We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

René start goed, Jos begint stroef aan competitie

René Tiggelman is de strijd om het kampioenschap goed begonnen. Tegen Henrik Westerweele pakte hij de volle buit. Jos van der Kaap zou zijn grootste concurrent moeten zijn. Hij tastte echter lelijk mis tegen Bert Henderikse en mocht nog blij zijn met een halfje. Jeroen Hekhuis ook een grote kanshebber was de eerste ronde nog niet in staat om te spelen en bereidt zich al voor op de tweede ronde.

René en Henrik speelden een Hollandse opening en Henrik gooide er een pion tegenaan voor actief spel. René was out of book, maar Henrik volgens mij ook. Er ontstond een interessant stukkenspel waar de stukken van René ietwat ongebruikelijk stonden. Maar misschien leek dat maar zo. Uiteindelijk kwam René beter en beter te staan en nam hij het initiatief over. Opeens deden Henrik zijn stukken niet meer zo hun best en was het snel klaar.

Jos had op papier een makkelijkere loting met Bert, maar Bert kan nog wel eens taai uit de hoek komen. De opening was duidelijk voor Jos en Bert zijn stukken waren nog niet zo actief. Het leek eigenlijk een kwestie van tijd of Jos zou Bert langzaam van het bord af duwen. Dat gebeurde echter niet en Bert kwam er zowaar uit met nog een pion meer ook. Een tweede pion werd veroverd, maar daar tegenover stond wel dat er ongelijke lopers overbleven hetgeen de remisemarge wel groter maakte. Remise werd het, maar Bert had de winst voor het grijpen. Met een gedwongen combinatie had hij een extra vrijpion kunnen creëren, maar zag het niet. Dat had de winst betekend, maar door deze gemiste kans werd het punt gedeeld.

Het punt werd ook gedeeld bij de partij tussen Koos Zomer en Carl Schoor. Koos leek lang het betere van het spel te hebben en had wellicht ergens voordeel kunnen pakken. Carl moest alle zeilen bijzetten om de boel staande te houden en dat lukte.

Albert Vermue was een maatje te groot voor Alex Jonkheer. Na een handvol zetten had Albert een soort van paardfiancetto op g7 terwijl hij met de witte stukken speelde. De pion op f7, g6 en h7 omringde het paard. Door het paard op g7 moest de zwarte koning naar d7 en daar stond hij niet al te fris. Hierbij is het wel de vraag of je je paard op g7 normaal kun redden. In dit geval lukte dit en werd de stelling van Alex geruïneerd. Met de goede loper pakte Albert het slechte paard van Alex, maar dat was wel de genadeslag aangezien alles daarmee instortte.

Frans Baljeu had het verkeerde plan tegen Erik Wolf. Hij ging met zijn torens naar de a-lijn om de achtergebleven a-pion van Erik aan te tasten. Echter kon deze makkelijk gedekt worden waardoor de torens daar niets deden. Het werd nog vervelender voor Frans dat Erik een kwal kon winnen. Daarna was het een koud kunstje en gaf Frans wonder boven wonder snel op.

Eric Bouman hield lang gelijke tred met Merijn van Broekhoven. Hij speelde het echter iets te passief waarmee Merijn in het voordeel kwam en een pion won. Merijn had de partij daarna vlot kunnen beslissen, maar Eric kwam bijzonder genoeg nog in een toreneindspel terecht met een pion minder. De schade had veel erger kunnen zijn. Overigens was de stelling nog steeds gewonnen en wist Merijn daarmee ook de volle buit te pakken.

Anton Nooijen had een pion meer tegen Johanna Brouwer, maar verloor er daarna twee. Het stond allemaal vast, maar door middel van een paardoffer had Johanna een van haar pionnen kunnen laten promoveren. Ze zag het niet waardoor de partij onbeslist bleef.

Ruud Stroo komt van de Schaakvereniging Vlissingen en maakte zijn debuut voor Souburg. Tegen Kevin Snelders stond hij snel goed en wist hij een stuk te winnen. Na nog wat tegenspartelen was de koek op voor Kevin er vierde Ruud zijn debuut met een overwinning.

Kees Polderman was lang kansloos tegen Jan Engelen. Met een stuk minder en een niet zo frisse stelling was het een kwestie van tijd voordat Jan de winst zou grijpen. Jan speelde echter te snel en liet schaak plus toren toe. De rollen waren nu omgedraaid en Kees was opeens de baas op het bord. Na nog een aantal zetten was het genoeg voor Jan en gaf hij op.

Erik Pieterse is een nieuw lid bij ons. Hij speelde barman bij het HZ-toernooi en vond dat een goed moment om zelf ook lekker op een club te gaan spelen. Zijn debuut werd met een overwinning ingeluisterd. Joas Fontijn moest zijn meerdere erkennen.

Competitie 2022/2023 ronde 1

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: