Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Alweer een overwinning

Het begint saai te worden in de competitie want René Tiggelman is dit seizoen niet te kloppen. Deze keer moest Roeland Alders zijn meerdere erkennen in hem.  De ‘concurrenten’ in Jeroen Hekhuis en Henrik Westerweele wisten ook te winnen.

Vanuit de opening had René al een licht voordeel tegen Roeland. In het eindspel stond Roeland ook lastiger, maar had hij wellicht nog wel een kans op een remise.

Wit: Roeland Alders
Zwart: René Tiggelman
Wintercompetitie 2021/2022, ronde 14, 3 maart 2022

22 14 Roeland René01

Stelling na 35. … a4.

Wit had hier gemakkelijk remise kunnen houden met 36. Dc5. Na 36. … Da5 37. b4 Da6 38. Dc7 of a3 zou het remise moeten worden.  De zwarte dame kan niet meer actief op de witte stelling spelen. Roeland speelde echter een verschrikkelijke zet, waar hij al snel spijt van kreeg.

36. Kf3?

Eigenlijk de beslissende fout. René kan nu profiteren en doet dat optimaal.

36. … axb3 37. axb3 g6 38. Dd3 De1!

De zwarte dame komt binnen en daarmee is duidelijk dat Kf3 een draak van een zet is. Nu is het snel klaar. Je zou nog denken dat wit misschien op b5 kan slaan, maar dat kan niet. Na 39. Dxb5 krijg je namelijk 39. … Pxd4+ met damewinst. 40. Lxd4 geeft 40. … De4#. Roeland had dit niet eens gezien, maar had een variant met 39. … Pxe3 40. fxe3 Dg3+ gezien met een verloren eindspel als gevolg.

39. Lg5 b4 40. Le3 Pxe3

Nu gaat zwart de zet Dd1 krijgen aangezien 41. fxe3 geen optie is vanwege 41. … Dg3+ 42. Ke2 Dxg2+.

41. Dxe3 Dd1+ 42. Kf4 Kh6 43. g4?

22 14 Roeland René02

Nu is het mat in 1. 43. f3 had nog gekund, maar ook dan slaat zwart toe. Na 43. … Kh5 44. g4+ Kh6 45. g5+ Kh5. Wit staat zo’n beetje pat en zwart kan doen wat ie wil.

44. … g5#

Roeland had dus wellicht een halfje uit deze ontmoeting kunnen halen, maar gezien de stelling en de tijd op de klok werd deze kans gemist.

Jeroen speelde tegen Ale Jonkheerx en wist te winnen. Gemakkelijk was het niet. Alex hielp in de slotfase mee en toen kon Jeroen de verdediging stukofferen met ondekbaar mat als gevolg.

Henrik wist Willem Brouwer te verschalken. Willem wilde eigenlijk een andere zet doen, maar koos voor de verkeerde. Daarna was de partij eigenlijk meteen afgelopen.

Bert Henderikse speelde tegen Frans Baljeu en won al snel een pion. De stelling was daarna ook erg goed al had ik het idee dat het allemaal wel wat sneller had gekund. Maar een gewonnen stelling is een gewonnen stelling en dit was dit ook genoeg voor een winstpartij. Toch duurde de partij nog best lang, want Frans kon maar geen afscheid nemen van de partij. Bert haalde een dame en Frans ging nog door. Uiteindelijk toen hij echt bijna mat stond gaf hij twijfelend op. Wellicht dacht ie dat Bert misschien nog een foutje ging maken. Je weet het maar nooit.

Jan Engelen speelde tegen Eric Bouman. Jan speelt regelmatig een goede partij, maar kan dan even niet het geduld bewaren. Dan speelt ie iets te snel en gaat het mis. Zo ook tegen Eric. Er leek niet veel aan de hand, sterker nog, Jan leek goed te staan. Met een iets minder goede voortzetting verknalde hij zijn stelling en was het Eric die met het punt er vandoor ging.

Carl Schoor kwam met de winst op Johanna Brouwer erg goed weg. Johanna stond lang beter. Het eindspel wat overbleef was een remise eindspel. Carl had een loper en een h-pion en Johanna enkel wat pionnen. De extra loper had niet het promotieveld van de h-pion en daarmee zou het remise zijn als de koning naar h8 gaat. Johanna dacht er anders over en wilde eigenlijk nog winnen met die pionnen. Dat was te veel en Carl kon daarmee alsnog winnen.

Joas Fontijn was als eerste klaar. Tegen Kees Polderman ging het erg goed. Na een lange lock down speelde Joas erg fris en Kees had eigenlijk niets in te brengen. De koningsstelling werd verzwakt en de dame en loper kwamen binnen zonder kloppen.

Kevin Snelders wist van Marciano Verduijn te winnen. Lang ging het gelijk op totdat Marciano even niet oplette en zijn dame pardoes kwijt was. Daarna kon hij niet meer voorkomen dat Kevin er met de winst vandoor zou gaan.

Competitie 2021/2022 ronde 14

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: