We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.

Slechte, bagger loper troef in competitie

In de zesde ronde van de interne competitie hebben René Tiggelman en Henrik Westerweele goede zaken gedaan aan de kop van de ranglijst. Beide tegenstanders hadden last van een bagger loper en dat werd hen dan ook te veel.

René moest met de witte stukken aantreden tegen Roeland Alders. Vanuit de opening was er eigenlijk nog maar weinig aan de hand. Wellicht dat René iets handiger zijn stukken kon bewegen, maar dat was het dan ook wel. Na enkele iets minder handige zetten kon René profiteren. Hij kreeg op het bord een mooi actief paard, naast een dame en een toren. Roeland had ook een dame en een toren, maar daarnaast had hij een soort van grote pion in de vorm van een loper. Dat ding stond alleen maar te verdedigen, maar stond ook in de weg. Langzaam maar zeker zag je dat René de partij naar zich toetrekken mede door die bagger loper van Roeland. Er ging een pion af en er was geen houden meer aan.

Henrik moest tegen Bert Henderikse. Normaal zet Bert, in tegenstelling tot Roeland, zijn stukken vaak wat beter neer. Wil niet zeggen dat het vervolg daarna altijd even soepel is natuurlijk. Ook Bert had deze avond te maken met een bagger loper. Na een mooi onderkomen op f5 moest dat ding noodgedwongen terug naar c8. Dat doe je niet voor de lol. Henrik had daar tegenover een prima paard. Hij twijfelde of hij een pion moest winnen, want dan zouden de gare loper en het super paard beiden in het doosje verdwijnen. Om verder te komen deed hij het toch maar. Een lastig dubbel toreneindspel kwam op het bord. Henrik speelde het erg secuur. Een klein foutje zou remise betekenen. Met zijn precieze spel was de stelling toch gewonnen en moest Bert de handdoek in de ring gooien.

Willem Brouwer maakte het Jeroen Hekhuis lastig, totdat hij er een kwaliteit tegenaan gooide. Jeroen moest nog wel even zijn techniek laten zien met zijn toren en paard tegen twee paarden van Willem, maar dat bleek uiteindelijk geen probleem.

Max Toetenel en Albert Vermue deelden het punt. De partij was verre van saai. Max stond vanuit de opening erg goed met de koning van Albert op f8. De partij kantelde en Albert kreeg een fraaie kans op de volle zege. Er kon een kwaliteitswinst behaald worden door op h2 te slaan. Albert zag het niet en de partij eindigde onbeslist. Max zei na afloop dat Albert deze winst gemist had.

Leo van de Hooven had lange tijd het beste van het spel tegen Alex Jonkheer. Al snel stond hij een pion voor en had hij een fijnere stelling. Directe winst zat er niet in en Leo raakte een beetje het spoor bijster.  Een grapje op het einde gooide roet in het eten van Leo en Alex stond nu wel opeens goed. Promotie was niet meer te voorkomen en zodoende greep Alex een beetje tegen de verhouding in de winst.

Martin Koolhoven had het niet gemakkelijk met Frans Baljeu. In het verre eindspel moest deze echter alsnog capituleren omdat Martin zijn eindspeltechniek gewoon wat beter was.

Hans Groffen was als laatste binnen en als eerste klaar. Tegen Johanna Brouwer kreeg hij snel een stuk cadeau. Johanna probeerde het daarna nog wel, maar Hans liet zich de kaas niet meer van het brood eten.

Jan Engelen en Eric Bouman speelden een leuke pot schaken tegen elkaar. Jan stond snel zeer goed en waarschijnlijk gewonnen. Eric, die lang lid is geweest bij de Schaakvereniging Zierikzee, had met zijn debuut nu zicht op meer, want Jan wikkelde al zijn actieve stukken af. In het eindspel ging het dan toch nog mis met Eric en greep Jan alsnog de volle buit.

Roel Schroevers won al snel een stuk van Kees Polderman, maar een onoplettendheidje zorgde ervoor dat Kees het stuk terugkreeg. De stelling van Kees was echter al niet zo fris meer, waarmee Roel eigenlijk nooit in de problemen meer kwam en de stelling gewonnen bleef.

Joas Fontijn boekte zijn eerste zege van het seizoen. Tegen Sylvana Snelders leek het erop dat hij te veel wilde. Een offer klopte niet, maar Sylvana zag de weerlegging niet. Opeens was de stelling van Joas wel goed en kon Sylvana niet voorkomen dat Joas zijn eerste zege greep.

Competitie 2021/2022 ronde 6

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: