Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.

Wie stopt René?

Veertien punten uit veertien wedstrijden. Dat is een mooi moyenne.  Wie gaat René stoppen? Jeroen was het in ieder geval niet deze ronde. Een verkeerde voortzetting kostte hem de kop.

Vanuit de opening was het een tactisch schouwspel bij de confrontatie tussen René Tiggelman en Jeroen Hekhuis. Het werd alleen maar interessanter toen Jeroen met het geniepige c5 de beuk er in gooide. `

Wit: René Tiggelman (2194)
Zwart: Jeroen Hekhuis (2140)
Wintercompetitie 2021/2022, zestiende ronde

22 16 René Jeroen

Stelling na 23. Db3

Wit dreigt met 24. La3 een kwaliteit te winnen. Jeroen had dat natuurlijk in de smissen en speelde 23. … Ta8? Dat was niet handig. Er volgde: 24. gxf4 e4  25. Pxd4 Txf4+ 26. Lxf4 Dxf4+ 27. Kg1 Dd2 De bijna traditionele laatste truc van Jeroen. Na het voor de hand liggende 28. Td1, Ta1!! zou het ineens weer helemaal gelijk staan. 28. Pe6. 1-0

Wat als Jeroen eerst 23. … fxg3+ gedaan had? Dan was de stelling volgens de computer in evenwicht en had René wellicht averij opgelopen.

Na 23. … fxg3+ volgt 24. Kg1 (Na 24. hxg3 schijnt zwart wat beter te staan. Het paard blijft gepend en de pion op g3 is ook zwak). 24. … Lf5 25. La3. (Na 25. Ta1 volgt het ingewikkelde 25. … d3! 26. exd3 Ta8! Slaan kan dan niet vanwege 26. … Dc5. Overigens is de stelling na 27. Tb1 klaarblijkelijk dan ook in evenwicht.)

Ook 24. … Ta8 is een optie. De stelling is ingewikkeld, maar toch wel in evenwicht.

Het gebeurde allemaal niet waarmee René nu nog steeds zonder puntverlies zit.

Henrik Westerweele had de tweede plaats kunnen overnemen. Bij winst op Roeland Alders zou hij Jeroen voorbij gaan. Het leek er lang op dat Henrik gemakkelijk zou gaan winnen. Roeland had zijn witte loper in het Frans geruild en eigenlijk mag dat niet. Henrik had een tijd toch plus 1,5 op het bord, maar uiteindelijk kwam hij bedrogen uit. Er was nog niets aan de hand totdat hij een blunder begin met Le6. Daarmee stond de loper niet meer gericht op d3. Daar ging een paard heen die de dame en loper aanviel. Loper kwijt, partij verloren.

Willem Brouwer en Roel Schroevers kwamen in een eindspel met alleen maar zware stukken remise overeen. Roel beging in de opening een klein foutje en daarmee kon Willem gemakkelijk wat stukken ruilen. Het eindspel was in evenwicht en zou werd de vrede getekend.

Koos Zomer was ook weer van de partij na een coronabesmetting. Eric Bouman was zijn tegenstander. Diezelfde Eric deed het met Dc7 niet heel handig. De dame stond daar gewoon verkeerd. Koos Zomer wist daar wel raad mee. Eerst won hij een kleine kwaliteit en was de materiaalverhouding toren+2x loperloper tegen 2x toren ontstaan. Dat speelde heerlijk voor Koos. Er werden wat pionnen gesnoept en toen de b-pion er ook nog af ging vond Eric het mooi geweest.

Albert Vermue was snel klaar met een zege op Brandon Haasbroek. Waar iedereen nog in de opening zat was het Albert die al in een toreneindspel aan het schaken was. Met enkele pionnen meer kon Brandon het tij niet meer keren.

Frans Baljeu zorgde voor een verrassing door Carl Schoor te verslaan. Carl had in het middenspel een mooie combinatie spelen waarmee de witte koning op de tocht kwam te staan en wit daar niets tegenover had. Carl  deed deze mooie poging niet voort. In plaats daarvan gaf hij even later een stuk weg. Het leek even nog spannend te worden want de spanning zat er flink in bij Frans. Uiteindelijk hielp Carl nog een keer door een familie schaakje toe te laten.

Jos van der Kaap wil het eens intern bij Souburg proberen en met succes al zou hij de eerst volgende partijen nog wel tegenstanders tegenover zich krijgen die hij gemakkelijk moet verslaan. Joas Fontijn had de pech dat hij Jos trof. De partij was dan ook snel klaar.

Kees Polderman wist Johanna Brouwer te verschalken. Johanna stond al snel wat verdrukt en wist haar stelling in het vervolg van de partij ook niet meer te verbeteren.

Wolfgang Reichpietsch wist een loper te winnen van Kevin Snelders en dat voordeel gaf hij niet meer uit handen.

Competitie 2021/2022 ronde 16

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: