Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

Debuut Jos van der Kaap werpt zijn vruchten af

In de tweede ronde van de landelijke schaakcompetitie werd goede zaken gedaan door ons eerste team. Met 6-2 werd het derde team van HWP verslagen. Jos van der Kaap maakte met een fraaie overwinning een prima debuut voor Souburg.

De wedstrijd begon nog wat stroef. Aan de borden van Jeroen Hekhuis en Roeland Alders was er niet veel te beleven. Al snel werden de stukken geruild in de partij van Roeland. Zwart had nog ergens wel een vage kans om goed te komen te staan, maar dat zegt de computer. Je moet het maar zien. Het eindspel wat overbleef was zo goed als gelijk en daarmee werd dan ook remise overeengekomen.

Jeroen had hetzelfde. In een Siciliaan was het snel gelijk en werd ook daar geremiseerd. Beiden een toren en loper. Wellicht had de witspeler nog een iets prettigere stelling om door te spelen, maar Jeroen had alles onder controle.

Daarna brak het vuur los. Jos had zijn debuut voor Souburg en hij had zijn tegenstander al snel vastgezet. Die pakte een giftige pion op d4 en daarna was het enkel de witspeler die het initiatief had. De zwarte koning bleef op het midden van het bord en de witte stukken triomfeerden de zwarte stelling binnen. Een fraaie overwinning voor onze nieuwe aanwinst. 1-2.

2223 HWP3 Souburg1 01

Jos van der Kaap (rechts) ontspannen voor zijn gewonnen partij tegen Erik van de Wynkele.

Robin Bosters maakte er 1-3 van door zijn tegenstander op te rollen. De positionele opzet van Robin beviel de tegenstander niet en die was met veel tijd op zoek naar een weerwoord. Na een korte rokade van Robin vond de zwart speler het nodig lang te rokeren. Dat was niet handig want hij had niet snel een aanval op de koning van Robin terwijl Robin de boel kon openbreken. De arme zwarte koning kwam op de tocht te staan en er was geen houden meer aan. 1-3.

Rogier van Gemert maakte er 1-4 van door zijn agressieve tegenstander te counteren. De witspeler gooide al zijn pionnen naar voren en dat lijkt leuk, maar vaak is het ook zo dat er dan verzwakkingen komen. En simpele paardzet leverde eerst een pion op en daarna werd het voordeel uitgebreid. In de tijdnood kon het nog misgaan, maar dat was moeilijk te zien die combinatie werd dan ook niet gevonden door de opponent van Rogier waarmee Rogier zijn tweede zege van het seizoen boekte.

Roel Schroevers moest tegen een 11-jarig talent. Een iets te passieve openingsopzet werd aangepakt en al snel was het het HWP-talent dat het initiatief kreeg. Toen Roel het nog een keer niet te handig deed was het gedaan. De koning werd opgejaagd van de koningsvleugel naar het midden van het bord en kende zijn waterloo uiteindelijk op de damevleugel. 2-4.

Met goede stellingen voor Henrik Westerweele en René Tiggelman nog op de borden leek een fraaie overwinning in de maak.

Henrik speelde ook al tegen een getalenteerde jeugdspeler. In een wat vage Franse variant was het Henrik die het initiatief greep. Het was een ingewikkelde partij en Henrik probeerde gezien de team tussenstand het niet te gecompliceerd te spelen. Uiteindelijk was een pionnetje van Henrik niet meer te stoppen en werd het 2-5.

2223 HWP3 Souburg1 02

Henrik (rechts) in actie tegen een van de drie jeugdspelers van HWP 3. 

René had het slotakkoord. In een lastige partij moest hij wel uitkijken, al waren het de witte pionnen die er wat versplinterd bij stonden. René wist ook wel raad met de stelling en het toreneindspel met een d- en b-pion voor René tegen een h-pion van zijn tegenstander was gewoon gewonnen. De koning werd steeds verder naar achteren geduwd. De partij kende nog wel een raar einde. René zette schaak en zijn tegenstander zette zijn toren. Toen René zei dat hij schaak stond wilde hij de koning zetten. Aangezien de toren was aangeraakt moest die er tussen gezet worden. Daarmee was de partij prompt klaar. 2-6.

2223 HWP3 Souburg1 03

René (rechts) moest lang strijden om uiteindelijk het toreneindspel met een pion meer te verzilveren.

Al met al een mooie overwinning voor Souburg. Volgende keer de spannende ontmoeting met de reserves van De Stukkenjagers.

HWP Sas van Gent 3-Souburg 1 2-6
1. Kurt van Coppenolle (2120)-Robin Bosters (2069) 0-1
2. Marnix van der Zalm (2063)-René Tiggelman (2154) 0-1
3. Erik van de Wynkele (2080)-Jos van der Kaap (2200) 0-1
4. Jim van de Vreede (1946)-Jeroen Hekhuis (2143) remise
5. Johan de Zwart (1890)-Roeland Alders (1995) remise
6. Wonder Dutré (1816)-Rogier van Gemert (1851) 0-1
7. Servaas Dhooge (1587)-Roel Schroevers (1837) 1-0
8. Lander van Coppenolle (1677)-Henrik Westerweele (1925) 0-1

Uitslagen en standen Landelijke competitie 2022/2023 klasse 3G

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: