Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

  • Jos komt met de schrik vrij

    Merijn van Broekhoven heeft bijna voor een stunt kunnen zorgen in de interne competitie. Tegen Jos van der Kaap had hij de winst voor het grijpen. Hij tastte echter lelijk mis en Jos won alsnog. René Tiggelman blijft aanhaken in de strijd om de titel door een redelijk eenvoudige overwinning op Eric Bouman te boeken.

    Jos had in zijn partij tegen Merijn al snel een prima stelling te pakken. De witte stukken van Merijn stonden wat onhandig en het leek een kwestie van tijd totdat de witte stelling in zou storten. Dat gebeurde niet. Sterker nog, Merijn stond opeens gewonnen door een wat mindere zettenreeks van Jos. De volgende stelling kwam op het bord en deze gaf Merijn toch wel goede mogelijkheden op een punt. 

    Wit: Merijn van Broekhoven
    Zwart: Jos van der Kaap
    Wintercompetitie 2023/2024 ronde 27

    2324 Ronde27 01

    Stelling na Txd8.

    Nu staat de f-pion twee keer in omdat de toren van f8 terug moest slaan op d8. Er volgde: Pxf4 Kf5. Nu staan er twee stukken in. Je kunt zowel de toren en paard dekken met Kf3 en Kg3. Merijn die toch wel een beetje in tijdnood zat koos voor Kf3 en bood remise aan. Na Kg3 zou Jos denk ik wel overwogen hebben het halfje aan te nemen. Na Kf3 echter niet meer. Jos verontschuldigde zich eigenlijk een beetje en speelde Pe5+! Daarmee gaf Merijn zijn mooie stelling in een klap weg. Een bittere pil voor hem, opluchting voor Jos.

    René kende weinig moeite met Eric Bouman. Het was wel even manoeuvreren, maar zijn stelling werd beter en beter. Het krachtsverschil was simpelweg  te groot.

    Roeland Alders kwam nooit in de problemen tegen Erik Wolf, maar speelde niet echt overtuigend. Twee winnende voortzettingen werden gemist, maar de stelling bleef in orde. Uiteindelijk was het toreneindspel gemakkelijk naar winst uit te voeren.

    Alex Jonkheer had al snel de dame van Wessel Kuiper te pakken. Met een loper op f4 stond de dame op e3 in en met een koning op c1 is dat toch wat minder plezant. Uiteindelijk kwam Wessel met twee stukken tegen een dame nog best ver. Alex kon uiteindelijk de partij toch naar zijn hand zetten.

    Raymond van de Ven won van Ruud Stroo. In het eindspel stond hij twee pionnen meer en dat was voldoende voor de volle mep.

    Ralph den Nederlanden zet zijn goede reeks voort. Nu won hij snel een pion van Arno Boutens en kwam de zege nooit in gevaar. Arno kon eigenlijk weinig tot niets uitvoeren en Ralph wikkelde professioneel alles af waarmee een gewonnen stelling over bleef.

    Joas Fontijn offerde een loper, maar kwam bedrogen uit. Tegenstander Jan Engelen kon de loper gewoon slaan en het ging in de verste verten geen mat. Met een stuk meer was het voor Jan geen probleem meer om te winnen.

    Kees Polderman en Frans Baljeu wilde beiden niet winnen. Toch was het Kees die een punt mee naar huis mocht nemen. Vanuit de opening had Kees het beter kunnen doen. Frans kreeg echter de overhand. Daarna had Kees opeens een stuk meer. Even later niet meer en had hij weer een verloren stelling met een dubbel toreneindspel en vervelende pionnen van Frans. Na even later weer even te kijken leek het bijzonder genoeg remise te worden. Nog meer bijzonder was dat Kees won. Hoe is mij echt een raadsel.

    Erik Breure deed in zijn partij tegen Ingel  Baaijens de verliezende damezet, terwijl hij ook de winnende damezet had kunnen doen in dezelfde stelling. Het was verder een leuke partij voor de neutrale toeschouwer en de fik zat er goed in. Ingel trok echter aan het langste eind.

    Competitie 2023/2024 ronde 27

    Beker van Souburg 2024

    Dan de Souburgse Beker. Vorige week versloeg Jos René naar een barrage. De normale partij eindigde onbeslist en moest de rapidpartij de beslissing brengen. Al snel was Jos klaar met een zege nadat René de opening misbruikt had.

    Jos moet het in de finale opnemen tegen Hans Groffen. Hans won van Henrik Westerweele. Henrik deed het naar Hans zijn zeggen niet goed in een Hollandse opening. De stelling was daarmee ook goed voor Hans. Henrik kon dan ook niet meer voorkomen dat de zeer sterke HWP-speler de finale bereikte. De loting wees uit dat Jos het met de witte stukken mag proberen in de finale.

    Uitslagen halve finales
    Hans Groffen * - Henrik Westerweele 1-0
    René Tiggelman - Jos van der Kaap * remise, 0-1
    * Door naar de finale.

    Finale
    Jos van der Kaap - Hans Groffen

Vol bravoure gingen we afgelopen vrijdagavond naar Axel om onze bekerwedstrijd te spelen tegen Landau. Na de wedstrijd was de bravoure wel iets verdwenen, maar het was nog een gezellige nazit met onze sympathieke tegenstanders.

Voor de wedstrijd werd de loting verricht. We lootte zwart op de oneven borden.

Anton mocht op bord 4 aantreden tegen Aäron Zootjes. Anton was tevreden over zijn opening. Het duurde even voordat hij zijn fianchetto kon opzetten, maar na de opening was de stelling in evenwicht. Beide spelers hadden hun stukken goed ontwikkeld. Anton had een batterij  kunnen creëren op h6, wat later cruciaal zou zijn. Aäron sloeg met zijn paard een gedekte pion op e4. Deze kon Anton slaan, maar dan zou zijn tegenstander het overwicht hebben in het centrum. Anton leek alles wel op orde te hebben, maar na de ruil van dames verloor hij een stuk. Hierna speelde de tegenstander de partij netjes uit. In de analyse bleek later dat Anton Lxh6 had moeten spelen. Hiermee kon hij eeuwig schaak forceren.

Ralph had de Owens verdediging op het bord tegen Ronald Janssens op bord 3. De tegenstander van Ralph speelde d4 en e5. Hierdoor kreeg de loper van Ralph goed zicht op de gerokeerde koning. Het middenspel was aardig chaotisch. Al vroeg kon Ralph zijn paard niet meer bewegen, aangezien er een Greek gift gespeeld zou worden. Verrassend genoeg gaf zijn tegenstander het loperpaar op, waarna hij kampte met een geïsoleerde a + h pion en een dubbelpion op de d en f lijn. Deze pionnen waren prachtige aanvalsdoelen voor Ralph, maar hij hapte te vroeg, wat er voor zorgde dat er een matdreiging ontstond. Deze matdreiging kon Ralph alleen afwenden door een aantal pionnen op te offeren. Uiteindelijk waren de 3 vrijpionnen van zijn tegenstander iets teveel van het goede voor de koning en paard van Ralph.

Met een 2 – 0 achterstand zat er alleen nog een barrage in. Gezien de stellingen op bord 1 en 2 was daar nog weinig hoop op.

Merijn speelde op bord 2 tegen de sympathieke oud-Souburger Ronald de Pooter. In een Engelse opening speelde Merijn de lange rokade. Hij was alleen vergeten om f4 spelen. Hierdoor kon Ronald de pion op f2 met zijn loper slaan. Merijn speelde met een open f-lijn, terwijl zijn tegenstander zijn stukken in de stelling van Merijn plantte. Merijn won de pion terug, maar moest de kwaliteit teruggeven. Merijn won de kwaliteit weer terug en kwam zelfs weer een pion voor. Het gevolg was echtere dat de stelling van Merijn een ruïne was. Na de gedwongen ruil van dames kon Merijn niet meer voorkomen dat de toren en lopers van zijn tegenstander het onvermijdelijke kon voltrekken. 

De wedstrijd was gespeeld, maar de eer kon nog gered worden.

Henrik speelde op bord 1 tegen Arjo Arendse. In een Franse doorschuifvariant kreeg Arjo het initiatief en veel ruimtevoordeel. Arjo verzuimde een paar keer om f5 te spelen i.p.v. daarvan probeerde hij het op de damevleugel. Helaas zonder succes. De stelling raakte weer in evenwicht, nadat Henrik zijn slechte witveldige loper mocht ruilen. Uiteindelijk kwam Henrik als eerste in tijdnood, maar uiteindelijk kon Henrik een pion geven en daarmee eeuwig schaak forceren.

IMG 2425

verslag: H. Westerweele

 

Vrijdag de 13e speelde Souburg zijn bekerwedstrijd tegen Middelburg. Normaal gesproken is Souburg de favoriet tegen Middelburg, maar in deze bekerwedstrijd was Middelburg de favoriet. Dit jaar was de animo voor een bekerteam nihil binnen Souburg. Zodoende traden we aan met spelers uit het B & C team.

 

Na loting kregen we zwart op de oneven borden en konden we iets verlaat in het volle clubgebouw van Middelburg van start gaan.

 

Na een uur spelen moest Jan zijn koning omleggen. In een Engelse opening kwam hij beter te staan tegen Arjan van Tuijl op bord 4, maar pardoes gaf hij met een vorkje zijn dame weg en was de partij gespeeld. Jammer, want Jan speelde zeer degelijk tot dat moment.

Op bord 1 speelde Henrik weer tegen Marcel Nellen. Marcel speelde iets te opportunistisch en na een verkeerd offer in de opening kwam hij gelijk verloren te staan en niet veel later stond hij ook nog mat.

Op bord 2 en 3 was de strijd een stuk spannender.

Op bord 3 speelde Vincent met de zwarte stukken tegen Alex Jonkheer net als de dag ervoor in de interne competitie van Souburg. Lange tijd ging de partij gelijk op, maar uiteindelijk kwam Alex twee pionnen voor te staan en moest Vincent in tijdnood verdedigen. Dit was teveel gevraag en zodoende was het 2 – 1 voor Middelburg.

Op bord 2 was Carl onze invaller. Hij werd op het laatste moment opgeroepen, omdat Anton met griep thuis zat. Carl speelde met de witte stukken tegen Aart Kögeler. Zijn tegenstander had gedurende de partij wat overwicht, maar naarmate de partij vorderde kreeg Carl toch een gelijk stelling in de vorm van een toreneindspel. Tot in de late uurtjes probeerde Carl de winst te forceren. Mogelijk was deze winst er ook, maar de remise lag altijd op de loer. Uiteindelijk werd het ook remise.

 

Al met al een spannende wedstrijd, maar we kwamen net iets te kort in de eerste ronde van de bekercompetitie.

 

Gedetailleerd:

 

Middelburg – Souburg 2,5 – 1,5

 

Marcel Nellen (1800) – Henrik Westerweele (1892) 0 – 1

Aart Kögeler (1725) – Carl Schoor (1675) remise

Alex Jonkheer (1569) – Vincent Sleuyter (1652) 1 – 0

Arjan van Tuijl (1568) – Jan Engelen (1236) 1 – 0

 

 

 

Na een lange reis i.v.m. werkzaamheden aan het spoor kwamen we uiteindelijk na 1,5 uur aan bij de speelzaal in Sas van Gent. Om 20.00 uur stond de wedstrijd HWP A – SKS Bop het programma. 

HWP A was enigszins verzwakt aan de wedstrijd gekomen, maar helaas konden we daar niet van profiteren. Willem was om 21.00 uur als eerste klaar, nadat hij in een gelijke stelling het remiseaanbod accepteerde van Manuel Colsen. Echter Manuel had al gezien dat bord 2 (Carl) en bord 1 (Henrik) verloren stonden en zo geschiedde ook .Carl kwam al snel in de problemen in een Evans Gambiet. Johan de Zwart speelde het Evans Gambiet netjes en kwam al snel goed te staan en na 75 minuten spelen kon Carl opgeven. Niet veel later konden de stukken bij Henrik ook in het doosje, nadat hij in 20 zetten van het bord werd geveegd door Marnix van der Zalm in een Pirc. Albert zorgde voor het enige lichtpuntje door in een mindere stelling wat rommelkansen te creëren en vervolgens ook te benutten en zo won hij van Martin Stam op bord 3. En zo konden we weer om 22.00 uur huiswaarts keren. In een sfeervolle auto, maar wel met een nederlaag op zak.

 

Gedetailleerd: 

HWP A​- SKS B

Marnix van der Zalm (2054)​-​Henrik Westerweele(1913)​1 – 0

Johan de Zwart (1910)​​-​Carl Schoor (1690)​​1 – 0

Martin Stam (1782)​​-​Albert Vermue(1655)​​0 – 1

Manuel Colsen (1558)​​-​Willem Brouwer (1639)​​ remise

Op bord 1 speelde Henrik met de zwarte stukken tegen Erwin Kloosterman. Erwin is een d4 speler en hij staat bekend om zijn solide en positionele spel.Het lukte Erwin ook vrij eenvoudig om een solide stelling te creëren en het lukte Henrik vervolgens niet om deze witte stelling te kraken. Er ontstond een gesloten stelling met geen enkele zwakte voor wit en een zwarte stelling met een kreupele witveldige loper. Vervolgens ging Henrik een mogelijke zetherhaling uit de weg en stortte zijn kaartenhuis ook nog eens in. Erwin won simpel een kwaliteit en tikte het eindspel eenvoudig uit.

Op bord 2 speelde Carl met de witte stukken tegen Niels de Feijter (de broer van)De opening van Carl was een op zich normale gang van zaken in de ruilvariant van Carl-Kann. Wel kon Niels op zet 13 met b5xa4 een pion slaan die Carl eenvoudig kon terughalen door eerst met Ld3xa6 een pion te slaan. Vervolgens zou Carl zich dan gaan richten op pion a4. Carl meende echter dat het nog beter was eerst Tf1-b1 te spelen en zich vervolgens dan op a4 te richten. Dat bleek een tegenvallende inschatting en Carl bleef dus één pion achter. Carl zag de partij al de mist ingaan en probeerde via een loperoffer op h6 nog een valletjeDe bedoeling was dan om ineens met de agressieve torens op c8 en g8 remise af te kunnen dwingen. Dat kon Niels echter nog net verhinderen waarna Carl kon opgeven.

Albert mocht met de zwarte stukken op bord 3 aantreden tegen de Goeseteamcaptain Hans Welten. Albert leek actief te staan, maar Hans stond als een huis en ook wel iets beter. Hans kon zijn voordeel uitbouwen doordat Albert teveel naar de partij van Henrik had gekeken. Albert lette te weinig op zijn verdediging en moest zijn meerdere erkennen. Een overtuigende overwinning van de Goese teamcaptain.

Willem maakte zijn debuut in Souburg B op bord 4 en onttrok zich aan de malaise van het team. David de Feijter (de broer van)was zijn tegenstander. David speelde de Leningradvariant van het Hollands tegen Willem. De variant leidt regelmatig tot scherp spel, maar in dit geval bleef het strategisch van aard. Willem opende op zet 14 de e-lijn en na het afruilen van de zware stukken over die lijn ontstond er een spannende dans van de lichte stukken met hun koningen. Beide spelers hadden op dat moment nog 7 pionnen. Op zet 28 verloor David door een beoordelingsfout een belangrijke pion waarna Willem de partij rustig naar zich toe wist te trekken. Prima pot!

Ondanks het prima potje van Willem kwamen we er tegen Goes B niet aan te pas. Het enige wat we voor elkaar hebben gekregen is  dat onze tegenstanders met een grote lach op hun gezicht naar huis toe konden.

Gedetailleerd:

Souburg B​​ 1729          ​​-​ Goes B​​​ 1803

Henrik Westerweele1925​​ -​ Erwin Kloosterman​ 1893 ​​0-1

Carl Schoor​​ 1715        ​​-​ Niels de Feijter​​ 1783​​  0-1

Albert Vermue​​ 1652      ​​-​ Hans Welten​​ 1779​​       0-1 

Willem Brouwer​ 1622     ​​-David de Feijter​​ 1755​​  1-0

 

verslag door Henrik Westerweele 

 

 

De Zeeuwse avondcompetitie werd de laatste jaren keurig beurtelings gewonnen door SKS A en Goes A. Ook dit jaar is het na slechts vier ronden al duidelijk dat het weer een two-horse race wordt. Misschien omdat de paardenrensport in Nederland nooit groot is geworden bestaat er  niet echt een Nederlands equivalent voor deze Engelse uitdrukking, maar voor schakers ligt de vertaling “tweepaardenspel” heel erg voor de hand. Een spel waarin Goes A intussen een kleine voorsprong op bordpunten heeft genomen. Het is natuurlijk dit jaar ook gewoon weer hun beurt om te winnen, al krijgt SKS A in de onderlinge wedstrijd (maart 2019) nog de kans de klok een keer tik-tak-tik-tak-tak te laten klinken.

 

Op de avond dat Goes A met 4-0 in Sas van Gent wist te winnen, mocht SKS A het opnemen tegen Goes B. Op het eind van de avond bleek Goes A een half bordpuntje verder te zijn uitgelopen. 

 

De wedstrijd begon goed toen Henrik Westerweele een bijzondere dubbele aanval op het bord kreeg tegen Niels de Feijter. Een paard op b6 viel een toren op a8 aan en een pion op e5 viel tegelijkertijd een dame op f6 aan. Welke logische zettenreeks hieraan vooraf zou kunnen zijn  gegaan was voor de andere Souburgers een vraagteken en ook Henrik zelf slaagde er tijdens de terugreis niet in een duidelijke uitleg te geven. 

 

In de partij van Jeroen Hekhuis leek het er even op dat zijn tegenstander Erwin Kloosterman bezig was een zeer gevaarlijke aanval op te zetten. Erwin’s optimisme was echter van korte duur. Het bleek allemaal niet goed genoeg doorgerekend en een leep lokzetje leverde Jeroen stukwinst op.

 

Rene Tiggelman had na zijn overwinning op Rinus Burgerhoff het prettige gevoel een goede partij te hebben gespeeld. Nu heeft hij dat wel vaker en meestal worden deze roze illusies verbrijzeld tijdens het naspelen van de partij met behulp van de computer. Dit keer was de gevreesde Gedroogde Kabeljauw echter opvallend mild in zijn oordeel: wit kreeg een voordeeltje en wist dat zonder echte pieken en dalen naar een vol punt uit te bouwen.

 

Als laatste Souburger was nu Roeland Alders bezig in zijn partij tegen David de Feijter.  Roeland werd vorig seizoen nog een beetje geplaagd door zijn teamgenoten omdat hij telkens in passieve slechte stellingen terecht kwam en tapt daarom dit seizoen uit een heel ander vaatje. Hij zette zijn stukken dit keer zeer actief neer.  Een positieve ontwikkeling, maar helaas was zijn stelling weer net zo beroerd als vroeger.  Gelukkig miste David een paar keer de sterkste zet, waardoor de actieve stukken remise door zetherhaling konden afdwingen. 

 

 

Goes B            - SKS A

Rinus Burgerhoff  - Rene Tiggelman     0-1

Erwin Kloosterman - Jeroen Hekhuis     0-1

Niels de Feijter  - Henrik Westerweele 0-1

David de Feijter  - Roeland Alders     rem

                                                                

 

 

Subcategorieën

Souburg B kansloos tegen Goes A

In de laatste ronde van de avondcompetitie heeft Souburg B met 0,5 – 3,5 verloren van Goes A.

Gedurende de wedstrijd werd er op geen enkel bord voordeel bereikt en op de uitslag viel daarom niks af te dingen.

Henrik was op bord 1 als eerste klaar tegen Joey Grochal. Joey maakte een foutje in de opening en door een tactisch grapje gingen bijna alle stukken eraf. Het eindspel wat overbleef was remise. Joey probeerde nog wel even, maar na zettenherhaling werd remise overeengekomen.

Brandon was onze supersub en speelde met wit op bord 2 tegen Louis Nieuwenhuijse. In een Hollandse partij had zwart het initiatief, maar er was nog niet zoveel aan de hand. Brandon bood remise aan, maar dit werd afgeslagen. Louis koos er vervolgens voor om met zijn pionnen op de koningsvleugel aan te gaan vallen. Helaas stonden de stukken van Brandon net op de verkeerde plek en kon hij de juiste verdediging niet vinden en moest Brandon capituleren.

Arno speelde op bord 3 met de zwarte stukken  tegen Rinus Burgerhoff. Nadat Arno in het begin van de partij een aanval op de damevleugel moest afslaan, leek hij iets beter in de partij te komen. Arno had ervoor gekozen om zijn Dame uit de penning te halen, maar hierdoor kreeg hij wel dubbelpion en ontstond er een half open g-lijn. Rinus dreigde vervolgens allemaal met nare zetten op h7. Arno kon dit nog wel pareren. Uiteindelijk was dit cruciale stelling.

Remisemogelijkheid.png

Indien Arno de Dames ruilt dan is het eindspel makkelijk remise te houden. Helaas koos Arno voor een andere voortzetting. Hierna speelde Rinus het keurig uit en moest Arno opgeven.

Vincent was op bord 4 nog als laatste bezig tegen Hans Welten. Vincent draait eigenlijk een heel goed seizoen, maar tegen Hans Welten wilde het maar niet vlotten. Vincent stond gedurende heel de partij steeds ietsjes minder. Helaas maakte Hans geen fout en het Toreneindspel wat overbleef was verloren.

Eindstand_Souburg_B_Goes_A.png

Het seizoen van Souburg B zit er op en we hebben ons gehandhaafd. Doelstelling gehaald.

Dank aan alle spelers die dit seizoen voor Souburg B hebben gespeeld!

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: