zijn partij met mat in weinig tot gevolg.

Xander Joosse speelde remise tegen Jean-Pierre van Gemert. Laatstgenoemde was na afloop niet echt tevreden over het resultaat. Het eindspel werd niet geheel goed behandeld. Jean-Pierre kwam zelfs een stuk voor. Na geknoei moest hij dat ding weer teruggeven, maar dan nog zou de stelling erg voordelig voor hem geweest moeten zijn. Jean-Pierre zag de winst niet en Xander mocht zijn handen dichtknijpen met een remise.

170119 competitie18 02

Jean-Pierre (links zittend) aan het peinzen tegen Xander. Op de achtergrond iemand
die wat aandacht wilde hebben.

 

Bram Baljeu had geleerd van zijn snelle afstraffing tegen Laura Tiggelman vorige week. Hij had zijn computer aangezet om nog eens te kijken wat er nou exact mis ging. Wolfgang Reichpietsch was de dupe van de inzet van de computer na de partij tegen Laura en moest zich gewonnen geven. 

Over Laura gesproken. Ze zeg haar zegentocht voort en won deze keer overtuigend van Joas Fontijn, die deze competitie nog altijd wacht op zijn eerste overwinning.

Competitie ronde 18

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: