Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.

René van de honderd procent score af

Dit is oud nieuws van twee weken geleden toen Jos van der Kaap koploper René Tiggelman zijn eerste puntverlies van de competitie aansmeerde.  Ik had wel verwacht dat René een uitgebreid verslag zou schrijven over de verloren partij. In deze competitie was dat toch wel vrij bijzonder te noemen. Wellicht dat René daar binnenkort nog wel eens op terugkomt. Enfin. René is zijn honderd procent score kwijt.

Dan de twintigste ronde van de competitie. Doordat het meivakantie was waren enkele spelers niet aanwezig en schitterende de gehele top van de competitie van afwezigheid.

Willem Brouwer speelde tegen Frans Baljeu om mee te beginnen. In het middenspel verloor Willem een pion en daar tegenover stond eigenlijk niets. De toren en twee paarden van Frans waren actief tegen een toren van Willem die zoekende was en de paarden die moesten nog wakkergemaakt worden. Na even niet gekeken te hebben was er een eindspel ontstaan met beiden een paard en een aantal pionnen. Na het tellen bleek dat Willem opeens een pion meer had. De verbonden vrijpion was voldoende voor de zege. Frans kon nog wel promoveren, maar zijn koning stond pat waardoor een paard schaak mat zou zijn. Zoals gebruikelijk gaf Frans een zet voor het einde op.

Alex Jonkheer kwam met de schrik vrij tegen Eric Bouman. Eric had al snel een prima stelling met een prachtloper op de diagonaal a1-h8. De c-pion van Alex ging sneuvelen, maar dat had op een betere manier kunnen gebeuren dan dat dat in de partij ging. Het had wellicht nog wel een kwaliteitswinst opgeleverd ook. Nu slechts één pion en een dame die buitenspel stond. Nadat Eric zijn mooie loper had geruild tegen het paard van Alex, kwamen er problemen. Alex nam de regie over en de zwarte velden waren opeens zwak vanwege de zwarte loper van Alex. Eric’s koning stond op de tocht en Alex maakte het gedecideerd af.

Wolfgang Reichpietsch kreeg Jännisch gambiet tegen zich. Het leek er eerst op dat zwart het niet helemaal goed had gedaan, maar Wolfgang vond geen antwoord. De aanval die volgde was niet te houden en Carl won daarbij ook een stuk. Daarmee was de partij ook klaar.

Brandon Haasbroek versloeg Kees Polderman op een overtuigende manier al had het wel wat handiger gekund. Eerst vergat hij een stuk te winnen, waarna damewinst ook gemist werd. Zijn stelling was echter al zo goed dat hij deze partij alsnog vrij eenvoudig over de streep trok.

Paul van Rooijen deed eindelijk weer eens mee en met succes. Johanna Brouwer had het lot dat ze tegen hem moest spelen. Paul speelde een Wolgagambiet wat niet aangenomen werd. Daarna voerde hij de druk op op een gepend paard op c3. De stelling was wellicht houdbaar, maar misschien ook niet. Er ging eerst een pion af waarna eigenlijk de witte stelling instortte. Na stukverlies was de partij gespeeld.

Paul had een bekende uit Oekraïne meegenomen die hier tijdelijk verblijft. Danylo Kamchatnyi liet zien dat hij een aardig potje kan schaken. In de competitie won hij van Joas Fontijn. Op een gegeven moment stonden er zo’n beetje 3 stukken in van Joas. Dat was iets te veel van het goede. Daarna werd Danylo nog getest door onder andere Brandon en Carl. Leuk dat hij nog wat potjes extra kon spelen en goed dat onze leden dit zo oppakken.

Kevin Snelders kon een zege bijschrijven. Jan Engelen had te zwaar getafeld en ging pardoes mat op g7. Er stond een paard op e8 de pion op g7 te dekken, maar nadat Jan het paard van e8 naar c7 gezet had stond het pionnetje niet meer gedekt. Kevin pakte het cadeautje met veel plezier uit.

 

Competitie 2021/2022 ronde 20

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: