Hoofdmenu


SponsorKliks, sponsor jouw sponsordoel gratis!

Evenementenkalender SKS

nov
22

20:00 - 00:00

nov
24

13:00 - 19:00

nov
24

13:00 - 19:00

nov
29

20:00 - 00:00

dec
6

20:00 - 00:00

dec
6

20:00 - 00:00

dec
6

20:00 - 00:00

dec
13

20:00 - 00:00

Schaakpuzzels van de dag

Onze sponsors:

pantarhei

De Middelburger

 

Topslager Verboom

Schildersbedrijf Couleur

 

Niels Schelleman wint het Pepernoten toernooi

Zaterdag 3 december heeft Niels Schelleman van Schaak vereniging Landau de 35e editie van het Pepernoten toernooi op zijn naam geschreven. Hij bleef clubgenoot Bas van Doren op weerstandspunten de baas.

pp Niels

Niels Schelleman wint het pepernoten toernooi

Nadat de souburgse jeugd de speelzaal had aangekleed met borden, stukken en klokken, opende voorzitter Albert Vermue het schaaktoernooi. Helaas waren er dit jaar slecht 66 kinderen die achter de borden deelnamen elk jaar hopen we de grens van 100 te halen. Terwijl Albert de groepsleiders aan de kinderen voorstelde, bleken we een technisch mankement te hebben. De laptop kon geen verbinding krijgen met de printer. En met 5 groepen is het uitprinten van de indeling en tussenstanden eigenlijk wel handig. Gelukkig brachten smartphones en ouderwets schrijfwerk de oplossing en konden de kinderen klokslag 10.30 uur met hun eerste partij beginnen. Ondertussen ging Roeland huiswaarts om zijn printer op te halen.

In de AB-groep speelden 11 kinderen 7 ronden Zwitsers. Op voorhand was deze groep al spannend, omdat 5 spelers nog kans maakten om de Zeeuwse GrandPrix te winnen. In de eerste ronde sloeg Niels Schelleman gelijk al toe door favoriet Bas van Doren, van Landau,  te verslaan. In de 5e ronde volgde de eerste nederlaag voor Niels. Eliza de Jong versloeg hem. Omdat Bas na zijn nederlaag in de eerste ronde de rest van de partijen had gewonnen stonden beide spelers, met nog 2 speelronden, met 4 uit 5 aan de leiding. Zowel Niels als Bas maakte geen fout en zodoende moesten weerstandspunten de doorslag gaan geven. Niels bleek er 2 meer te hebben en won dus het Pepernoten toernooi. De 2e plaats was voor bas in ieder geval genoeg om de GrandPrix op zijn naam te schrijven. Eliza de Jong (Sv Goes) werd met 5,5 uit 7 3e in de AB-groep

In de C-groep speelden 13 kinderen 7 ronden Zwitsers. Er waren 8 kanshebbers in deze groep en allemaal aan elkaar gewaagd. Zelfs Nina de Putter (Terneuzen) en Luna Morote (Landau) die een groep hoger speelden behoorden tot deze kanshebbers.

Dat de kinderen aan elkaar gewaagt zijn bleek wel met ingaan van de laatste ronde. Nina die in de tweede ronde nog verloor van Laura Tiggelman (SK Souburg) ging met 5 uit 6 aan de leiding, maar werd gevolgd door 5 spelers met 4 uit 6. Martijn Schelleman had de eer om Nina in de laatste ronde te laten struikelen, maar de slimme Nina nam geen risico’s in de opening en bood remise aan. Dit werd door Martijn geaccepteerd waardoor Nina de C-groep op haar naam schreef. Wel waren er nu twee plaatsen te verdelen voor de overige 4 spelers, want bij een winstpartij zou Martijn worden gepasseerd. Dit lukte Fardin Hematyar als eerste. Toen Xander Joosse verloor van Luna Morote bleef er nog 1 bord over. Laura Tiggelman speelde als laatste tegen Thibaut Wilmsen (KGSRL Gent). Dit spannende schaakspektakel werd door de sterk spelende Laura gewonnen. Nina was al kampioen en de computer moest gaan berekenen wie op de overige plaatsen zou komen te staan.

PP Nina Fardin

De C-groep was ongekend spannend met Nina de Putter als winnares

Fardin en Laura bleken behalve evenveel punten, ook evenveel weerstands en sonnerberger punten te hebben. helaas voor de souburgse speelster had Fardin het onderlinge treffen gewonnen en mocht hij de betere gevulde enveloppe mee naar huis gaan nemen.

In de D-groep kwamen de Zeeuwse spelers er niet aan te pas vandaag. De Belgische Tyani de Rycke (LSV Chessspirant) was oppermachtig en won met 9 uit 9. Elias de Reese (KGSRL Gent) werd met 6,5 punt tweede. Hij had net iets meer weerstandspunten dan Marieke van Essen (De Pion Roosendaal) die op de derde plaats eindigde. De zeeuwse toppers Zofyra Joosse, Jason Haasbroek  en Vincent Tiggelman(Souburg), Sven de Putter (Terneuzen) en Mare Morote (landau) vielen buiten de top vier. Sven (E-speler) besloot met de D-groep mee te doen, omdat hij het E-GrandPrix reeds al op zijn naam had geschreven.

pp D groep

Tyani de Rycke ontvangt de 1e prijs

In de E-groep stond vandaag geen maat op Arne Nemegeer (Rapid Aalter). Met 8 uit 9 bleef uit zijn concurrentie voor. Deze groep speelde 9 ronden zwitsers, maar na de 6e ronde was er een herindeling zodat de spelers elkaar 2 keer zouden tegen kunnen komen. Leen Deleu had zodoende de kans om zich na haar verliespartij in de vierde ronde tegen Arne, te revancheren. In de achtste ronde bracht ze Arne zijn enige nederlaag toe. Zus Karen Deleu kon hier echter niet van profiteren en eindigde met een half  punt minder op de tweede plaats. Alexander Malfiet (LSV Chesspirant) werd derde. Onze souburgse hoop, Manuel Lobbezoo, kwam met 4 uit 9 niet in de buurt van het podium. Ook Jari Groen (Sv Goes), die de laatste weken goed in vorm is, kon vandaag geen ijzer breken. Hij had een totale off-day vandaag en bleef net als Manuel op 4 punten steken.

pp Arne deleu

Arne in actie tegen één van de zusjes Deleu

De F-Groep was met 11 van de 16 spelers goed bezet met SKS-ers. Het werd een nek aan nek race tussen Brandon Haasbroek en Giovanni Koolhoven. Brandon had in de eerste ronde al een half punt verloren (of gewonnen, want hij stond achter toen tegenstander Tim de Pooter remise aanbood), Terwijl Giovanni de ene na de andere speler en concurrent versloeg.

Met 4 uit 4 ging Giovanni als koploper de pauze in, waarin alle deelnemers een lunch kregen met als favoriet het broodje worst.

Nadat de buikjes waren gevuld, ging het toernooi verder met de klapper Giovanni tegen Brandon. Brandon die al vaker dit seizoen van Giovanni verloor was op zijn hoede en speelde veel voorzichtiger dan al zijn andere partijen. Het werd dan ook een spannend potje schaak waarin Brandon een dubbele aanval met zijn loper kon doen en zodoende een kwaliteit won. Deze voorsprong gaf hij niet meer weg en nam de leiding in het klassement over. In de rest van de partijen maakte Brandon geen fout en won hij met 8,5 uit 9 de F-groep. Giovanni eindigde op de 2e plaats en dat was weer genoeg om de GrandPrix van de GH-spelers te winnen. Simon van Veen (Terneuzen) wist de derde plaats te bemachtigen. Hij bleef Tim de Pooter (Landau) nipt voor.

PP Bradon Gio

Brandon en Giovanni in actie in de, achteraf, beslissende partij

 

Knap waren de 4 punten die Berk Mustafov, de jongste deelnemer van vandaag, had gescoord.

Nadat voorzitter van Schaak Klub Souburg, Albert Vermue, de prijzen had uitgereikt was het de beurt aan Nick Dubbeldam om de GrandPrix prijzen te overhandigen. Er waren veel Soubugse spelers in de prijzen gevallen.

In de C-groep is Xander Joosse winnaar geworden. Ook Laura Tiggelman mocht een gevulde enveloppe ontvangen..

De D-groep ging de eerste prijs naar Zofyra Joosse, Vincent Tiggelman legde beslag op de tweede plaats en Jason Haasbroek mocht de enveloppe voor de vierde plaats in ontvangst nemen.

In de E-groep viel Manuel Lobbezoo helaas net buiten de prijzen.

De F-groep werd ook gewonnen door Souburg. Brandon Haasbroek legde beslag op de eerste plaats; gevolgd door Jens de Visser.

De H-groep werd tot slot een prooi voor Giovanni Koolhoven. Hij bleef in een spannende strijd Tim de Pooter van Landau voor. Britt de Visser werd in deze groep 3e.

Nadat alle prijzen waren uitgereikt vertrokken de deelnemers met een goed gevulde zak pepernoten en een herinneringsvaantje naar huis. 

 

De foto's van Roeland Alders staan ondertussen op Flickr.

 

De eindstanden

 

 

Afdrukken Download
  • Geen reacties gevonden
Voeg opmerking toe

Volledige nieuwsartikelen: