Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.

Terug van weggeweest

Na een voor gevoel zijnde lange winterstop mochten we weer in competitieverband spelen. Her en der waren de schakers zich nog niet van bewust dat het weer clubavond was, maar de competitieleider had zich goed voorbereid en had de competitiefile meegenomen naar de club zodat er bij absentie van enkele spelers snel opnieuw ingedeeld kon worden.

Eric Bouman trof het niet met de loting en moest tegen René Tiggelman spelen. Overigens verkeert René ook niet in de beste vorm van zijn leven en dat was ook wel te zien in de partij. Lange tijd ging het gelijk op totdat René het loperpaar tegen een toren op het bord kon krijgen. In een mooie open stelling speelt dat vaak erg lekker. Echter maakte René het zichzelf erg moeilijk. Met zijn Lc6 ging René even de boot in en wist Eric, die met de witte stukken speelde, er nog een pion bij te krijgen. Daarna zat er een afwikkeling in dat de pionnen op de damevleugel geruild zouden worden en dan met 3 tegen 3 op de koningsvleugel kon dat nog wel eens een remise worden. Eric zag de afwikkeling niet en daarna was het de zwartspeler die met zijn fluwelen techniek het eindspel wist te winnen.

Henrik Westerweele speelde tegen Roeland Alders voor een plaatst in de top drie. Er kwam een interessant schouwspel op het bord. Het leek erop dat Roeland in het middenspel goed kwam te staan, maar na wat onhandige zetten kwam hij bedrogen uit. Henrik nam de regie weer over en de stukken van Roeland stonden elkaar meer in de weg dan dat ze elkaar hielpen. Het eindspel was dan ook totaal verloren. Henrik speelde dit prima uit en smeerde Roeland zo een nederlaag aan.

Bert Henderikse won tegen Albert Vermue een pion. Wel moest hij lang doorgaan door uiteindelijk in het eindspel de winst naar zich toe te trekken.

Alex Jonkheer won van Jan Engelen. Gemakkelijk ging dat niet. Jan had een pionnetje meer, maar daar tegenover stond een verveleden vrije b-pion van Alex. Jan lette even niet op en had waarschijnlijk zijn toren niet moeten ruilen. Nu kwam Alex met het briljante Lc6. Met deze zet onderbrak hij de aanval van de loper op e8 naar de pion op b5. Daarmee kon de pion zo’n beetje doorlopen. Deze ging er uiteindelijk nog wel af, maar dat kostte zwart een loper en dus ook de partij.

Willem Brouwer speelde tegen Frans Baljeu en won al snel een stuk. Zijn stelling was ook prima en nadat het stuk een toren was geworden mompelde Frans dat het genoeg was geweest en kon Willem met een vol punt naar huis.

Kevin Snelders trof het niet met de loting en moest tegen Roel Schroevers spelen. Het krachtsverschil was gewoonweg te groot en Kevin kon dan ook Roel snel de felicitaties geven.

Koos Zomer is terug van weggeweest. Hij is altijd trouw lid geweest, maar had in 2016 zijn laatste officiële partij op de mat gebracht. Nu vond hij het wel weer eens tijd om te gaan spelen. Sylvana Snelders was zijn tegenstander. De ervaren Koos liet met een aardige combinatie zien dat hij het schaken nog niet verleerd was. Ook hier was het krachtsverschil eigenlijk te groot en Koos wist dan uiteindelijk ook vrij eenvoudig te winnen.

Johanna Brouwer wist Kees Polderman te trakteren op een nederlaag. Ik weet eigenlijk vrij weinig van deze partij. Enkel dat ze vrij snel klaar waren.

 

Competitie 2021/2022 ronde 11

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: