Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

  • Spanning stijgt in de competitie

    Het is een spannende strijd in de competitie. Wordt Jos van der Kaap voor het eerst in zijn glasrijke carrière kampioen van Schaakklub Souburg of wordt onze FM René Tiggelman voor de zestiende keer kampioen? Het verschil op de ranglijst is slechts 30 puntjes in het voordeel van Jos. Beide heren kunnen zich geen misstap veroorloven.

    Jos had het makkelijk want Alex Jonkheer kwam niet opdagen. Een gratis punt dus. René speelde tegen Frans Baljeu, zijn favoriete tegenstander. Ook René had het niet al te moeilijk en won eigenlijk vrij eenvoudig. 

    2324 Ronde28 01

    Frans Baljeu speelt hier nog even door tegen René Tiggelman (rechts), foto Jeroen Hekhuis

    Jeroen Hekhuis staat nu derde doordat hij Eric Bouman versloeg en omdat Henrik Westerweele en Roeland Alders niet aanwezig waren. 

    Erik Wolf versloeg Ingel Baaijens terwijl Raymond van de Ven te sterk was voor Melchior Snel.

    De confrontatie tussen Ruud Stroo en Joas Fontijn eindigde onbeslist en Jan Engelen en Erik Breure deelden eveneens het punt.

     

    Competitie 2023/2024, ronde 28

Afgelopen donderdagavond was het dan eindelijk zover, het enige bekerteam van Sk Souburg dat in de ZSB bekercompetitie acteert mocht aantreden tegen het derde team van HWP uit Sas van Gent. Om mogelijk te maken dat de sterspeler van HWP mee kon doen was de wedstrijd eerder al 2x met een week uitgesteld. Voor Souburg werd het voordeel van 1 team inschrijven duidelijk, nu waren er geen spelers die omdat ze in andere bekerteam spelen niet mee mochten doen. Met 3 invallers bepaalde de loting dat onze gasten eens met zwart aan het eerste bord speelden.

HWP III teamleider Ranco speelde aan bord 4 tegen onze JeePee. De laatste tijd scoort JP punt na punt en ook in deze partij liet hij zien in een uitstekende vorm te zijn. Hij pakte met zwart het initiatief, won vervolgens een stuk en ging voor een alles beslissende koningsaanval: 1-0.

Aan het derde bord speelde Roel de enige basisspeler van het bekerteam, hij speelde tegen reuzendoder William, met zijn rating van 1500 won William al eens tegen Sliedrecht van Wim Hokken (1999) en sinds donderdag kan hij er weer een hoop ratingpunten bijschrijven. Het begin van Roel was prima, kansen genoeg voor wit om de veel betere stelling te verzilveren. De juiste richting werd tot 4x toe niet gekozen waardoor William eenvoudig op de been bleef. Daar waar William steeds beter ging spelen in de partij, ging het met Roel hard bergafwaarts. Na een zet van William totaal over het hoofd te hebben gezien zou Roel op zet 44 gewoon eieren voor zijn geld moeten kiezen en remise maken. Om onduidelijke redenen werd ook dat pad niet gekozen en ging het van kwaad tot erger, een slordigheid op zet 48 kostte een kwaliteit waarna een alles of niets poging uiteindelijk na 59 loodzware zetten een einde maakte aan de partij: 1-1.

Helaas werd de bekerwedstrijd dus nog even spannend, Paul stond aan bord 1 onder druk tegen Rudy en moest in de tijdnoodfase ‘cool’ blijven om snelschaken te kunnen voorkomen. Nu is dat laatste aan Paul wel toevertrouwd. Het horloge ging uit en naast het bord, de mouwen werden opgestroopt en de partij ontwikkelde naar een eindspel met een sterk paard voor Rudy en een zwakkere loper voor Paul. In tijdnood bleef Paul rustig om voor het team het halfje binnen te roeien. Vlak voor het einde kreeg Paul zelfs kansen om het af te maken door vol voor de winst te gaan maar uiteindelijk gingen alle pionnen van het bord en werd het punt gedeeld: 2 ½ - 1 ½.

Conclusie: met alle punten door de invallers behaald gaat Sk Souburg een ronde verder in de ZSB-beker.

Sk Souburg                                                         - HWP III                                                              2 ½ - 1 ½

1.       Paul van Rooijen (1914)                 - Rudy van de Wynkele (1928)                     ½ - ½

2.       Max Toetenel (1871)                       - Adrie den Hamer (1776)                              1-0

3.       Roel Schroevers (1845) T               - William Baeten (1517)                                 0-1

4.       Jean-Pierre van Gemert (1780)   - Ranco Bogaard (0000) T                            1-0

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: