Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

Die goeie ouwe tijd

Menig clublid verlangt waarschijnlijk  terug naar die goeie ouwe tijd dat we nog konden schaken op onze club. Waar zijn die tijden gebleven? Helaas zijn we nu verdoemd om maar online te gaan schaken. Het is niet anders en met de één uurscompetitie spelen een aantal leden toch nog een soort van competitie tegen elkaar.

De tiende ronde van de interne competitie werd gespeeld op 25 november, toen alles nog mocht. Gezien de teleurstelling dat alles weer dicht moest is er nooit een verslag van deze ronde gemaakt. Schandalig! Van deze ronde, toen we nog in ons pittoreske clubgebouwtje mochten spelen, vinden jullie hieronder een verslagje.

René Tiggelman gaat zonder ook maar enig resultaat afgestaan te hebben ongeschonden de versnelde winterstop in. Met negen punten uit net zoveel partijen is hij de te kloppen man.  In de tiende ronde trof hij Roel Schroevers. Roel is lekker bezig, al zijn de resultaten soms wat wisselvallig. Tegen goede spelers speelt hij goed, terwijl er ook wel eens een steekje gelaten wordt tegen de iets minder gerate spelers. Toch is ie lekker bezig en dat liet hij tegen René ook zien. Met de witte stukken stond Roel al snel prima en zeker toen René even niet op zat te letten. Met het geniepige f3 kon René zijn paard op e4 nergens meer een en was duidelijk dat het knol in het doosje zou belanden. Of het een offer was of een blunder laat ik even in het midden.

René kreeg nog wel spel toen het paard van het bord verdween. Als Roel het nauwkeurig gespeeld had dan was René er niet meer aan te pas gekomen, maar Roel zag echter wat beren op de weg naar de winst. Plotsklaps had zwart enorm actief spel met zijn overgebleven stukken en stonden de stukken van Roel elkaar in de weg. Na nog een flater van een zet waren de rollen omgedraaid en had René met een stuk minder pardoes een gewonnen stelling. Roel probeerde nog wat, maar mat was onontkoombaar.

René kwam dus met de schrik vrij en dat was niet de eerste keer tegen Roel. “De volgende keer pak ik hem”, vertelde Roel. We zullen zien. Gezien de stand op de ranglijst is een nederlaag van René meer dan welkom. Dan komt er wellicht nog spanning in deze competitie, mocht er nog een vervolg komen natuurlijk. Dat hangt van onze vriendjes van de politiek af.

Henrik Westerweele kreeg met de witte stukken met een puntendeling tegen Jeroen Hekhuis eigenlijk te veel. Jeroen speelde een prima partij en gaf helemaal niets weg. Hij snoepte een pion mee en met twee pionnen tegen één op de damevleugel was een totaal gewonnen eindspel ontstaan. Alle stukken waren geruild en met enkel pionnen zou dat een koud kunstje moeten zijn. Jeroen ‘vergat’ a5 te spelen. Na a5 kan wit geen actie meer ondernemen en wint zwart gemakkelijk. Nu kwam Henrik met zijn koning in de stelling. Beide spelers haalden een dame, maar daarna was de koek op en werd de partij remise.

Alex Jonkheer kan een lastige klant zijn. Zowel buiten als op het bord wil hij wel eens opstandig zijn. Verder is het een aardige kerel hoor. Tegen Eric Bouman was het allemaal niet goed. Nadat de stelling lang in evenwicht geweest was maakte Alex een fout en dat kostte een pion. Eeuwig schaak zat er niet meer in en volgens mij had Eric zelfs nog een loper mee kunnen nemen. Uiteindelijk bleek dit niet nodig want de partij werd zonder dit stukwinst ook gewonnen.

Albert Vermue kende weinig problemen met Derk Joosse. Derk gaf al snel een stuk cadeau, maar weerde zich daarna nog kranig. Albert moest het wel even goed spelen om geen koningsaanval tegen te krijgen. Toen de rook was opgetrokken was het wel gespeeld, want er vloog nog een stuk af.

Martin Koolhoven had een lange partij tegen Carl Schoor. Uiteindelijk won hij voor het ingaan van het eindspel twee pionnen en moest Carl gaan keepen. Uiteindelijk was de stelling onhoudbaar en moest Carl zijn koning neerleggen.

Frans Baljeu greep de winst tegen Johanna Brouwer. Er leek lang niets aan de hand totdat Johanna opeens een probleem in het centrum had. Ze verloor materiaal en Frans maakte het daarna netjes af.

Kevin Snelders speelde tegen Vincent Sleuter. Even leek de partij op een snelle zetherhaling af te stevenen, maar dat wilde Vincent niet.  Toen Vincent met zijn loper op f2 kon slaan ging het alsnog mis met de stelling van Kevin en wist Vincent de overwinning te grijpen.

 

Competitie 2021/2022 ronde 10

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: