Hoofdmenu


SponsorKliks, sponsor jouw sponsordoel gratis!

Evenementenkalender SKS

juni
28

20:00 - 00:00

juli
5

20:00 - 00:00

juli
12

20:00 - 00:00

juli
26

20:00 - 00:00

aug
2

20:00 - 00:00

aug
4

18:30 -

aug
16

20:00 - 00:00

aug
23

20:00 - 00:00

aug
30

20:00 - 00:00

Schaakpuzzels van de dag

Onze sponsors:

pantarhei

De Middelburger

 

Topslager Verboom

Schildersbedrijf Couleur

 

Jubileum Schaakklub Souburg

Afgelopen zaterdag vierde onze Schaakklub haar veertig jarig bestaan. Op 22 oktober 1976 was het Jean de Decker die de club oprichtte.

De club kende vele hoogtepunten en slechts weinig dieptepunten. Enkele hoogtepunten zijn de eigen jeugdopleiding. Okay. Eind jaren '00 was de jeugd even uit beeld, maar daarvoor heeft het talrijke spelers grootgebracht. Ook nu hebben we weer een goede en grote groep met talenten. Zijn zij over een aantal jaar de kopstukken van het eerste team? We zullen het zien. 

Verder heeft de club in 1986 een eigen clublokaal hetgeen best uniek genoemd mag worden in Nederland. Er zijn maar een paar verenigingen die ook een eigen gebouw hebben. Volgens mij mogen we hier als vereniging best trost op zijn. 

sks3

Ons clubgebouw in 2011.

Verder hebben we ons eigen jeugdtoernooi sinds begin jaren '80, genaamd het Pepernotentoernooi. En ook organiseren we elk jaar een aantal toernooien denkende aan het Schaakkroegen toernooi in Vlissingen, Open ZK Rapid schaken (inclusief 1800- toernooi), Open ZK snelschaken en niet te vergeten het traditionele Oliebollentoernooi. Verder wordt er al een tijdje het Zeeuws kampioenschap bij ons op de club gehouden al is de organisatie natuurlijk in handen van de ZSB. 

Okay. Genoeg over het verleden. Nu naar de jubileumfestiviteiten. De organisatie, in de persoon van Merijn van Broekhoven en ene Roeland Alders, had het deze keer gemund op een interne aangelegenheid. In de middag een schaakevent met aansluitend een feest met partners. Helaas moest ons feestbeest Corné Boogaard verstek laten gaan wegens een griepje. 

Met het schaken begonnen we rustig met Rapidschaken. De deelnemers waren een beetje bang voor tussentijdse acties, maar die kwamen er (nog) niet. Opvallend was wel dat alle zwartspelers wonnen in deze ronde.

40 jubileum01

Kees Polderman hier in actie tegen Merijn van Broekhoven.

De tweede ronde was 960-chess. 960-chess houdt in dat de stukken random neergezet worden. Voor sommige mensen pakt dit alleen maar goed uit aangezien de theorie een beetje ontbreekt. Zo moesten Paul van Rooijen en Henrik Westerweele tot het gaatje gaan. Hun partij eindigde uiteindelijk onbeslist.

 

40 jubileum02

Paul van Rooijen genietend van een kopje koffie tegen Henrik Westerweele.

Om de wat mindere spelers ook een kans te geven speelden de meeste ronde de toppers tegen elkaar. In de derde ronde juist niet want als thema stond het weggeefschaken op het programma. Het lijkt heel simpel, maar het spel is moeilijker dan gedacht. Er komt een hoop tactiek bij kijken. Heel toevallig moesten de gebroeders Hekhuis tegen elkaar. De heren hebben voor de lol al regelmatig tegen elkaar gespeeld en Remco had het aardig in de schmissen. De eerste onderling werd dan ook gewonnen door de jongste Hekhuis telg. Jeroen zijn loper moest alles verplicht slaan en fungeerde zo als Pacman. Het zure is dat je daar dan vaak niets meer tegen kunt doen.

40 jubileum03

Remco (links) speelde verdienstelijk 1-1 tegen zijn grote broer Jeroen.

De vierde ronde werd er doorgeefschaken gespeeld. De indeling was best leuk. Jeroen en Robin tegen elkaar aangezien deze spelers toch wel het handigst zijn met hun vele Zeeuws kampioenschappen. Jeroen speelde met Tom en Robin met Kees. Voor Tom en Kees een openbaring, want beiden hadden nog nooit het doorgeven gedaan. Jeroen en Tom wisten uiteindelijk te winnen, ook omdat Robin pardoes mat stond. Ander spectakel was er bij de duo's Jean-Pierre van Gemert/Alex Jonkeer-Martin Koolhoven/Martin de Bock. Martin en Martin wisten uiteindelijk de winst te grijpen. 

 

40 jubileum04

De wat bijzondere duo's Jeroen Hekhuis/Tom van Gemert waren hier te sterk voor Robin Bosters en Kees Polderman.

De vijfde ronde was een erg lastige. Bij de jeugd wordt regelmatig het Raindropchess gebruikt. Dit is om de jeugd meer tactiek bij te brengen. Door middel van het positioneren van de stukken leert de jeugd hier veel van. Ook bij de senioren was het erg leuk om te zien hoe iedereen probeerde de tegenstander te pakken te nemen.

In de zesde ronde werd er gedobbeld. Aan de hand van wat je gooit moet je een stuk zetten. Hierbij komt ook een dosis geluk kijken. Albert bleef bijvoorbeeld Roeland verschillende keren schaak zetten. Roeland kwam hier mee weg en met een keer schaak zetten bij Albert greep Roeland de winst. Een waar spectakel was er bij de partij tussen Tom van Gemert en Henrik Westerweele. Steeds was het onduidelijk wie er zou winnen. Na een paar keer misgegooid te hebben en waar de tijd bijna verstreken was kreeg Tom een sportief remiseaanbod van Henrik. Dat aanbod werd natuurlijk dankbaar aangenomen. Zeer sportief Henrik!

De laatste ronde was het zogenaamde gongschaken. Bij een opdracht van de wedstrijdleiding moeten de spelers bijvoorbeeld een bord opschuiven of bord wisselen. Kortom hectiek alom. Was erg leuk om te zien hoe sommige spelers die bij een gewonnen stelling prompt bij een verloren stelling plaats moesten nemen.

40 jubileum05

Edgar van Boven (rechts) kwam ook even buurten. Hij mocht meteen aanschuiven.

Uiteindelijk bleek Jeroen de beste/gelukkigste van het toernooi en wist hij met 6 punten het toernooi te winnen.

Eindstand na 7 ronden:
1. Jeroen Hekhuis 6,5
2. Henrik Westerweele, Paul van Rooijen 6,0
4. Robin Bosters 5,5
5. Roel Schroevers 5,0
6. Jean-Pierre van Gemert 4,5
7. Martin Koolhoven, Albert Vermue, Martin de Bock, Remco Hekhuis 4,0
11. Alex Jonkheer 3,0
12. Tom van Gemert 2,5
13. Edgar van Boven 1,5
14. 'Corné Boogaard', Joas Fontijn, Kees Polderman 1,0

Dan het avondprogramma. 

Nadat de partners van de schakers gearriveerd waren kon er aangevangen worden met een prima verzorgd buffet. Het was lekker smikkelen. 

40 jubileum06

Kees Polderman (links) met onder andere wederhelft (links van hem).

40 jubileum07

Roel Schroevers was deze dag ook in de gelegenheid om het feestje mee te vieren.

40 jubileum08

Ook enkele Souburgse jeugdspelers aten lekker mee.

Na het eten was het tijd voor een klein quizje onder leiding van de heren Van Broekhoven en Alders. De partners moesten ook meedoen, want daar had de organisatie ook een paar pittige vragen voor bedacht. De partners moesten wat dingen van hun schakende man raden. Sommige zaken gingen prima, maar enkele gaven toch wat moeilijkheden. Volgende keer meer thuis vertellen heren. Je zie dit kan altijd van pas komen.

40 jubileum09

De dames werden bij elkaar gezet. Ook de jeugd mocht proberen te raden wat papa allemaal uitspookte met het schaken.

40 jubileum10

De schakers hier druk bezig met het bedenken van een passend antwoord.

De heren hadden een andere quiz, althans deel 1. Dit bestond voor de heren uit een kennisquiz over de club. Uiteindelijk bleek Jeroen het meeste te weten van de quiz en moest René genoegen nemen met een tweede plaats, waar Remco derde werd. Bij de dames was het heel toevallig de wederhelft van Jeroen die het meeste wist. Ook hier was er bij de familie Tiggelman slechts zilver aangezien Tina genoegen moest nemen met een tweede plaats. Derde werd de vrouw van Merijn (Debora). Bij de jeugd was er wel succes bij de Tiggelmannetjes. Zowel Laura als Vincent hadden 38 punten en dat is beter dan Esther, de partner van Jeroen die maar een score had van 37 punten. Stijn, de zoon van Albert deed het ook prima met z'n 36 punten.

Kortom een geslaagd jubileum. Op naar de volgende editie! 

De organisatie wilt de leden die aanwezig waren nog hartelijk danken voor de gezelligheid en het enthousiasme. Voor de leden die helaas verhinderd waren. Jullie zien nu wat wat jullie gemist hebben. Uiteraard verwachten we daarmee ook jullie op het volgende jubileumfeest. ;-)

 

Afdrukken Download
  • Geen reacties gevonden
Voeg opmerking toe

Volledige nieuwsartikelen: