We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

Nipte zege houdt promotiekansen levendig

 

We houden kans op het kampioenschap met ons eerste team. In Rotterdam werd met 4,5-3,5 gewonnen al had de uitslag eigenlijk iets hoger moeten uitvallen. Door deze nipte overwinning op het laag geklasseerde Erasmus staan we op matchpunten gelijk met Sliedrecht 1. De volgende ronde de onderlinge confrontatie.

Eerst nog een verslagje van de wedstrijd tegen Erasmus.

We begonnen voortvarend aan de wedstrijd tegen Erasmus. Al snel zag het er goed uit op de borden. Ik weet niet exact meer het scoreverloop, maar ongeveer wel.

Ik dacht dat Jeroen als eerste klaar was met de volle buit op zak. Vanuit de opening snoepte hij een pionnetje mee. Met Pxd5 kan de zwartspeler niet terugslaan met cxd5 omdat dan Lc7! volgt met een damewinst. Daarna speelde Jeroen het rustig en bekwaam uit. 0-1.

Bert had inmiddels remise gespeeld. In een wat tamme partij bleef de stelling naar mijn weten volledig in evenwicht. De dames verdwenen snel van het bord en toen ook de torens de partij verlaten hadden, leek het al dat er een puntendeling aan zat te komen. De beide spelers kwamen ook tot deze conclusie. 0,5-1,5.

Henrik speelde een Franse partij. Hij offerde een pion op d4 en dat leek goed uit te pakken. De zwarte koning bleef in het midden en zijn tegenstander wist niet zo goed meer wat ie moest doen. Uiteindelijk werd de arme zwarte koning naar het midden van het bord gejaagd en was de winst binnen. 0,5-2,5.

De derde overwinning kwam er van Paul van Rooijen. Hij speelde vanaf het begin een aardige partij met druk op de zwarte koning. De zwartspeler verdedigde zich wel behoorlijk taai. Uiteindelijk kwam er een eindspel op het bord met een goed paard voor Paul en een slechte loper voor zijn opponent. Het paard snoepte wat pionnen mee en daarna was het een koud kunstje om de derde Souburgse zege binnen te halen. 0,5-3,5.

Nu ging de Souburgse motor haperen. Rogier stond al niet zo best vanuit de opening met zijn systeem en zeker nadat hij lang wilde rokeren werd zijn stelling niet beter. De toren van a8 had al een aantal zetten gedaan en daarmee was lange rokade verboden. Zijn tegenstander wist dat meteen en Rogier moest het mindere Kd8 spelen. De koning bleef in het centrum en de witte aanval werd fataal. Rogier dacht dat een paardoffer hem nog wel wat had kunnen brengen. Dat was misschien ook wel het geval in zo’n partij dat de witspeler bijvoorbeeld de draad kwijt raakt, maar de engine gaf allerlei plussen voor wit. Uiteindelijk was mat onontkoombaar. 1,5-3,5.

Robin was de volgende met een pijnlijke nederlaag. Vanaf het begin leek het wel okay voor wit en was er weinig aan de hand. Robin’s tegenstander verkeert wel in bloedvorm met een 5 uit 5 score. En ook nog eens tegen prima tegenstanders. Naarmate de partij vorderde kwam Robin in de problemen. Ook ging de tijdnood parten spelen. Wellicht toch wat meer ritme opdoen in de interne competitie zal helpen. Zijn tegenstander won een kwal en toen Robin in de weinig tijd ook nog de verkeerde zet speelde was de koning een gewillige prooi van de topscorer van Erasmus. 2,5-3,5.

Roeland was de volgende die niet met de tijdnood om kon gaan. In een partij waar eerst de witspeler een wat prettige stelling had leek het de goede kant op te gaan voor Roeland. De wedstrijd moest wat op gang komen en Roeland kreeg een kwaliteit. Overigens was die combinatie niet de beste en waren er betere mogelijkheden met de twee torens en de loper dan met de kwalwinst. Ook omdat de witte loper slechter was dan de zwarte. Na de kwal winst was de loper van Roeland zijn tegenstander opeens wel goed. Roeland had nog naar remise kunnen vluchten, maar in de tijdnood overzag hij een torenzet van zijn tegenstander, waarmee de partij eigenlijk direct beslist was. Na nog wat door modderen moest hij de felicitaties geven aan zijn tegenstander. 3,5-3,5.

Weg voorsprong. René nog als laatste bezig. In een aanvalspartij had René wel de betere stelling. Beiden hadden een dame en René een paard tegenover een loper van zijn tegenstander. Die loper deed overigens niet veel meer dan een pion dekken op h2. Maar ja. Het was nog niet zo 1, 2, 3 gewonnen. Eeuwig schaak lag op de loer. René wist goed wat ie aan het doen was en dameruil was eerst verboden. Toen de witte koning verder stond was het opeens wel gewonnen. Echter met het gespeelde Ke1 was het helemaal klaar. René speelde Dg2 en daarmee was de partij direct klaar en wisten we met de hakken over de sloot te winnen. 3,5-4,5.

 

Erasmus

Erasmus 1-Souburg 1 3,5-4,5
1. Olivier Vrolijk (2046)-Robin Bosters (2086) 1-0
2. Frank van Zutphen(1921)-René Tiggelman (2190) 0-1
3. Pieter Sturm (1945)-Jeroen Hekhuis (2134) 0-1
4. Marvin Dekker (1901)-Rogier van Gemert  (1832) 1-0
5. Leo de Jager (1910)-Henrik Westerweele (2014) 0-1
6.Martin Rensen (1875)-Roeland Alders (2023) 1-0
7. Cander Flanders (1835)-Paul van Rooijen (1872) 0-1
8. Leo Verhoeven (1848)-Bert Henderikse (1829) remise

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: