Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.

Souburg C boekt een mooie overwinning op Schouwen!

Op maandagavond schaken op Schouwen is én blijft bijzonder, al is het maar dan om – in deze tijd van het jaar - in het aardedonker over de Zeelandburg te kunnen rijden naar Zierikzee….

Onder leiding van Sjaak Spiegels werden de spelers achter de borden gezet. Op zich niks bijzonders,  maar al zittend achter de borden bleken er twee borden omgedraaid. Jaap werd samen met Martin Krijger in het “zonnetje” gezet waar normaliter bord één was. Zij werden namelijk onder een grote lamp gepositioneerd. Terwijl bord één tussen borden twee en drie was. Dit had te maken met de gezondheidstoestand van Martin Krijger. Door deze lamp kan hij gelukkig zijn favoriete spelletje blijven spelen….

Sipke speelde -  doordat hij de hoogste rating heeft van ons team - wederom op bord één. Tegen Sjaak Spiegels kwam Sipke in een Siciliaan niet erg goed te staan. Mede ook dat hij niet aan een aanval op de koningsvleugel toekwam, als ook de zwarte gefianchetteerde loper op g7 erg sterk was. Deze keek namelijk continue door Sipke zijn verdediging heen. Hij werd daardoor snel en op een vakkundige manier van het bord gezet, 0-1.

Merijn speelde op bord vier met zwart tegen Peter de Vrieze. Het leek er na een zet of zes op dat zwart meerdere zetten achter elkaar had gespeeld. De stukken van Merijn stonden namelijk erg actief en die van wit stonden in het gedrang. Na een ruilvariant van lichte stukken in het middenspel werd het een stelling van twee (passieve) torens voor wit tegen één toren, twee paarden en een verre vrijpion voor zwart. Het was voor Merijn een koud kunstje om de winnende combinatie te vinden, mede omdat de zwarte paarden dwars door de verdediging van wit galoppeerden, 1-1.

Jaap speelde op bord twee dus tegen Martin Krijger en stond al snel erg goed. Door een zwakke loper  van Martin als ook de vele (gedwongen) verdedigende zetten kon Jaap steeds meer ruimte pakken. Het was wachten op een goede afwikkeling nadat Jaap een kwaliteit had gewonnen. Jaap wachtte geduldig af, en op het juiste moment werd door Jaap de trekker overgehaald met een keurige overwinning tot gevolg, 2-1.

Martin zag dit gebeuren zittend achter bord drie en bood vrijwel direct remise aan. In een stelling die op het oog ook remise was; Een eindspel met ongelijke lopers en één pion meer voor Martin,  kon zijn tegenstander - Ben Snethorst - niet anders doen dan dit aanbod aannemen. Hiermee waren de matchpunten voor Souburg C in de tas!

Rest mij nog de gedetailleerd uitslag te vermelden:
 

Zierikzee A

   

Souburg C

 

1½ - 2½

Sjaak Spiegels

1818

-

Sipke Cuperus

1737

1 - 0

Martin Krijger

1713

-

Jaap van de Plasse

1610

0 - 1

Ben Snethorst

1390

-

Martin de Bock

1557

½- ½

Peter de Vrieze

1436

-

Merijn van Broekhoven

1488

0 - 1

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: