Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

René komt met de schrik vrij

Na de vierde ronde heeft koploper René Tiggelman nog altijd de volle honderd procent. Tegen Albert Vermue ging het allemaal niet zo soepel, maar toen de rook was opgetrokken was daar dan toch de overwinning.

In een wat orthodoxe partij stond het bord al snel in de fik. Albert vindt zulke stellingen wel prettig, maar René zat in deze partij niet heel lekker op zijn stoel. Met een koning op f1 en een toren op h1 was de ontwikkeling van René zijn stukken niet optimaal te noemen. Albert offerde een kwaliteit voor aanval, maar René kon met de nodige kunst en vliegwerk de stelling solide genoeg houden. Albert kreeg nog wel de dame van René in handen, maar daar tegenover stonden twee torens en een loper. Dat was te veel van het goede even later was het mooi geweest.

Jeroen Hekhuis kwam niet verder dan remise tegen Paul van Rooijen. Jeroen had wel wat ruimtevoordeel, maar de stelling van Paul leek solide genoeg om niet gekraakt te worden. In het eindspel was er nog wel wat spektakel. Om er nog wat van te maken had Jeroen een tijdelijk loperoffer in petto. Daarmee keer hij weliswaar een pion op f7, maar kon hij daarmee niet winnen. Met een dubbele g-pion zat ook voortdurend eeuwig schaak in de stelling. Zulke stellingen kun je wel aan Paul over laten, want daar is hij erg sterk in. Uiteindelijk werd dan ook de vrede getekend.

Roeland Alders was erg snel klaar met Alex Jonkheer. Vanuit de opening ging het al snel mis met het boegbeeld van Schaakvereniging Middelburg. Alex bleef een pionnetje op e6 krampachtig dekken en daarmee was zijn vonnis getekend. De witte stukken kwamen binnen zonder kloppen en er was geen houden meer aan.

Roel Schroevers was nog eerder klaar met Jan Engelen. Jan had duidelijk nog het vakantiegevoel in zijn hoofd, want hij verloor al snel een pion. De stelling werd daar ook niet beter op en al snel volgde een kwalwinst voor Roel. Jan probeerde het nog wel, maar dat mocht niet meer baten.

Frans Baljeu wist af te rekenen met onze Zuid-Afrikaans lid Johannes Lotter. In de opening deed Johannes het niet heel handig en daarmee won Frans een pion. Johannes zijn stukken stonden verkeerd en Frans profiteerde optimaal.

Kees Polderman versloeg Brandon Haasbroek. Brandon heeft nog niet de vorm die hij vorig seizoen had. Kees speelde daar en tegen een alleraardigste partij. Hij kwam binnen op de damevleugel waar de arme koning van Brandon geposteerd stond en dat was erg vervelend voor Brandon. Kees liet niet meer los en greep de overwinning.

 

Competitie 2020/2021 ronde 4

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: