Hoofdmenu


SponsorKliks, sponsor jouw sponsordoel gratis!

Evenementenkalender SKS

juni
28

20:00 - 00:00

juli
5

20:00 - 00:00

juli
12

20:00 - 00:00

juli
26

20:00 - 00:00

aug
2

20:00 - 00:00

aug
4

18:30 -

aug
16

20:00 - 00:00

aug
23

20:00 - 00:00

aug
30

20:00 - 00:00

Schaakpuzzels van de dag

Onze sponsors:

pantarhei

De Middelburger

 

Topslager Verboom

Schildersbedrijf Couleur

 

SKS jeugd: Vakantieschaak toernooi speelavond 1 en 2

Terwijl sommige kinderen in de herfstvakantie heerlijk in Spanje of Italië bivakkeerden waren er ook schaak diehards die één of twee vakantievrijdagen naar de schaakclub zijn gekomen.

Tijdens de vakanties spelen we om het vakantieschaak kampioenschap waarin de kinderen van de A-groep dit seizoen middenspellen gaan oefenen en de kinderen van de B-groep spelen het 2-borden schaak toernooi.

In de A-groep stond deze 2 vrijdagen de geïsoleerde pion centraal. De eerste vrijdag kregen de kinderen een voorbeeld partij te zien, waarin de voordelen van een geïsoleerde pion centraal stonden. Het doorschuiven van de geïsoleerde pion, waarna er allerlei aftrekaanvallen mogelijk zijn stond deze avond centraal.

De kinderen kregen na de instructie een uitspeelstelling die ze een keer met wit en een keer met zwart moesten spelen. In de uitspeelstelling zat een grap verborgen die wit een makkelijke winst op zou leveren (uiteraard met het doorschuiven van de geïsoleerde pion). Zofyra en Scott bleken de instructie gelijk te hebben opgepakt en kozen voor de juiste voortgang van de uitspeelstelling.

Opvallend was dat met deze “gewonnen” stelling voor wit, zwart 6,5 punt wist te scoren en wit 5,5 punt !!!

VS partij 1

 In deze stelling kan wit met 1.Lxf6 - Pxf6 (niet 1. ... - Lxf6 wegens 2. Pxd5 - exd5 3. Dxf6 met stukwinst) 2. het thematische d5 spelen. waarna wit in alle varianten wint.

De 2e speelavond werd uiteraard de vorige uitspeelstelling besproken en voorbeelden getoond van koningsaanval motieven die bij de geïsoleerde pion horen. Daarna volgde een nieuwe instructie partij, waar het spelen tegen de geïsoleerde pion centraal stond. Hoe kan zwart de pion zwak maken? , waar moeten de zwarte stukken staan?

Vervolgens werd er weer een uitspeelstelling met de witte en zwarte stukken gespeeld. Maar deze keer was de stelling gelijkwaardig.

Opvallend was dat het deze keer veel witspelers wel lukte om de geïsoleerde pion door te kunnen schuiven en zo verloor Xander zelfs tegen Zofyra zijn dame door een aftrekschaak.

vs2

 De stukken manoeuvre voor zwart Pe7, Lc6 en Paard naar d5 of f5 stond vandaag centraal

                     vs3                    vs4

Na de 2 speelavonden staan Zofyra en Sjoerd met 4 uit 4 aan kop.

 

De B-groep speelt het 2-bordenschaak kampioenschap. Tegen je tegenstander speel je dan niet aan één bord, maar op twee borden tegelijkertijd. De kinderen vinden het heel leuk om te spelen. Zelfs Brandon die dit jaar in de A-groep speelt was teleurgesteld dat hij geen 2-bordenschaak mocht spelen.

                   vs1                 vs2

Na 2 speelavonden gaan Thomas, Jens en Roan aan de leiding. 

De tussenstand van de A-groep

De tussenstand van de B-groep

Afdrukken Download
  • Geen reacties gevonden
Voeg opmerking toe

Volledige nieuwsartikelen: