Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

Zofyra Joosse wint het Jean de Deckertoernooi

Zaterdag 16 juli heeft Zofyra Joosse een bladzijde in de geschiedenisboeken van Schaak Klub Souburg geschreven. Sinds 1984, toen Richard Koolhoven de eerste editie van het Jean de Deckertoernooi op zijn naam wist te schrijven, is het nog nooit een meisje gelukt om dit toernooi, ter ere van onze oprichter van de schaak klub,  te winnen.

Tot afgelopen zaterdag. Met 7 uit 7 gaf ze iedereen het nakijken.

Titelverdediger en grootste favoriet, Xander Joosse, moest dit jaar genoegen menen met de 2e plaats, terwijl Laura Tiggelman, die niet haar droom als winnares kon waarmaken, op de 3e plaats eindigde.

Ook waren er 2 bekers voor de beste B- en C-speler. De B-prijs werd gewonnen door Manuel Lobbezoo en Giovanni Koolhoven legde beslag op de C-prijs.

De eerste 2 ronden gingen relatief makkelijk voor de spelers uit de A-groep. Alhoewel Giovanni Koolhoven (C-speler) het Laura Tiggelman in de eerste ronde knap lastig maakte en het lang duurde voordat Giovanni een pionnetje verloor en daarna de partij.

In ronde 3 stonden er al een paar krakers op het programma. Xander versloeg Laura, terwijl Zofyra Vincent op een punt achterstand zette.

Na deze ronde was er even pauze. En konden we de traditionele groepsfoto maken. Met helaas maar 21 van de 50 kinderen. Vervolgens reisden sommige kinderen af naar de bakker. 2 spelers moesten nog even aan de bak. Bij het 2-bordenschaak kampioenschap van de B-jeugd, moest er nog een barrage worden gespeeld tussen Scott Mulder en Manuel Lobbezoo. Het werd een spannende match waarin Manuel de eerste partij won door Scott plotseling mat te zetten. De overige partij kon alle kanten op en werd uiteindelijk door Scott gewonnen. Met de 1-1 uitslag werd Scott kampioen van het 2-bordenschaak kampioenschap.

Toen Laura in de 4e ronde klop kreeg van Zofyra was haar toernooi gespeeld. Xander kwam in deze ronde overigens goed weg tegen Sjoerd Verkerke (ook 3 uit 3). Met een dame tegen paard en toren voorsprong, gaf Sjoerd opeens zijn dame weg en was een spannend slot van deze partij teniet gedaan.

Na het rustig en gemoedelijk verloop van de eerste 4 ronden kwamen na de 5e ronde vele emoties los. Zofyra won de topper van Xander. Xander had een beter toreneindspel en met een pion meer en besloot hij af te ruilen naar een gewonnen pionneneindspel. Tenminste, theoretisch gewonnen. Toen Xander een rekenfout maakte was het plotseling Zofyra die gewonnen stond en deze winst niet meer uit handen gaf. Nadat alle gemoederen weer bedaard waren kon Zofyra in de 6e ronde haar titel veilig stellen. Een overwinning op Sjoerd (die slechts 1 punt achterstond) was dan nodig. Deze overwinning kwam er en geschiedenis werd geschreven. Xander herpakte zich tegen Vincent en heroverde hiermee in ieder geval de 2e plaats.

In de slotronde stond er nog heel veel op het spel voor de overige plaatsen. Manuel moest afrekenen met Xander om zeker te zijn om als beste B-speler te eindigen, want Scott stond slecht 1 punt achter en qua weerstandspunten ontliepen beide spelers elkaar niet veel. Xander won van zijn neefje en ook hier was het verdriet merkbaar. Nadat Scott zijn partij won bleek Manuel toch de meeste weerstandpunten te hebben zodat hij bij de prijsuitreiking naar voren mocht komen.

Laura en Vincent mochten in de laatste ronde gaan uitvechten wie er 3e zou worden. Vincent die zich bij voorbaat kansloos achtte werd er nog even op geattendeerd dat hij de laatste keer in de competitie van Laura had gewonnen en toen de titelaspiraties van Laura verloren liet gaan. Vandaag lukte dit niet en de teleurstelling was dan ook hier heel groot.

Giovanni die als C-speler prima partij bood tegen de 3 A-groep tegenstanders moest ook even in de wachtkamer of zijn prima toernooi met sterke tegenstanders beloond zou worden met een beker als aandenken. 4 C-spelers zaten hem op de hielen en die hadden een iets makkelijker programma. Wonder boven wonder wist geen van zijn concurrenten te winnen en mocht ook hij bij de prijsuitreiking  een welverdiende beker ophalen.

De foto’s staan op de facebook pagina van schaak klub Souburg.